Prima pagină » Local » Schimbare majoră într-un loc frecventat zilnic de sute de persoane. Un document va schimba integral toată zona de la Mănăstirea Galata din Iași – DOCUMENT

Schimbare majoră într-un loc frecventat zilnic de sute de persoane. Un document va schimba integral toată zona de la Mănăstirea Galata din Iași – DOCUMENT

25 ian. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Unul din cele mai vechi monumente istorice din Iași intră în reabilitare. Ansamblul Mănăstirii Galata va fi refăcut integral cu fonduri de la bugetul central. Primăria Iași și Mănăstirea Galata vor încheia un acord de asociere pentru reabilitarea integrală a monumentului

Ansamblul istoric de la Mănăstirea Galata din municipiul Iași va intra într-un plin proces de reabilitare. Municipalitatea va încheia un protocol cu reprezentanții Mănăstirii „Înălțarea Domnului”, Galata pentru a putea demara un proiect de reabilitare a ansamblului datând din secolul al XVI-lea. Unul din cele mai vechi monumente istorice din municipiul Iași, ansamblul bisericesc de pe dealul Galata, are nevoie de o reabilitare completă. După modelul aplicat la Mănăstirea Frumoasa, autoritatea locală va depune documentațiile pentru refacerea structurii din Galata.

Mănăstirea Galata va fi refăcută cu bani de la CNI

Primăria Iași va dezbate mai întâi proiectul de hotărâre prin Consiliul Local. După aprobarea acordului de asociere, Primăria va depune documentația la Compania Națională de Investiții (CNI). Într-o primă etapă este vorba de alocarea a 476 de mii de lei pentru întocmirea documentației care va sta la baza proiectului.

„Pentru obținerea finanțării în vederea reabilitării ansamblului Mănăstirii Galata, vă solicităm suma de 476 de mii de lei pentru elaborarea studiilor de specialitate necesare. Mănăstirae «Înălțarea Domnului» Galata are în proprietate un teren în suprafață de 14.228 mp pe care sunt edificate mai multe construcții, 4 din ele fiind încadrate ca monumente istorice. Datorită importanței deosebite din punct de vedere instituțional, al statutului de monumente istorice de clasă A, ținând cont de starea tehnică a acestor clădiri, Mănăstirea are intenția de a propune spre finanțare către Compania Națională de Investiții reabilitarea ansamblului”, se arată în cererea depusă de Mănăstirea Galata și semnată de stareța Valentina Țugui.

Lăcașul de cult de pe dealul Galata este și unul din cele mai căutate din tot Iașul.

Istoricul mănăstirii de pe dealul Galata. Monument istoric din secolul al XVI-lea

Ansamblul Mănăstirii Galata din municipiul Iași este datat începând cu anii 1582-1583. Ansamblul cuprinde 4 monumente istorice de clasă A. Este vorba despre Biserica „Înălțarea Domnului” (1582-1583), Palatul domnesc (1726-1728), turnul clopotniță (1584) și zidul de incintă (1584).

„Mănăstirea Galata din deal a fost construită de Petru Șchiopul în a doua domnie în 1582, după lupta de la Bogdănești. S-a terminat și sfințit în anul 1584. Ctitoria a fost construită ca o cetate, fiind înconjurată de un zid puternic de piatră. Acesta, împreună cu turnul clopotniță, prin poziția sa strategică, a asigurat un loc de refugiu pentru domn și familia sa. Pentru aceasta a construit și Casa Domnească. Totodată a fost construit corpul de chilii pentru adăpostirea călugărilor. A fost construit și pentru stăreția ca locuință pentru stareț, trapeza, bucătăria, arhondaricul pentru cazarea oaspeților. Încă de la început, Petru Șchiopul a dăruit mănăstirii valoroase odoare, obiecte de cult, veșminte și a înzestrat-o cu sate și domenii”, se arată în lucrarea „Mănăstirile și schiturile României pas cu pas”, semnată de Vasile Dumitrache.

Mănăstirea a fost vreme de câteva decenii și închisoare, conform documentelor vremii.

Lista completă a proiectului de reabilitare de la Mănăstirea Galata din Iași

În proiectul de hotărâre ce va fi discutat de Consiliul Local se arată și cum vor fi defalcați cei 476 de mii de lei solicitați de la CNI. Astfel, 71.400 lei sunt necesari pentru releveul construcțiilor existente (măsurarea spațiilor și detaliilor proiectului). De asemenea, alți 17.850 lei sunt necesari pentru studiile topografice ale obiectivului. Alți 11.900 lei sunt destinați pentru studiile geotehnice, iar 35.700 lei sunt necesari pentru studiul istoric și cel de arhitectură. Totodată, 23.800 lei sunt destinați pentru studiul peisagistic al amplasamentului. În proiect se prevede și alocarea a 29.750 lei pentru cercetarea arheologică. De asemenea, 109.480 lei ar fi destinați pentru expertiza tehnică a clădirilor propuse pentru reabilitare. Alți 17.850 lei sunt destinați pentru obținerea avizelor necesare, iar 152.270 lei pentru documentația de avizare a lucrărilor.

Vezi AICI Proiectul de hotărâre, reabilitare Mănăstirea Galata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 noiembrie 2024
30 noiembrie 2024