Schimbare majoră în HoReCa! Industria ospitalității din România se confruntă cu un deficit de angajați, iar patronii încearcă să atragă cât mai mulți tineri să se angajzeze în aceste domenii. Mulți patroni recunosc că muncitorii străini nu sunt soluția ideală pentru că au dificultăți în comunicarea cu clienții, ceea ce afectează calitatea serviciilor. Iată ce măsuri vor lua patronii de restaurante și cafenele.
Schimbare majoră în HORECA!
Proprietarii de localuri din România se confruntă zilnic cu un deficit de personal. Studenții sunt la mare căutare în industria HoReCa, dar majoritatea rămân în aceste joburi doar câteva luni. Patronii de hoteluri, restaurante și cafenele intenționează să angajeze cât mai mulți tineri români și să renunțe la personalul străin. Pentru a-i atrage pe tineri să lucreze în industria ospitalității, antreprenorii au început să organizeze tot mai multe evenimente de recrutare.
Mai mult, patronii HoReCa pun la dispoziție oferte atrăgătoare pentru viitorii angajați, salarii motivante, bonusuri în funcție de performanță și multe alte beneficii. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în prima jumătate a anului 2024, numărul de angajaţi din sectorul hoteluri şi restaurante a crescut cu 6.800 de persoane, dar nu a fost suficient pentru a acoperi nevoia de forță de muncă. Anul acesta, cererea de personal calificat rămâne mult peste oferta existentă, iar antreprenorii se confruntă cu costuri tot mai ridicate pentru recrutarea, formarea şi retenţia angajaţilor.
,,Cea mai mare provocare a industriei ospitalităţii în acest moment este lipsa de stabilitate a forţei de muncă. Avem milioane de români plecaţi în străinătate şi nu există o strategie concretă pentru a-i aduce înapoi. În aceste condiţii, antreprenorii se văd nevoiţi să angajeze personal străin, chiar şi la costuri mai mari, pentru a asigura continuitatea serviciilor oferite clienţilor. Muncitorii necalificaţi români nu au motivaţie, sunt instabili emoţionali şi nu iau decizii raţionale când vine vorba de locul de muncă, prin urmare majoritatea antreprenorilor din domeniu preferă să ia muncitori străini necalificaţi pe posturile de bază ale oricărui business din domeniu – spălător de vase, picol etc.”, a declarat preşedintele Federaţiei Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România Valentin Şoneriu.
Probleme pe piața muncii pentru tinerii din Generația Z
O statistică recentă a arătat problemele cu care se confruntă angajatorii care oferă locuri de muncă celor din Generația Z. Antreprenorii se plâng de faptul că mulți tineri din această generație nu dau dovadă de profesionalism, au probleme cu abilitățile de comunicare, nu sunt motivați și nu respectă programul de muncă. Pe măsură ce mulți proaspeți absolvenți se confruntă cu nemulțumiri cu privire la modul în care se integrează la locul de muncă, angajatorii raportează o ezitare tot mai mare în a-i angaja.
În ultima vreme, angajatorii au apelat la tot felul de metode atractive pentru tinerii din Generația Z, însă nu mulți au rămas la locul de muncă. Domeniile care îi atrag cel mai mult pe tineri sunt retail, call center, servicii, IT / telecom, banking și turism. Salariul mediu net la nivel național, pentru cei care au maximum doi ani de experiență este de 3.500 de lei pe lună. Așteptările lor, pe de altă parte, sunt de 4.500 de lei lunar, dar realitatea este alta.