Prima pagină » National » Schimbare majoră pentru familiile monoparentale. Părinții care își cresc copiii singuri pot refuza să lucreze în turele de noapte

Schimbare majoră pentru familiile monoparentale. Părinții care își cresc copiii singuri pot refuza să lucreze în turele de noapte

13 mart. 2024, 15:00,
în National

A fost anunțată recent o schimbare majoră pentru familiile monoparentale. Pe lângă femei gravide, lehuze și cele care alăptează, de acum, părinții care își cresc copiii singuri pot refuza să lucreze în turele de noapte.

Schimbare majoră pentru familiile monoparentale

Codul muncii (Legea nr. 53/2003) se va modifica, potrivit proiectului legislativ trecut deja de Senat. Proiectul stabilește că persoana singură din familia monoparentală nu va putea fi obligată să presteze muncă de noapte.

Acum, Codul muncii prevede aceeași interdicție în cazul femeilor gravide, lăuzelor și celor care alăptează. Codul muncii stabilește, de asemenea, și că tinerii care nu au împlinit vârsta de 18 ani nu pot presta muncă de noapte.

Motivele pentru care un părinte singur nu ar trebui să muncească noaptea sunt multiple: siguranța copilului pe timp de noapte, care rămâne fie în grija unei alte persoane decât părintele, fie singur în casă; posibilitatea ca părintele să nu poată acorda copiilor suficientă atenție și îngrijire în timpul zilei, din cauza oboselii generate de lucrul în ture de noapte; dificultatea de a îmbina programul de lucru cu obligațiile familiale, cum ar fi îngrijirea copiilor sau participarea la activități școlare și sociale; impactul asupra relației părinte-copil, care poate fi afectată de faptul că părintele nu este disponibil sau nu poate participa la activitățile copilului în mod regulat.

Ce se întâmplă cu indemnizația pentru creșterea copilului

Guvernul promite mai mulți bani pentru mame în acest an. De la 1 martie 2024, indemnizația pentru creșterea copilului se va majora. Atât mama, cât și tatăl copilului nou-născut pot depune dosarul cu actele necesare pentru obținerea indemnizației de creștere a copilului, fiecare dintre ei putând opta pentru a sta cu copilul în concediu de creștere.

Actul normativ actualizat prevede că părinţii care, în ultimii 2 ani, anteriori naşterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri supuse impozitului pe venit potrivit Codului fiscal beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copiilor până împlinesc vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu dizabilităţi. Indemnizaţia acordată este de 85% din media veniturilor nete lunare realizate din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului.

Și Ministerul Educației anunță majorarea burselor școlare. În anul scolar 2023-2024, ministerul acordă șase tipuri de burse pentru elevi, și anume bursa de excelență olimpică I  – între 750 si 3000 de lei, bursa de excelență olimpică II – 700 de lei, bursa de merit – 450 de lei, bursa socială – 300 de lei, bursa pentru mame minore – 700 de lei și bursa tehnologică – 300 de lei. Bursele se plătesc lunar, de către unitățile de învățământ, la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă.

Alocaţiile de stat pentru copii cresc și ele din ianuarie 2024 cu 13,8%, iar primele alocaţii majorate vor fi plătite în luna februarie 2024. În România, circa 3,6 milioane de copii și tineri beneficiază de alocaţie de stat în 2024. Alocatia pentru copii poate fi plătită în două moduri principale în România: prin poştă sau prin transfer bancar pe cardul bancar al beneficiarului.

Guvernul promite și alte majorări. De la 1 martie 2024, toate ajutoarele de stat calculate pe baza valorii ISR vor fi majorate. Printre acestea se numără indemnizația de șomaj, alocația lunară de plasament sau prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`