Prima pagină » Actualitate » Schimbare majoră pentru acordarea ajutorului de înmormântare în 2024. Ce trebuie să faci pentru a încasa banii

Schimbare majoră pentru acordarea ajutorului de înmormântare în 2024. Ce trebuie să faci pentru a încasa banii

27 feb. 2024, 12:48,
BZI.ro, în Actualitate

A fost anunțată o schimbare majoră pentru acordarea ajutorului de înmormântare în 2024. Guvernul României a semnalat o creștere a ajutorului pentru înmormântare, oferind astfel un sprijin suplimentar familiilor aflate în dificultate. Și procedura de obținere a ajutorului de înmormântare a fost simplificată. Iată ce trebuie să faci pentru a încasa banii.

Schimbare majoră pentru acordarea ajutorului de înmormântare în 2024

Începând cu 1 ianuarie 2024, Guvernul României a decis să majoreze suma destinată ajutorului de înmormântare, oferind astfel un suport pentru familiile care întâmpină dificultăți financiare. Suma alocată pentru acest tip de ajutor a fost majorată cu 778 de lei.

În urma decesului unei persoane asigurate sau pensionare, suma alocată ajutorului de deces a fost majorată de la 6.789 de lei la 7.567 de lei. Pentru decesul unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului, suma stabilită este de 3.784 de lei.

Ajutorul de deces se eliberează în termen de trei zile de la cerere către o singură persoană eligibilă, care poate fi soțul sau soția supraviețuitoare, un copil, un părinte, tutore, curator sau oricare altă persoană care prezintă documentație din care reiese că a suportat costurile legate de deces.

În acest an, și indemnizația de creștere a copilului se va majora. Actul normativ actualizat prevede că părinţii care, în ultimii 2 ani, anteriori naşterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri supuse impozitului pe venit potrivit Codului fiscal beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copiilor până împlinesc vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu dizabilităţi. Indemnizaţia acordată este de 85% din media veniturilor nete lunare realizate din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului.

De la 1 martie 2024, toate ajutoarele de stat calculate pe baza valorii ISR vor fi majorate. Printre acestea se numără indemnizația de șomaj, alocația lunară de plasament sau prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap. Și alocațiile vor fi mărite. Alocaţiile de stat pentru copii cresc din ianuarie 2024 cu 13,8%, iar primele alocaţii majorate vor fi plătite în luna februarie 2024.

Ce documente sunt necesare pentru a încasa banii de la stat

Pentru a beneficia de ajutorul de înmormântare  este necesară depunerea unei cereri la care se atașează certificatul de deces. Este important ca familiile să inițieze această solicitare, având în vedere că fondurile nu vor fi acordate în mod automat.

Documentele necesare pentru obținerea ajutorului de înmormântare în anul 2024 sunt următoarele:

-cerere pentru acordarea ajutorului de deces;

-certificat de deces, în original și copie;

-act de identitate al solicitantului, în original și copie;

-acte de stare civilă ale solicitantului, care să ateste gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar, în original și copie;

-dovezi că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces, în original și copie;

-alte documente specifice, în funcție de situație.

O schimbare semnificativă constă în introducerea opțiunii de a efectua plata ajutorului de deces prin transfer bancar, începând cu data de 1 septembrie 2024. Această ajustare permite acordarea sprijinului financiar nu numai persoanelor fizice, ci și companiilor.

Ajutorul de înmormântare este mai mare în anul 2024, iar banii se pot încasa mai ușor, însă trebuie prezentate anumite documente care să dovedească faptul că persoana care vrea să primească ajutorul de la stat a suportat toate cheltuielile de înmormântare.

Comentarii
  • Cum adica ce trebuie sa faci ???????????? Trebuie sa mori mai intii…

  • Prin transfer bancar de la 1 septembrie 2024 ? Comisioane la banci si timpul de asteptare, cine te imprumuta ,mortul se impute,numai idiotenii au in kap astia,la tara multi nu au cont bancar,alergatura cu inmormantarea si cu banii ,bataie de joc!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *