Prima pagină » Actualitate » Schimbare majoră în instituțiile publice! Românii nu vor mai sta la rând la ghișee
Schimbare majoră în instituțiile publice! Românii nu vor mai sta la rând la ghișee

Schimbare majoră în instituțiile publice! Românii nu vor mai sta la rând la ghișee

22 oct. 2024, 07:30, 4 ,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Se anunță o schimbare majoră în instituțiile publice de la 1 ianuarie 2026! Cetățenilor nu li se va mai cere copie în format electronic după cartea de identitate. Toate instituțiile publice vor fi obligate să-și conecteze sistemele informatice la Punctul de Contact Unic electronic (PCUe), care va fi platforma unică pentru servicii digitale din România. Anumite documente ale cetățenilor vor putea fi accesate online de instituțiile publice, iar românii nu vor mai sta la rând la ghișee.

Schimbare majoră în instituțiile publice!

De la 1 ianuarie 2026, instituțiile publice se vor conecta la o platformă unică de servicii digitale. Un Regulament UE cere tuturor statelor membre să dețină puncte de contact unice electronice accesibile online de către cetățeni și firme în relația cu instituțiile și autoritățile publice.

Mai mult, instituțiile publice au obligația de a publica, din oficiu, informații și modele de formulare sau cereri aferente tuturor serviciilor publice furnizate, în format electronic, atât pe pagina de internet proprie, cât și pe punctul de contact unic electronic.

Toate instituțiile publice vor fi obligate să elimine cerința de solicitare prin e-mail a copiei după cartea de identitate. În prezent, instituțiile publice sunt obligate să accepte o copie în format electronic după cartea de identitate, transmisă prin e-mail, precum și să publice o adresă de e-mail pentru primirea în format electronic a copiei după cartea de identitate, pe punctul de contact unic electronic și pe pagina proprie de internet.

Instituțiile publice vor fi obligate să-și conecteze sistemele informatice la Punctul de Contact Unic electronic (PCUe), care va fi platforma unică pentru servicii digitale din România, dar și la aplicația de autentificare digitală ROeID, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență lansat în consultare de Ministerul Digitalizării. Aceste noi reguli vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2026.

Semnătură electronică pentru cetățeni

Autoritățile au anunțat că vor adopta legea care îi vizează pe toți românii. Este vorba despre folosirea semnăturii electronice. Conform proiectului de lege, instituțiile și autoritățile publice vor avea obligația de a accepta documente electronice semnate cu semnătură electronică.

Adoptarea acestei legi ar fi un pas important pentru digitalizarea României, scutind cetățenii de drumurile inutile la instituții, dar și reducând semnificativ listarea documentelor doar pentru semnarea olografă a acestora.

„Acest tip de semnătură nu va fi disponibil doar funcționarilor publici […] ci și cetățenilor, care vor putea utiliza semnătura electronică în relațiile cu entitățile publice. […]”, spun inițiatorii legii în expunerea de motive.

În România există trei tipuri de semnături electronice, fiecare dintre ele având un grad diferit de securitate: semnătura electronică simplă – nivel scăzut de securitate; semnătura electronică avansată – nivel mediu de securitate; semnătura electronică calificată – nivel mare de securitate.

Documentele semnate cu o semnătură electronică avansată vor avea aceleași efecte juridice ca cele semnate olograf, dacă documentul a fost semnat cu o semnătură electronică avansată emisă de o autoritate sau o instituție publică din România.

Cert este că, din ianuarie 2026, cetățenilor nu li se va mai cere copie în format electronic după cartea de identitate, vor avea acces online la anumite servicii ale insituțiilor publice și vor putea folosi semnătura electronică pe documente, fără a mai fi nevoie să se deplaseze la ghișee.

Comentarii
  • Toate drumurile spre iad sun pavate cu intenții bune !
    Toate datele voastre de identitate , de sănătate , sociale , semnatură digitală , ampretă , iris , ….. toate vor fi stocate pe o platformă internațională!…. , vor avea acces la ele guvernul , statul , toate instituțiile , și ……..
    Toți hackerii și infractorii online !, vă veți trezi declarați morți cu acte în regulă vă veți trezi cu conyurile bancare goale , cu casele vîndute legal , cu infracțiuni care nu leați facut voi ci alți cu datele voastre de identitate !, deja în SUA au inceput cu astfel de infracțiuni !, vor ajunge și la noi

  • Nu veți mai sta la rând la ghișee, veți sta pe holuri.

  • Bine si angajatii de la ghiswu vor lucra de acasa????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`