Demersurile privind restaurarea Turnului Bisericii „Sfântul Spiridon” din Iași au început încă din 2010. Câțiva ani mai târziu, parohia a obținut un aviz favorabil pentru lucrări, emis de Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional. Prelații au reușit să strângă și o parte din banii necesari, au început treaba, însă, pentru că autorizația de construire a expirat și pentru că vizavi de turn au descoperit un monument istoric important, trebuie făcută o nouă documentație, proiectul vechi nemaifiind valabil
Parohul Bisericii „Sfântul Spiridon”, Marian Timofte, cel care a inițiat toate demersurile privind reabilitarea clopotniței, a explicat care este stadiul proiectului și ce s-a întâmplat în toată perioada de timp în care nu s-au schimbat foarte multe lucruri, luptându-se cu birocrația. În 2010 a fost necesar ca Parohia „Sf. Spiridon” să ceară, în instanță, uzucapiunea asupra bisericii și turnului, precum și a terenului de sub acestea.
Acțiunea a fost deschisă la Judecătoria Iași, în 2010, însă judecătorii au dat câștig de cauză preoților abia în 2011. După ce au devenit proprietari asupra monumentului, prelații au intrat într-un hățiș care a făcut ca demararea lucrărilor să întârzie considerabil. De asemenea, pe lângă banii puțini și timpul pierdut care a făcut ca avizul de construcție să expire în urmă cu câteva luni, și-a făcut apariția o nouă clădire care nu mai poate fi dărâmată, așa cum apărea în proiect.
„La turn am avut o evaluare din 2010. În 2011 am primit avizul de construire de la Direcția Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional. A fost avizat proiectul de atunci, am primit autorizația de construire, ne-am apucat de treabă… A trebuit să facem o descărcare arheologică, a mai durat și lucrul ăsta, apoi am început lucrările de execuție cu firma de construcții. S-a început de la temelie, de sub pământ, s-au ridicat deasupra bolții de intrare, până în 7 metri. Între timp a expirat autorizația și am sesizat un aspect nou… Anume că în spatele cișmelei dinspre UMF există un bazin cu apă care este, de fapt, un monument istoric”, a declarat parohul Marian Timofte.
De ce nu se reabilitează Turnul Bisericii „Sf. Spiridon” din Iași
Parohul Marian Timofte a oferit reporterilor BZI mai multe detalii despre motivele pentru care lucrările de restaurare ce vizau turnul au stagnat, ajungând în faza de reproiectare.
„În primul proiect, în prima investigație, proiectantul a dispus dezafectarea acestei clădiri dinspre UMF, din spatele cișmelei, cu bazinul cu apă, numind-o clădire parazit, dar clădirea asta este monument istoric în sine, are peste 200 de ani. Atunci, pentru că tot mi-a expirat autorizația și pentru faptul că proiectul inițial avea vreo 13 ani vechime, în primăvara acestui an am decis să fac noi investigații, o nouă evaluare a turnului, nemaifiind relevante primele concluzii. Am făcut procesul-verbal pentru recepția lucrărilor și suntem în faza în care se lucrează la reproiectare.
Sperăm să prindem clopotnița în proiect. Sper să ne ajute primăria cu banii pentru reproiectare, cum ne-a ajutat și în cazul bisericii. Pentru lucrările de execuție avem în vedere și Compania Națională de Investiții, vedem. Vreau să termin documentația la turn. Dacă ar exista posibilități financiare care să susțină ritmul lucrărilor, într-un an și jumătate ar fi gata totul. În primul proiect era vorba de un milion trei sute de mii de lei noi, de la primărie cei mai mulți. Am executat deja ce v-am spus…
Este consolidat la bază turnul, ce am cheltuit am justificat… Dar au rămas de executat foarte multe, dacă mai aveam, mai continuam ce se putea, pe lângă faptul că ne-a expirat și avizul, plus acest bazin, cea mai mare problemă a fost legată de finanțare… Acum, la reproiectare, cred că ar fi vorba tot de cam aceeași sumă, având în vedere și scumpirile”, a menționat parohul Marian Timofte.
Povestea monumentului istoric
Turnul Bisericii „Sf. Spiridon” este amplasat spitalului cu același nume, cea mai mare unitate sanitară din Moldova. Spitalul „Sfântul Spiridon” este considerat de istorici prima unitate sanitară construită vreodată în Moldova și cea de-a doua din țările române, după „Elias” din București.
Înainte de a fi unitate sanitară, în respectiva locație fusese construită Mânăstirea „Sfântul Spiridon”, locaș de cult în jurul căruia a apărut și spitalul. Din construcția originară a rămas cel puţin parterul bolţii de intrare în incinta mănăstirii, care a fost 110 Turnul Bisericii „Sfântul Spiridon”, un monument între două lumi, lucrat din piatră nefasonată (calcar de Repedea, cu o slabă rezistenţă), care a fost tencuită încă de la început.
Bolţarii înfloraţi, ce decorează arcele porţii turnului, sunt doar elemente cu caracter arhaizant, ele singure neputând coborî datarea construcţiei în veacul XVII, după cum ar indica tipologia acestora.
De la 1786 s-a conservat doar primul etaj al Turnului Bisericii Sf. „Spiridon” , reprezentând tainiţa. Este o vorba despre o încăpere boltită, realizată din cărămidă (nu din piatră), cu o tehnică remarcabilă.