Prima pagină » Eveniment-Social » Schimbare interesantă pentru o clădire spectaculoasă, ridicată în zona selectă Copou din orașul Iași! Aici sunt investite 2 milioane de euro – GALERIE FOTO EXCLUSIV

Schimbare interesantă pentru o clădire spectaculoasă, ridicată în zona selectă Copou din orașul Iași! Aici sunt investite 2 milioane de euro – GALERIE FOTO EXCLUSIV

15 ian. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

În această perioadă continuă o importantă schimbare la o clădire ridicată în zona selectă Copou, din orașul Iași! Aici, unde sunt investite 2 milioane de euro, a fost depus un proiect la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice de modificare a fațadei obiectivului de investiții ”Observator Astronomic”. Edificiul este un monument istoric. Acesta este depus de arhitect Bogdan Mihul prin S.C. Mihul S.R.L. El nu aduce modificări la imobil și reprezintă o soluție, pe timpul lucrărilor, de a interveni mai rapid la procesul de reabilitare și restaurare

În zona rezidențială Copou, de aproape un an, au loc lucrări spectaculoase la o clădire emblematică! Aici sunt investite 2 milioane de euro. În doar câteva luni se va finaliza lucrarea importantă pentru orașul Iași. Este vorba despre consolidarea și refuncționalizarea Observatorului Astronomic din Iași. Proprietar este Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași. Recent, la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CZMI) a fost depus un proiect de modificare a fațadei obiectivului de investiții, situat pe Aleea Mihail Sadoveanu, nr.5-7.

Acesta este depus de arhitect Bogdan Mihul prin S.C. Mihul S.R.L. El nu aduce modificări la imobil și reprezintă o soluție, pe timpul lucrărilor, de a interveni mai rapid la procesul de reabilitare și restaurare. Până acum au fost finalizate lucrările de la baza construcției, parterului și a fost decopertată întreaga clădire. Cel mai probabil, până la mijlocul anului 2022, lucrările se vor finaliza. De asemenea, din fonduri proprii, UAIC modernizează și alte două clădiri adiacente observatorului. Acum se lucrează la finalizarea părții superioare a edificiului. Aproximativ 80 la sută din lucrarea totală a fost derulată. Deja au demarat proceduri pentru dotare specifică cu aparatură ce include achiziționarea unui telescop ultramodern.

După 50 de ani, Universitatea ”Cuza” a demarat etapa de consolidare și refuncționalizare la Observatorul Astronomic din Iași

După 50 de ani, Universitatea „Cuza” a demarat etapa de consolidare și refuncționalizare la Observatorul Astronomic din Iași. Licitația a fost derulată de Compania Națională de Investiții (CNI). Firma care a câștigat marele pot este Iasicon S.A. Iași. Termenul de execuție al reabilitării este de 12 luni.

”Observatorul Astronomic face parte din categoria monumentelor istorice, a fost construit între anii 1878-1956, iar în 2013 a fost închis din cauza stării avansate de degradare. În mai 2016, am achiziționat servicii de concepție tehnice în vederea executării lucrărilor de consolidare și refuncționalizare a clădirii observatorului. În septembrie 2016, am depus întreaga documentație la Compania Națională de Investiții, în vederea înscrierii acestuia pe lista de investiții, propunere care a fost acceptată în 2017. În 2018 a fost realizată prima procedură de achiziție, procedură reluată în 2019. Valoarea lucrărilor de consolidare și reabilitare este de 9 milioane de lei, aproximativ 2 milioane de euro”, a detaliat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rector UAIC din Iași.

Observatorul Astronomic face parte din categoria monumentelor istorice, a fost construit între anii 1878-1956, iar în 2013 a fost închis din cauza stării avansate de degradare.

Observatorul Astronomic a fost construit între anii 1878-1956, iar în 2013 a fost închis din cauza stării avansate de degradare. Acesta va fi redat cercetării științifice în domeniul astronomic și spațial. Dotările moderne vor permite efectuarea de cercetări în domeniul meteorologiei și mediului, cu specială referire la dinamica stratului de ozon și calitatea radiațiilor. Accesul publicului va fi permis cu ocazia evenimentelor atmosferice. Observatorul, ridicat între anii 1912-1913, l-a avut ca fondator pe Constantin Popovici, șef al catedrei de Astronomie, Geodezie și Mecanică a marii Universități din Iași. De asemenea, cadrul didactic a fost și primul director al observatorului, în perioada 1913 și 1937.

Din păcate, în timpul Celui De-Al Doilea Război Mondial, în mare parte, aparatura de aici a dispărut. De precizat că din 1966, la observator au existat un atelier de mecanică fină și un laborator electronic. După 1989, observatorul a fost inclus pe lista obiectivelor aflate în Patrimoniul Național al Monumentelor. Mai mult, telescopul existent la Observatorul Astronomic din Iași datează din 1960 și a fost realizat tocmai în Germania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`