Prima pagină » Actualitate » Schimbare neașteptată în Franța! Alianța Noul Front Popular a câștigat, dar fără majoritate
Schimbare neașteptată în Franța! Alianța Noul Front Popular a câștigat, dar fără majoritate

Schimbare neașteptată în Franța! Alianța Noul Front Popular a câștigat, dar fără majoritate

08 iul. 2024, 09:47,
în Actualitate

O schimbare neașteptată în Franța: alegerile legislative de duminică au plasat alianța partidelor de stânga în frunte, conform primelor estimări. Aceasta a depășit tabăra prezidențială a lui Emmanuel Macron și extrema dreaptă, care a ajuns pe locul al treilea, fără ca niciun bloc să obțină majoritatea absolută.

La France Insoumise, condusă de Manuel Bompard și Jean-Luc Mélenchon, Partidul Socialist al lui Olivier Faure, Ecologiștii lui Marine Tondelier și Partidul Comunist al lui Fabien Roussel au concurat uniți și au devenit blocul cel mai numeros în Adunarea Națională, dar fără a obține majoritatea. Cine sunt și ce propun ei francezilor?

O victorie, dar fără majoritate. Cine sunt cei care s-au unit și au câștigat în Franța, ce propun poporului

Cu 172 până la 215 deputați, conform primelor estimări ale institutelor de sondare, alianța de stânga Nouveau Front Populaire (Noul Front Popular, NFP), formată din partide cu diferențe ideologice semnificative, a surprins devenind prima forță politică a țării.

A doua surpriză a fost intrarea puternică a extremei drepte franceze, Rassemblement National (RN), în Parlament cu un număr record de deputați aleși (între 115 și 155), deși a rămas departe de putere, obținând un scor mai slab decât în primul tur.

Franța se confruntă acum cu incertitudini majore, fără nicio certitudine cu privire la viitorul său guvern, cu doar trei săptămâni înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice, comentează presa franceză.

După dizolvarea Parlamentului de către președintele Emmanuel Macron, tabăra prezidențială a arătat o rezistență neașteptată, obținând între 150 și 180 de locuri, față de 250 în iunie 2022.

Această împărțire în trei aruncă Franța în incertitudine, la capătul unui scrutin care a mobilizat puternic alegătorii, cu o prezență la vot de aproximativ 67%, cea mai ridicată din 1981. Fără 289 de deputați pentru o majoritate absolută sau apropiată de aceasta, niciun bloc nu poate forma singur un guvern, comentează agenția France Presse, citată de Agerpres.

Identitatea viitorului guvern rămâne incertă, pe măsură ce se așteaptă cifrele consolidate, pozițiile adoptate de principalii lideri și negocierile intense care vor urma.

La câteva zile după alegerile europene, au reușit să formeze o alianță și un program. În spatele denumirii de Noul Front Popular (NFP) se regăsesc inclusiv candidaturi de la anticapitalistul Philippe Poutou la fostul președinte al Franței, Francois Hollande, reales deputat, comentează BFM TV.

Aceste partide, care anterior se criticau reciproc și au diferențe esențiale în ideologie și abordare, au decis să formeze un bloc pentru a ține extrema dreaptă departe de guvern, scrie BBC.

NFP a promis să renunțe la reformele privind pensiile și imigrația adoptate de guvernul actual, să înființeze o agenție de salvare a migranților fără documente și să faciliteze solicitările de viză.

De asemenea, doresc să plafoneze prețurile produselor de bază pentru a combate criza costului vieții și să crească venitul minim.

La ora locală 20:00 (19:00 GMT), în tabăra stângii a fost bucurie când au fost publicate proiecțiile.

Împotriva tuturor așteptărilor, Rassemblement National (RN, extrema dreaptă) a căzut de pe primul loc în primul tur, cu o săptămână în urmă, pe locul al treilea în turul doi.

În prezent, formațiunea de extremă dreapta va obține cel mult 150 de locuri în adunare, rămânând în urma Noului Front Popular de stânga și susținătorilor președintelui Macron de centru.

Se pare că apelurile tuturor celorlalte partide de a bloca venirea extremei drepte la guvernare au funcționat eficient: Jordan Bardella, de la Rassemblement National, nu va fi următorul prim-ministru francez.

Cine va fi noul premier este încă o necunoscută

Adevărul este că niciunul dintre cele trei mari blocuri nu are o majoritate absolută în Adunarea Națională.

Prin urmare, se prefigurează o perioadă de negocieri pentru formarea unei eventuale coaliții în jurul unui program încă nedefinit.

Stânga, datorită rezultatelor sale bune, va avea o voce foarte puternică.

Liderul LFI, Jean-Luc Mélenchon, a declarat că prim-ministrul Gabriel Attal ar trebui să demisioneze și a afirmat că Noul Front Popular este pregătit să guverneze Franța. Gabriel Attal a declarat că luni își va depune demisia, dar că este pregătit să continue să își exercite funcția atât timp cât va fi necesar.

Importantul politician Raphael Glucksmann, candidatul principal al socialiștilor francezi la alegerile europene, a declarat că Parlamentul este divizat, „așa că va trebui să ne comportăm ca niște adulți”.

„Va trebui să vorbim, să discutăm, să ne angajăm în dialog… Echilibrul de putere s-a schimbat în parlament… și va avea loc o schimbare fundamentală a culturii politice.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *