Prima pagină » Titlurile zilei » Schimbare majoră pe strada Lăpușneanu, din municipiul Iași. Proiect de 6 milioane de euro la Cinema „Trianon”. Primele schițe ale proiectului. GALERIE FOTO

Schimbare majoră pe strada Lăpușneanu, din municipiul Iași. Proiect de 6 milioane de euro la Cinema „Trianon”. Primele schițe ale proiectului. GALERIE FOTO

02 iul. 2020, 04:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

O nouă schimbare mare pe strada Lăpușneanu din zona centrală a municipiului Iași. Primăria Iași a pregătit un proiect de 6 milioane de euro pentru a reabilita Cinema „Trianon”, clădire construită în anul 1929. Imobilul intrat în patrimoniul municipalității în urmă cu trei ani va suferi transformări radicale pentru a putea fi redat marelui public. Proiectul a trecut prin Consiliul Local și va fi scos la licitație în perioada următoare

Un obiectiv istoric de pe strada Lăpușneanu din municipiul Iași va fi refăcut în totalitate. Primăria Iași va demara un proiect de 6 milioane de euro pentru reabilitarea Cinema „Trianon”, fostul „Republica”, clădire construită în 1929 și care are nevoie urgentă de reabilitare. Imobilul intrat în patrimoniul municipalității în urmă cu trei ani va fi refăcut etapizat pentru a putea fi redat marelui public. Proiectul a trecut prin Consiliul Local la ședința de la finalul lunii iunie 2020 și va fi scos la licitație în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

Clădirea Cinema „Trianon” de pe strada Lăpușneanu va fi refăcută cu 6 milioane de euro de Primăria Iași

Proiectul a trecut prin Consiliul Local, valoarea investiției fiind estimată la 6 milioane de euro. Clădirea a intrat în patrimoniul orașului în 2017 după un proces cu RADEF- România Film de câțiva ani.

„Proiectul vine în contextul necesității dezvoltării activităților recreative și culturale din cadrul orașului Iași prin valorificarea și îmbunătățirea infrastructurii existente. Începând cu anul 2017, Primăria municipiului Iași a preluat în administrare mai multe cinematografe, printre care și Cinema «Trianon», construit în anul 1929. Momentan, clădirea nu este dată în exploatare, urmând ca prin intermediul proiectului să se realizeze lucrări de reabilitare, modernizări și dotare, cu scopul de a aduce sala multifuncțională la standarde europene „, se arată în proiectul de hotărâre.

Sală de cinema pe trei niveluri, proiectată în clădirea de pe strada Lăpușneanu

Imobilul din strada Lăpușneanu va dispune de o sală de cinema pe trei niveluri (parter, balcon 1 și balcon 2) cu o capacitate de 757 locuri pe scaune. Trei locuri vor fi dispuse special pentru persoane cu dizabilități.

„Clădirea propusă spre modernizare a fost construită în anul 1929, fiind consolidată ulterior în perioada 1963-1964. Suprafața construită a clădirii este de 1.010, 30 mp, iar suprafața desfășurată este de 2.192,15 mp. Regimul de înălțime este Sp+P+3E. Având în vedere starea avansată de degradare a obiectivului, se propune reabilitarea, modernizarea și dotarea clădirii existente pentru a se respecta standardele și cerințele actuale, inclusiv realizarea unei rezerve de apă în conformitate cu legislația și normativele în vigoare”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Doi ani de lucrări la Cinema „Trianon”. Iată cum va arăta noua clădire din centrul Iașului

Au fost făcute mai multe scenarii legate de investiția de la Cinema „Trianon” de pe strada Lăpușneanu. Proiectul final va fi scos însă la licitație publică pentru ca lucrarea să poată fi demarată. Proiectul trebuie finalizat în 24 luni.

„În urma analizei efectuate se recomandă următoarele categorii de lucrări de intervenții: consolidarea obiectivului prin cămășuire pentru a respecta cerința esențială de rezistență și stabilitate, recompartimentarea unor segmente ale parterului pentru asigurarea unor condiții minimale de confort și siguranță în exploatare. Se are în vedere și asigurarea accesibilității persoanelor cu dizabilități, înlocuirea tuturor finisajelor interioare și exterioare, asigurarea acusticii necesare sălii de cinema. Se mai are în vedere și asigurarea respectării normativelor de securitate la incendiu prin prevederea tuturor sistemelor de stingere la incendiu și propunerea unui acoperiș tip șarpantă din lemn ignifugat pentru a limita infiltrațiile actuale. Se mai urmărește și dotarea cinematografului cu echipamente și instalații audio-video”, se specifică în proiectul de hotărâre aprobat de Consiliul Local.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *