Prima pagină » National » Schimbare importantă pentru persoanele care dețin permis de conducere. Iată ce au de făcut șoferii
Schimbare importantă pentru persoanele care dețin permis de conducere. Iată ce au de făcut șoferii

Schimbare importantă pentru persoanele care dețin permis de conducere. Iată ce au de făcut șoferii

28 iun. 2024, 12:45,
BZI.ro, în National

Schimbare importantă pentru persoanele care dețin permis de conducere. Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări a dezvoltat o platformă online pentru a facilita accesul conducătorilor auto la diferite servicii. Iată ce au de făcut șoferii.

Schimbare importantă pentru persoanele care dețin permis de conducere

Șoferii vor avea parte de o serie de servicii pentru care, până acum, era necesară prezența lor fizică. Noua platformă face posibilă obținerea sau modificarea diverselor acte fără necesitatea deplasării fizice.

Pentru a utiliza platforma, este necesar ca șoferul să se înregistreze cu un cont online. Acesta poate fi creat prin prezentarea la un singur ghișeu al DGPCI pentru validarea identității și înregistrarea contului pe platformă. Singurul document necesar este actul de identitate.

Printre serviciile oferite în prezent de platforma dgpci.mai.gov.ro se numără:

– radierea unui vehicul;

-păstrarea numărului de înmatriculare;

-eliberarea unui duplicat al permisului de conducere.

Când va intra în vigoare noua lege

Legea a fost transmisă către Klaus Iohannis pentru promulgare. Aplicația pentru șoferi va fi gestionată de Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și va permite cetățenilor să introducă un set minim de informații necesare pentru identificarea vehiculului.

De asemenea, platforma va facilita înregistrarea în format electronic a operațiunilor de înmatriculare. Aceste operațiuni includ:

– transcrierea transferului dreptului de proprietate asupra unui vehicul;

– eliberarea unui nou certificat de înmatriculare;

– radierea vehiculului din circulație;

– completarea declarațiilor fiscale sau a altor documente asociate (cum ar fi documentele de transfer al dreptului de proprietate încheiate în afara platformei, dovada declarării furtului vehiculului, certificatul de distrugere, etc.).

O altă lege recentă îi vizează pe șoferii români care au obținut permis de conducere în altă țară. MAI a făcut modificări extrem de importante în Codul Rutier, pentru a veni în ajutorul șoferilor. Cetățenii care dețin permise de conducere eliberate de alte state, dar care nu pot fi preschimbate cu permisul românesc de conducere, se pot înscrie la examenul pentru obținerea documentului românesc fără a mai fi nevoie de urmarea unei școli de șoferi. În urma dobândirii permisului de conducere românesc, permisul de conducere emis în străinătate se remite autorităților din statul emitent prin grija serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, cu mențiunea că a fost obținut un nou permis de conducere în România.

Românii care au obținut permisul de conducere într-o altă ţară şi nu îl pot preschimba cu permisul românesc de conducere vor putea susţine examenul auto fără să fie obligaţi să facă şcoala de şoferi. Astfel, ei se pot înscrie la examen fără să fie nevoiţi să achite taxele aferente şi să piardă timp la cursurile unei şcoli de şoferi.

Sunt șoferi care cred că trebuie să deții un permis auto de cel puțin un an pentru a avea dreptul să conduci în alt stat UE, dar acest lucru nu este adevărat. Conform legii din România și din restul statelor europene, nu există o limită de experiență. Indiferent de cât timp ai obținut permisul auto, poți conduce atât în România cât și în restul statelor UE. În România, șoferii care dețin permis de conducere de mai puțin de 12 luni sunt considerați începători.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *