Prima pagină » National » Schimbare neașteptată în Codul Muncii. Ce trebuie să știe toți angajații

Schimbare neașteptată în Codul Muncii. Ce trebuie să știe toți angajații

15 mart. 2024, 13:00, 2 ,
în National

A fost anunțată o schimbare neașteptată în Codul Muncii. Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova, cu scopul de a oferi condiții mai bune pentru angajați, precum și armonizarea legislației naționale cu cea a Uniunii Europene. Iată ce trebuie să știe toți angajații.

Schimbare neașteptată în Codul Muncii

Potrivit noilor modificări din Codul Muncii, zilele concediului de odihnă anual nefolosite de angajați timp de doi ani vor fi considerate anulate. Totodată, zilele de concediu nefolosite de către salariat până la intrarea în vigoare a prevederilor prezentului proiect de lege vor putea fi utilizate până la 31 decembrie 2029.

Angajatorul, la sfârșitul anului calendaristic, va informa salariatul, în scris, despre numărul zilelor de concediu de odihnă nefolosite, termenul de expirare a acestora și va solicita utilizarea acestor zile de concediu de către salariat, în baza unui grafic stabilit de comun acord.

Acordarea unui nou tip de concediu social, măsuri legislative pentru combaterea exploatării prin muncă a copiilor și program de lucru mai flexibil pentru mamele cu copii mici – aceste facilități se regăsesc într-un proiect de lege elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova pentru a oferi condiții mai bune pentru toți angajații.

Ce trebuie să știe angajații din România

Codul Muncii 2024 vine cu câteva modificări importante pentru angajații din România, printre care două zile libere legale în plus, dar și faptul că intervalul la care aceștia își pot lua pauză s-a scurtat.

Conform noilor prevederi ale Codului Muncii, luna ianuarie aduce două zile libere în plus, față de cele trei deja existente. Este vorba despre 6 și 7 ianuarie – Bobotează și Soborul Sfântului Ioan Botezătorul. Alte zile libere din ianuarie sunt 1 și 2 ianuarie, dar și 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române.

Codul Muncii acordă angajaților mai multe drepturi fundamentale. Codul Muncii stabilește situațiile speciale în care lucrătorii români își pot lua zile libere. Este vorba despre evenimente care se produc în viața fiecărui om, precum căsătoria, moartea sau nașterea unui copil. Aceste libere sunt extra, peste sărbătorile legale acordate prin lege. Lucrătorii pot beneficia de zile libere plătite pentru diverse evenimente în familie sau pentru alte situații prevăzute de lege sau regulamentul intern al companiei.

De exemplu, în cazul căsătoriei, un angajat are dreptul la cinci zile libere. Pentru căsătoria unui copil, lucrătorul poate obține două zile libere. La nașterea unui copil, angajatul mai beneficiază de două zile libere la care se adaugă alte zece dacă tatăl a urmat un curs de puericultură. Mai mult, Codul muncii (Legea nr. 53/2003) se va modifica, potrivit proiectului legislativ trecut deja de Senat. Proiectul stabilește că persoana singură din familia monoparentală nu va putea fi obligată să presteze muncă de noapte. Acum, Codul Muncii prevede aceeași interdicție în cazul femeilor gravide, lăuzelor și celor care alăptează. Codul muncii stabilește, de asemenea, și că tinerii care nu au împlinit vârsta de 18 ani nu pot presta muncă de noapte.

De asemenea, există și alte situații în care angajații pot beneficia de zile libere plătite conform regulilor din Codul Muncii. În cazul decesului soțului, copilului, părinților, socrilor se acordă câte trei zile. Pentru decesul bunicilor, fraților, surorilor se acordă câte o zi liberă. Românii pot beneficia de libere cu prilejul căsătoriei, deceselor în familie sau a nașterii unui copil. Fiecare angajat trebuie să cunoască foarte bine Codul muncii pentru a ști ce drepturi are, dar și obligații la locul de muncă.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Cine este Nicolle Fota, noua iubită a lui Cătălin Botezatu. Ea are 18 ani, el 58
observatornews.ro
Rezultatele la simulare Evaluare Națională 2025 se anunță pe 31 martie. Unde pot elevii să-și vadă notele
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Aprilie de vis pentru aceste zodii. Vor avea luna perfectă
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Imaginile video cu Mario Iorgulescu, care petrecea cu femei, au înnebunit-o de furie pe Melek Minca. Soția șoferului omorât susține că a luat o decizie radicală
Playtech.ro
Cum trebuie să dormi în funcție de vârstă. Ce trebuie să faci la 20, 30, 40 și 50 de ani ca să te odihnești cu adevărat
Dailybusiness.ro
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
RomaniaTV
Cristela Georgescu ține post negru intermitent: „De 6 ani fac asta. Am pierdut tot ce a însemnat ”corp deșeu”, se vede clar”
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispar banii de pe carduri, ANAF şi BNR avertismente pentru toţi românii cu carduri
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`