A fost anunțată recent o schimbare majoră pentru români! Guvernul plănuieşte ca salariul minim să fie calculat altfel pentru angajaţi, ba chiar individual, și să se acorde în funcție de performanță. Iată de când salariul angajaților se va calcula după noi criterii.
Schimbare majoră pentru români!
Salariul minim nu va mai fi stabilit doar printr-o negociere, ci va exista o formulă care se va folosi anual. Simona Bucura Oprescu, Ministrul Muncii, a explicat cum vor fi calculate salariile românilor, după noile criterii.
„Îmi doresc să finalizăm acest mecanism de stabilire a salariului minim anul acesta. În acest moment sunt analizate diverse formule, indicatorii luaţi în calcul fiind productivitatea, inflaţia şi corelarea cu nivelul salarial mediu.
Partea bună este că odată cu stabilirea acestui mecanism, salariul minim nu va mai fi stabilit doar printr-o negociere, ci va exista o formulă care se va folosi anual, ceea ce va asigura predictibilitate atât pentru angajator, cât şi pentru angajat.”, a explicat ministrul.
În plus, ministrul a evidențiat că piața muncii este o prioritate și că vor fi lansate noi programe pentru stimularea ocupării forței de muncă, inclusiv prin vouchere pentru creșterea competențelor în domenii precum digitalizarea, limbi străine și sustenabilitate.
,,Gândim acest lucru printr-un sistem de vouchere pentru competențe, care vor fi pentru început pe trei domenii: creșterea competențelor digitale, creșterea competențelor lingvistice, respectiv creșterea competențelor pe domeniul verde. De asemenea, vom continua finanțarea și pentru primul loc de muncă și pentru ucenicie, din fonduri europene. Dar ambiția mea, și aici încă lucrăm la proiect, este să-i aducem acasă și pe cei care au plecat, și nu mă refer doar la cei care au un nivel scăzut sau mediu de calificare, ci și la cei din top management.”, a mai spus ministrul Simona Bucura-Oprescu.
De când vor primi angajații un salariu minim european
Premierul Marcel Ciolacu și-a asumat introducerea salariului minim până la finalul anului 2024. Au existat voci din mediul politic care au cerut ca salariul minim european să fie introdus de la 1 iulie 2024, atunci când va crește și salariul minim pe economie la 3700 de lei.
O altă regulă importantă a salariului minim european îi va viza pe angajații care au o vechime de cel puțin 24 de luni. De la 1 ianuarie 2024 angajatorii sunt obligați să le ofere salarii peste pragul minim, iar implementarea salariului minim european va crește valoarea de la care se pleacă în calcularea noilor venituri.
Salariul minim european va constitui un beneficiu important pentru cei care activează în mediul privat, acolo unde, există cel mai mare număr de angajaţi încadraţi cu acest nivel minim de salarizare. Ponderea beneficiarilor salariului minim reprezintă o treime din totalul angajaților la privat, cu variații anuale minore.
Un efect imediat al creșterii salariului minim îl reprezintă asigurarea unor salarii mai bune încă din prima zi de muncă, chiar și pentru cei fără nicio calificare. Iar acest lucru duce la faptul că viitorii pensionari nu se vor mai confrunta cu perspectiva unor sume derizorii atunci când vor ieși de pe piața muncii.
Salariul minim european este o directivă a Parlamentului European care devine obligatorie pentru toate statele membre, din acest an. După adoptarea salariului minim european, aproape două milioane de români vor primi un salariu minim de 3.700 de lei brut față de 3.300 de lei brut, cât este în prezent.
Deja mulți dintre profesorii plecați la cules căpșuni au anunțat că se intorc in țară …de la 1 iulie pt a prinde majorarea salariului european. 😚