Prima pagină » National » Schimbare neașteptată pe piața muncii. Sunt vizați tinerii care vor să lucreze la stat
Schimbare neașteptată pe piața muncii. Sunt vizați tinerii care vor să lucreze la stat

Schimbare neașteptată pe piața muncii. Sunt vizați tinerii care vor să lucreze la stat

21 iun. 2024, 12:40,
în National

Schimbare neașteptată pe piața muncii. Un studiu recent arată care sunt cele mai căutate locuri de muncă din România și de la ce vârstă vor tinerii să muncească. Piața muncii este în continuă transformare, iar noua veste îi vizează pe tinerii care vor să lucreze la stat sau la privat.

Schimbare neașteptată pe piața muncii

Un studiu realizat recent arată că tinerii români nu doresc să lucreze la stat, iar printre motive se numără metodologia complicată a recrutării, mediul de lucru învechit, salariile mai mici decât în companiile private, lipsa de investiții în tehnologii și digitalizare, lipsa oportunităților de dezvoltare personală sau lipsa modernizării din punct de vedere tehnic.

Tinerii care lucrează sau și-ar dori să lucreze la stat apreciază câteva aspecte. Programul de lucru e mai flexibil comparativ cu cel din sectorul privat. Echilibrul dintre viața personală și cea profesională este un alt factor important. Siguranța locului de muncă și stabilitatea sunt alte două argumente care câștigă teren în fața job-urilor din sectorul privat. Cu toate acestea, sectorul de la stat se confruntă cu lipsă de personal.

„În sectorul public, se observă o tendință îngrijorătoare: prezența tinerilor în acest sector pare să fie aproape inexistentă. Cifra redusă reflectă existența unor obstacole semnificative în ceea ce privește posibilitatea tinerilor de a-și găsi un loc de muncă în cadrul instituțiilor publice. Printre acestea se află și faptul că instituțiile statului nu au reușit să facă atractiv mediul de muncă pentru tineri, care, aflați la început de drum profesional, ar dori să învețe de la specialiști.

Metoda de recrutare greoaie, modul de lucru învechit, mediul de lucru anost, lipsa de provocări și lipsa de oportunități de dezvoltare sunt suficiente motive pentru ca tinerii să evite să lucreze la stat. Asta, deși tinerii din România sunt muncitori, dedicați, creativi, știu să folosească tehnologia modernă și sunt la zi cu inovările și evoluția digitală, și astfel pot contribui la optimizarea modului de lucru și la atingerea rezultatelor instituției în mod eficient. Instituțiile publice ar trebui să acorde o atenție deosebită creării unui mediu de lucru atractiv și stimulativ pentru tineri, oferindu-le oportunități de dezvoltare profesională, cât și personală.”, a declarat Bogdan-Costin Fârșirotu, președintele Centrului de Formare APSAP.

De ce preferă tinerii să lucreze la privat

Tinerii români aleg să lucreze în privat. Ei spun că salariile sunt mult mai mari pentru tinerii fără experiență față de cele din sectorul public. Companiile private vin cu mai multe oportunități rapide și eficiente de dezvoltare și creștere profesională, prin programe de training, mentorat, teambuilding și posibilități de avansare în carieră, oportunități pe care tinerii le consideră esențiale pentru evoluția lor profesională.

Joburile de viitor vor fi cele din sfera digitalului și nu numai. În România, indiferent de județ, cei care lucrează în IT au câștigat cel mai bine anul trecut, în medie 6.500 de lei pe lună. Topul celor mai bine plătite domenii este continuat de angajații din project management și cercetare/dezvoltare, care au avut, în medie, salarii de 6.000 de lei pe lună, și de cei din management – cu 5.500 de lei. Pe locul patru sunt angajații din construcții/instalații, cu un salariu mediu de 5.000 de lei pe lună.

În România, Ministerul Muncii a anunțat că în anul 2024 se vor oferi stimulente financiare pentru tinerii șomeri care își găsesc un loc de muncă. România se confruntă cu o criză a forței de muncă și cu un număr mare de tineri care nu lucrează sau abandonează școala de la o vârstă fragedă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`