Prima pagină » National » Schimbare în Codul Rutier. Situația în care nu se mai suspendă permisul de conducere
Schimbare în Codul Rutier. Situația în care nu se mai suspendă permisul de conducere

Schimbare în Codul Rutier. Situația în care nu se mai suspendă permisul de conducere

06 aug. 2024, 09:20,
în National

O nouă schimbare în Codul Rutier. Conform noii legi adoptate de Guvern, reținerea permisului nu se mai aplică decât dacă există și alte persoane rănite în afara șoferului care a produs accidentul. Astfel, în cazul auto-accidentărilor, poliția nu mai aplică măsura reținerii permisului auto. Aceasta este situația în care nu se mai suspendă permisul de conducere.

Schimbare în Codul Rutier

Chiar și în situațiile în care singura persoană rănită este șoferul care a produs accidentul, autoritățile sunt obligate să deschidă un dosar penal. După stabilirea cauzelor care au dus la producerea accidentului rutier, se decide dacă cercetarea penală va fi îndreptată împotriva unei persoane sau dosarul va fi clasat.

Conform noilor reglementări, poliția este obligată să deschidă un dosar penal în cazul șoferilor care se auto-accidentează. Aceasta include și situațiile în care singura persoană rănită în urma unui accident rutier este chiar conducătorul auto care l-a provocat.

Până în acest an, dacă se stabilea că șoferul care a produs accidentul a încălcat o lege pentru care se impune suspendarea dreptului de a conduce, acesta rămânea fără permisul auto. Noua lege este menită să ofere o abordare mai justă și rațională în cazul auto-accidentărilor, eliminând măsurile suplimentare de penalizare pentru șoferii care nu au provocat rănirea altor persoane.

Când pot rămâne șoferii fără permis de conducere

Conducătorii auto riscă să rămână fără permis de conducere dacă nu respectă câteva reguli clare. Este vorba despre conducerea unei mașini fără a face examinarea medicală periodică sau fără ține cont de siguranța rutieră în cazul în care un șofer cu probleme grave de sănătate continuă să conducă. Permisul de conducere retras se predă poliției rutiere în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la data comunicării măsurii retragerii, până la încetarea cauzelor pentru care s-a luat această măsură.

Recent, a fost publicată lista completă a afecțiunilor care interzic șoferilor să mai conducă. Codul Rutier prevede în mod clar care sunt afecțiunile din cauza cărora nu se poate obține dreptul de a deține permis auto: epilepsia, boala Parkinson sau afecțiuni oftalmologice severe.

„Orice medic, atunci când constată că o persoană, titulară a unui permis de conducere, aflată în evidența sau îngrijirea sa, prezintă simptome ce pot afecta capacitățile psihologice necesare pentru a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie, este obligat să emită bilet de trimitere, în care se menționează simptomele constatate, către o unitate psihologică autorizată de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii. Biletul de trimitere se comunică titularului permisului de conducere potrivit alin. (6). În baza biletului de trimitere, în termen de 3 zile lucrătoare de la comunicarea acestuia, titularul permisului de conducere este obligat să se prezinte în vederea realizării evaluării psihologice.”

Medicul de familie care observă că un șofer manifestă simptome că ar avea probleme psihologice va fi obligat să elibereze un bilet de trimitere. Biletul de trimitere va conține informații despre simptomele observate și va fi trimis către un psiholog. Biletul de trimitere este transmis direct către șofer. Pe baza sa, șoferul are obligația să se prezinte pentru evaluarea psihologică. Dacă evaluarea psihologică determină că el nu este apt să conducă, rezultatul este comunicat de către psihologul responsabil în termen de o zi lucrătoare de la efectuarea evaluării șoferului. Informația este transmisă atât Poliției Rutiere din zona în care locuiește șoferul, cât și medicului de familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
06 august 2024
06 august 2024