Prima pagină » National » Schimbare majoră pe piața imobiliară. Ce trebuie să știe românii care vor să își cumpere o locuință

Schimbare majoră pe piața imobiliară. Ce trebuie să știe românii care vor să își cumpere o locuință

21 feb. 2024, 08:00,
BZI.ro, în National

Schimbare majoră pe piața imobiliară. Prețul locuințelor la începutul anului 2024 a rămas neschimbat, iar piața imobiliară a intrat într-o etapă de stagnare. Conform unui studiu realizat de BNR, mai multe bănci comerciale nu au schimbat condițiile și termenii de creditare. Pe de altă parte, băncile susțin că a crescut numărul celor care apelează la credite ipotecare. Iată ce trebuie să știe românii care vor să își cumpere o locuință.

Schimbare majoră pe piața imobiliară

Băncile comerciale au anunțat că vor menține în primele luni ale anului 2024 aceleași condiții și standarde de creditare pentru creditele ipotecare. Mai mult, prețul locuințelor rămâne neschimbat, conform unui studiu realizat de BNR. Astfel, piața imobiliară stagnează, iar românii vor putea să își cumpere o locuință mai ușor datorită relaxării standardelor de creditare, pe fondul creșterii bonității clienților.

BNR a mai făcut un sondaj privind evoluția pe piața imobiliară în funcție de cererile de împrumut. Pentru primul trimetru al acestui an, băncile se așteaptă la o menținere a cererii de credite din partea companiilor nefinanciare. Totodată este așteptată o creștere a cererii de credite din partea populației pentru ambele categorii, pentru piața imobiliară, dar și pentru conusm.

În cazul corporațiilor, este așteptată relaxarea standardelor de creditare pentru împrumuturile pe termen scurt (-18% procent net). În schimb, vor fi menținute condițiile pentru cei care apelează la credite pe termen lung.

În ultimul trimestru al anului trecut, băncile au păstrat nemodificate standardele de creditare pentru împrumuturile de pe piața imobiliară, acordate populației. În unele situații a fost raportată chiar o ușoară relaxare a condițiilor pentru creditele de consum (-3% procent net). Pentru primul trimestru al acestui an se estimează menținerea constantă a standardelor pentru credite ipotecare.

La ce trebuie să fie atenți românii care vor să cumpere o locuință

Piața imobiliară stagnează, prețul locuințelor rămânând neschimbat, conform unui studiu realizat de BNR. Pe de altă parte, băncile susțin că a crescut numărul celor care apelează la credite ipotecare. Prin urmare, românii vor putea să își cumpere mult mai ușor o locuință, având în vedere că prețul mediu, pe metru pătrat, al unei locuințe, de pe piața imobiliară se va menține și în acest trimestru.

Majoritatea băncilor care au participat la sondajul BNR arată că prețul mediu pe metru pătrat al unei locuințe a rămas constant din T4 2023. Doar  6,8% dintre participanții la studiu pe piața imobiliară au indicat o anumită scădere.

În perspectivă, piața imobiliară se va menține la același nivel și în primul trimestru al acestui an. Cererea pentru credite destinate achiziției de locuințe și terenuri a avut o creștere importantă (30%). Băncile se așteaptă la continuarea tendinței în trimestrul următor, însă într-o măsură mai redusă. De asemenea, băncile au raportat menținerea constantă a standardelor de creditare pentru împrumuturile destinate finanțărilor de pe piața imobiliară.

Cererea pentru locuințe va fi inevitabil influențată și de situația economică a populației. Chiar și cu toate aceste date, este greu de spus cum va evolua numărul de tranzacții imobiliare în 2024. Cert este că în primele luni ale acestui an băncile vor menține condițiile de creditare pentru cei care doresc să își cumpere o locuință.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *