Prima pagină » Actualitate » Schimbare majoră pentru românii care au lucrat în străinătate. Ce se va întâmpla cu pensia din România
Schimbare majoră pentru românii care au lucrat în străinătate. Ce se va întâmpla cu pensia din România

Schimbare majoră pentru românii care au lucrat în străinătate. Ce se va întâmpla cu pensia din România

08 nov. 2024, 09:00,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Autoritățile au anunțat o schimbare majoră pentru românii care au lucrat în străinătate. Integrarea perioadelor de muncă în străinătate în calculul pensiei naționale este un drept esențial prevăzut de legislația sistemului public de pensii din România. Conform legii, iată ce se va întâmpla cu pensia din România, în cazul celor care au muncit peste hotare.

Schimbare majoră pentru românii care au lucrat în străinătate

Românii care au lucrat mulți ani în străinătate trebuie să știe că în cazul lor se aplică principiul echivalenței perioadelor de muncă. Conform acestuia, anii lucrați în străinătate se adună cu cei realizați în România, pentru a calcula dreptul la pensie al cetățeanului. De exemplu, dacă o persoană a lucrat 15 ani în România și 10 ani în Germania, ambele perioade vor fi luate în considerare la stabilirea pensiei.

Perioadele de muncă efectuate în diferite state sunt recunoscute pentru stabilirea drepturilor de pensie, fără a fi necesar ca o persoană să fi lucrat în mod continuu într-un singur stat.

În cazul țărilor non-UE, România a încheiat acorduri bilaterale cu state precum Canada, Republica Chile, Statul Israel sau Republica Turcia, care reglementează integrarea perioadelor de muncă în calculul pensiei, fiecare acord având propriile prevederi specifice.

Ce trebuie să facă românii pentru integrarea perioadelor de muncă în străinătate în calculul pensiei

Pentru a beneficia de integrarea perioadelor de muncă în străinătate în calculul pensiei, cetățenii trebuie să urmeze o serie de pași administrativi:

  • Depunerea unei cereri la casa de pensii din localitatea de domiciliu;
  • Prezentarea documentelor justificative care atestă perioadele lucrate în străinătate, cum ar fi contracte de muncă, adeverințe de la angajatori sau alte documente relevante;
  • Colaborarea între instituțiile de securitate socială din țările implicate, prin intermediul sistemului informatic EESSI pentru statele UE sau prin utilizarea formularelor bilingve pentru țările non-UE.

Beneficiarii pensiilor românești care au lucrat în străinătate pot solicita recalcularea pensiei, astfel încât să primească cea mai avantajoasă variantă: fie pensia calculată conform regulamentelor europene, fie pensia națională. Plata pensiei poate fi realizată atât în România, cât și în țara de reședință a beneficiarului.

O altă regulă îi vizează pe toți pensionarii sau viitorii pensionari din țară. Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a oferit detalii despre implementarea unui sistem informatic pentru a-i sprijini pe acești cetățeni. Prin noua platformă se va crea un Spațiu Privat Virtual (SPV) pentru pensionari și asigurați. Pe lângă obținerea informațiilor, beneficiarii vor putea depune și documente, precum cereri pentru bilete de tratament sau ajutoare de deces, inclusiv dosare de pensie în format electronic.

„Actualul sistem informatic va fi modernizat din punct de vedere arhitectural, tehnologic și structural, oferind servicii complete și integrate beneficiarilor noștri, pensionarii și asigurații sistemului public de pensii.”, a declarat președintele Casei Naționale de Pensii.

Va fi creat un simulator destinat calculului pensiei, astfel încât fiecare contribuabil din sistemul public să poată estima propriul nivel al pensiei, furnizând o previzibilitate în ceea ce privește statutul său de viitor pensionar. De asemenea, românii care nu știu unde le ajung banii de pensie privată pot afla această informație online, cu ajutorul unei aplicații. În cererea online aceștia trebuie să furnizeze prenumele, numele și codul numeric personal.

Vestea bună pentru români este că anii lucrați în străinătate se adună cu cei realizați în România, pentru a calcula dreptul la pensie al cetățeanului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`