A fost anunțată recent o schimbare importantă pentru români. Este vorba despre noile cărți de identitate, care au dimensiunea unui card bancar și conțin un cip, unde vor fi stocate datele personale ale posesorului. Iată că apare un sistem digital care verifică cetățenii de la distanță.
Schimbare importantă pentru români
Cărțile de identitate cu CIP pe care autorităţile le pot elibera cetăţenilor vin cu o noutate pentru români. QOOBISS, companie orientată către automatizarea proceselor și specializată în dezvoltarea de soluții de verificare la distanță a identității, folosind mijloace video, actualizează soluția Qoobiss Identify și devine primul furnizor din România ce permite validarea identității la distanță prin mijloace video pentru noile cărți de identitate cu CIP.
Cetățenii români, indiferent de localitatea de domiciliu, pot opta pentru alegerea cărților de identitate electronice, fie la prima emitere, fie la schimbarea acestora. Noile cărți de identitate conțin un cip unde vor fi stocate datele personale ale posesorului. Printre acestea se află numele, fotografia, data nașterii, codul numeric personal, dar și două amprente digitale.
„Politica noastră este de a actualiza constant soluțiile software pe care le oferim, asigurând alinierea la toate modificările legislative, la noile tendințe și tehnologii din piață. Un pilon central al valorilor Qoobiss este că inovația și excelența este oferită clienților noștri fără a le impacta bugetul.
Beneficiind de integrarea gratuită a tuturor actualizărilor tehnologice ale serviciile noastre, indiferent de complexitate sau amploare, clienții noștri se pot bucura de o experiență de calitate superioară, fără costuri suplimentare.”, a declarat Ileana Comănescu, Product Manager la Qoobiss.
Cum va fi verificată de la distanță identitatea cetățenilor
Aplicația Qoobiss Identify permite validarea și verificarea identității unei persoane de la distanță printr-un sistem digitalizat și securizat. Fondatorii acestei soluții susțin că noile cărți de identitate au o serie de avantaje.
Prevenirea fraudei și a infracțiunilor: tehnologiile avansate utilizate în cipurile integrate pot face mai dificilă falsificarea sau alterarea cardurilor de identitate. Astfel, se poate reduce riscul de utilizare frauduloasă sau de infracțiuni legate de identitate;
Siguranță și securitate sporite: cipurile integrate în cardurile de identitate folosesc tehnologii avansate de criptare pentru a proteja informațiile personale ale utilizatorilor.
Creșterea conversiilor și, implicit, a numărului de clienți.
Soluția Qoobiss Identify a fost dezvoltată pentru a asigura integrarea cu documentele de identitate în orice format. Soluția software oferă rezultate rapide și precise referitoare la identificarea clienților, având ca scop validarea identității, în baza actului de identitate. Prin intermediul acestei soluții, identitatea clienților este verificată în conformitate cu legile privind confidențialitatea, legislația anti-fraudă și cerințele legislative.
Rămâne de văzut câți români vor opta pentru cărțile de identitate cu un cip, care conține un sistem de verificare a identității de la distanță. Cert este că buletinele actuale trebuie înlocuite în totalitate de cele cu amprente digitale până în anul 2031. Curtea de Justiție a Uniunii Eiuropene a precizat că viața privată și datele personale sunt suficient de protejate când vine vorba de cărțile de identitate electronice. Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis ca buletinele să aibă o amprentă facială și două amprente digitale.