Prima pagină » Actualitate » Schimbarea la Față, una dintre cele mai mari sărbători de peste ani! Ce nu au voie să ortodocșii în această zi
Schimbarea la Față, una dintre cele mai mari sărbători de peste ani! Ce nu au voie să ortodocșii în această zi

Schimbarea la Față, una dintre cele mai mari sărbători de peste ani! Ce nu au voie să ortodocșii în această zi

06 aug. 2022, 18:00,
Codruța Șoroagă, în Actualitate

Schimbarea la Față este sărbătorită în fiecare an în data de 6 august. Cu prilejul Schimbării la Față a lui Iisus Hristos, apostolii și-au dat seama acesta cu adevărat că acesta este Fiul lui Dumnezeu și nu doar un prooroc. Sărbătoarea are o semnificație tainică, arătând omului că se poate îndumnezeii încă din viața aceasta.

o icoana cu schimbarea la fata

Sărbătoarea are o semnificație tainică, arătând omului că se poate îndumnezeii încă din viața aceasta

În popor, Schimbarea la Față este numită Obrejenia sau Probejenia. Denumirea Obrejenia vine din slavonă și înseamnă transformare, schimbare. Mitropolitul Antim Ivireanul numea această sărbătoare „Dumnezeiasca Înfrumusețare a lui Hristos”. În popor, ziua de 6 marchează începutul toamnei.

Schimbarea la Față: Semnificație și istoric

Schimbarea la Față este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox. A început să fie sărbătorită în decursul secolului al IV-lea, atunci când Împărăteasa Elena a zidit un lăcaș de cult pe muntele Tabor. Sărbătoarea începe să fie menționată în documente în prima jumătate a secolului al V-lea, însă a început să capete tot mai multă popularitate în timpul Papei Calixt al III-lea (1455-1458).

Schimbarea la Față a Mântuitorului a avut loc pe Muntele Tabor. În timp ce Iisus Hristos se ruga, apostoli au ațipit și s-au trezit deodată cu o priveliște nemaivăzută: Chipul Mântuitorului era cu tot altul, fața îi strălucea precum Soarele, iar hainele sale erau albe precum zăpada.  De-o parte și de alta a lui Iisus Hristos erau doi bărbați, cu care Mântuitorul discuta despre patimile și moartea sa. Aceștia erau Moise și Ilie, mari prooroci ai Vechiului Testament.

Evenimentul este relatat de către evanghelistul Matei astfel: „Și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina” (Matei 17, 2).

În vreme ce evanghelistul Marcu spune că veșmintele Lui s-au făcut albe ca zăpada (Marcu 9,3). Faptul ca Evanghelistul Matei spune despre chipul lui Hristos ca era „ca soarele”, iar vorbind despre veșmintele Sale, menționează că „erau ca zăpada”, ne descoperă că firea omenească nu a fost absorbită de cea dumnezeiască în Hristos, căci „zăpada” nu a fost topită de „soarele” din El. Amintim ca firea umană și dumnezeiască din Hristos sunt unite în chip neamestecat, neschimbat, neîmpărțit și nedespărțit în Hristos. Deoarece această sărbătoare este prăznuită în Postul Sfintei Marii, creștinii ortodocși au dezlegare la pește. În calendarul creștin ortodox, sărbătoarea este însemnată cu cruce roșie.

Tradiții și obiceiuri cu prilejul zilei de 6 august

Schimbarea la Față, cunoscută în popor drept Obrejenia sau Probejenia, marchează începutul toamnei. Se spune că începând cu această zi, oamenii nu mai au voie să se scalde în ape curgătoare și nici să spele rufe la râu.

o imagine cu 2 copii care se scalda

Se spune că începând cu această zi, oamenii nu mai au voie să se scalde în ape curgătoare și nici să spele rufe la râu. După 6 august, nici măcar animalele nu se mai scaldă

După 6 august, nici măcar animalele nu se mai scaldă. În popor se crede că persoanele care nu respectă această sărbătoare vor fi la fel de uscate și lipsite de viață ca florile care încep încetul cu încetul să se vestejească.

În popor, se crede că persoanele care spală haine în această zi vor fi năpădite de păduchi și ploșnițe, iar tinerelor necăsătorite nu le va mai crește părul, așa cum după 6 august nu mai crește iarba.

o imagine cu o femeie care spala rufe la rau

În popor, se crede că persoanele care spală haine în această zi vor fi năpădite de păduchi și ploșnițe, iar tinerelor necăsătorite nu le va mai crește părul, așa cum după 6 august nu mai crește iarba

Totodată, se spune că persoanele care mănâncă struguri nesfințiți înainte de această zi o să se confrunte cu dureri de burtă.

o imagine cu un strugure alb

Totodată, se spune că persoanele care mănâncă struguri înainte de această zi, nesfințiți, o să se confrunte cu dureri de burtă.

Despre persoanele care nu-și văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineața zilei de 6 august, vor deceda până la finalul anului. Este bine ca în  ziua de Schimbarea la Față să fi certat cu nimeni și nici să nu te cerți cu cineva, pentru că vei avea parte de certuri tot restul anului. Se crede că oamenii care se roagă în această zi pentru a scăpa de o anumită patimă vor fi ascultați. Femeile însărcinate trebuie să postească, pentru a avea parte de naștere ușoară, copii sănătoși și frumoși. Se crede că dacă în ziua Schimbării la Față vremea este însorită și frumoasă, atunci toamna va fi una îmbelșugată. În schimb, dacă plouă, toamna va fi una sărăcăcioasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
01 iulie 2024
01 iulie 2024