Prima pagină » Eveniment-Social » Schimbare radicală într-o celebră instituție din Iași, faimoasă în toată România! Guvernul a decis să numească alt manager, după 15 ani – INTERVIU EXCLUSIV

Schimbare radicală într-o celebră instituție din Iași, faimoasă în toată România! Guvernul a decis să numească alt manager, după 15 ani – INTERVIU EXCLUSIV

15 dec. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

La Iași, Guvernul României a decis să facă o schimbare radicală la nivelul unei celebre instituții. Ministerul Culturii a numit pe data de 7 decembrie 2021 un nou manager (interimar, pentru 60 de zile) la conducerea Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași. Este vorba despre pictorul, muzeograful și specialistul în design interior Valentina Druțu (fost coordonator la Muzeul de Artă). Aceasta o înlocuiește pe dr. Lăcrămioara Stratulat, care era manager din anul 2007 la Palatul Culturii din Iași

Guvernul a decis să facă o schimbare radicală la nivelul unei celebre instituții din Iași. Ministerul Culturii a numit (interimar pentru 60 de zile), pe data de 7 decembrie 2021, un nou manager la conducerea Complexului Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași.

Este vorba despre pictorul, muzeograful și specialistul în design interior Valentina Druțu (fost coordonator la Muzeul de Artă). Aceasta o înlocuiește pe dr. Lăcrămioara Stratulat, care era manager din anul 2007 la Palatul Culturii din Iași.

Deocamdată, Valentina Druțu nu are în plan să candideze la concurs când Ministerul Culturii va demara procedura

Aceasta este membră a Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) – Filiala Iași. Studii: Universitatea Națională de Arte „George Enescu (UNAGE), Iași, Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design, Secția Pictură, specialitatea Pictură, clasa prof. univ. Liviu Suhar. Stagiu de pregătire la București, profesori Titu Drăguțescu, Petre Achitenie, Vasile Chinschi.

„Este o mare provocare pentru mine și, în acest moment, încă mă familiarizez și mă organizez din perspectiva noii posturi. E o mare responsabilitate, având în vedere instituția în care activez și sunt multe probleme grele care trebuie rezolvate în scurt timp. Desigur, nu este ceva nou pentru mine și nu-mi e străin Complexul Muzeal Național «Moldova», deoarece activez de foarte mult timp aici (a fost coordonator al Muzeului de Artă din cadrul Palatului Culturii din Iași – n.r.).

Gândiți-vă că vorbim despre o clădire uriașă, simbol și de o valoare istorică, copleșitoare care are în administrare și alte patru muzee, în afara lui, două în județ, la Ruginoasa și Hârlău. E un patrimoniu fabulos și sunt multe proiecte ce trebuie derulate, cu un impact cultural național, nu doar local. În acest moment, mandatul ca interimar este pe o durată de 60 de zile (a fost numită de Ministerul Culturii pe data de 7 decembrie 2021 – n.r.). Deocamdată nu am în plan să candidez la concurs atunci când ministerul va demara această procedură! Repet, e mult de muncă și trebuie să o facem în echipă, alături de distinșii mei colegi”, a declarat Valentina Druțu, managerul interimar al CMNM Iași.

Crezul Valentinei Druțu: „Înscriși în frumoasa creație a lui Dumnezeu, noi, artiștii, suntem o părticică din Universul lumii…”

Crezul Valentinei Druțu este:

„Înscriși în frumoasa creație a lui Dumnezeu, noi, artiștii, suntem o părticică din Universul lumii; iubesc tot ce este frumos în jurul meu și, în același timp, reconstruiesc, repovestesc mereu pentru ceilalți…” Ca premii, a fost nominalizată la Expoziția Saloanele Moldovei, ediția XXII, 2012 – nominalizată la Expoziția Concurs „Salonul Artis”, 2012 – Premiul pentru organizare evenimente cu Expoziția „Pâine suedeză și caviar”. În 2004 a fost nominalizată la Concursul Național de Pictură pentru Tineret (București). În 2000 ia Premiul Național „Margareta Sterian” pentru realizarea expoziției retrospective „Otto Briese” (1889-1963) și a catalogului de expoziție. Expoziții personale: 2013 Galeria „Konstnarsklubb”, Huddinge-Stockholm, Suedia. 2010/2011 „Transparență și Culoare”, Expoziție de pictură și sticlă, Muzeul Unirii Iași, „Valentina Druțu & Iulian Bordianu”, 2010 Municipal Art Gallery of Nafplio, Greece. 2009 „Anima e Trasparenza-Pitture”, Teatro Comunale „G. Verdi Lonigo” (VI), Italia, „Valentina Druțu și Iulian Bordianu”, 2006 „Kunstsecreterie Gallery”, Meppel, Holland, pictură / ceramică.

Are expoziții de grup: grup 2013 Simeza ieșeană, Galeria „Th. Pallady” Iași, „Artiști consacrați în cadrul Festivalului Internațional al Educației (FIE) Iași, 2013 „Inima”, Atrium Palas Iași, 2011-2012 „Feerie de Crăciun”, ediția I și ediția a II-a, Muzeul Unirii Iași (aer liber), curatorul expoziției și expozant. 2011-2012 Salonul Național de Artă, Muzeul de Artă din Roman, Salonul Național „Erotica”, Galeria Dana, Iași și București.

AICI poate fi urmărit un interviu – video cu Valentina Druțu, în cadrul produsului media BZI LIVE, noul manager CMNM Iași.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024