Municipalitatea ieșeană a propus un nou set de măsuri pentru limitarea efectelor poluării în oraș. De la parcări la intrarea dinspre localitățile Ciurea și Lețcani, la rampe de spălare la intrările în oraș, până la amenzi pentru distrugerea spațiului verde. Toate aceste măsuri au fost discutate cu reprezentanții Ministerului Mediului
Conducerea municipalității ieșene a avut ieri la București o întâlnire legată de reducerea efectelor poluării în oraș. Edilul Mihai Chirica s-a întâlnit cu Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru a discuta despre implementarea unor măsuri ce țin de reducerea poluării în urbea moldavă. Edilul Iașului a arătat că se va trece la introducerea rampelor de spălare la intrările în oraș dinspre localitățile rurale (cu excepția drumurilor europene și naționale unde Primăria nu poate interveni). Totodată, se va trece la achiziția suplimentară a trei automăturători cu aspirație de praf, reglementate la cel mai înalt standard UE, respectiv 4 stele.
De asemenea, se are în vedere și conștientizarea mai activă a posesorilor de vehicule pentru a elibera strada în intervalul programului de spălare.
„Vom continua modernizarea spațiilor verzi utilizând covor de gazon, modernizarea transportului public prin înlocuirea tuturor liniilor vechi de tramvai, cumpărarea celor 32 de tramvaie noi, instalarea, începând din acest an, a panourilor de informare în stațiile de călători cu privire la sosirea autobuzului/tramvaiului, modernizarea stațiilor cu 100 de copertine noi. De asemenea, avem în vedere elaborarea unui program de conștientizare în favoarea utilizării mijloacelor de transport în detrimentul autoturismului personal, schimbarea echipamentelor care poluează. În plus, dorim să facem și parcări la intrarea dinspre Ciurea-Lețcani, dar și construirea unei rețele municipale de monitorizare, acreditată internațional”, a spus edilul Mihai Chirica
Amenzi pentru distrugerea spațiului verde
Primarul a arătat că autoritatea locală nu va mai permite și va sancționa orice intervenție pe spațiul verde al orașului a autovehiculelor, dar și alte acțiuni ce conduc la deteriorarea acestuia. De altfel, s-au aplicat 518 amenzi împotriva celor care nu au respectat condițiile de șantier. Primăria va înființa un departament care va avea doar acest obiect de activitate și nu vor fi scutite nici investițiile publice.
„Am finalizat întâlnirea de la Ministerul Mediului, împreună cu toți cei implicați- atât autorități locale, cât și centrale. Este prima întâlnire serioasă, din ultimii ani, avută la Ministerul Mediului, împreună cu ministrul. Am stabilit că problema poluării nu este doar una care ține de Primărie și Minister, ci cuprinde obligativitatea intervenției și altor autorități: Ministerul Transporturilor – trebuie să demareze centura orașului, Ministerul Sănătății – trebuie să evalueze impactul planurilor de măsuri asupra sănătății populației, precum și starea acesteia la ora actuală, Ministerul Agriculturii – trebuie să monitorizeze aportul de praf în atmosferă din perioadele secetoase, precum și să ia măsuri pentru evitarea depășirilor. Și, desigur, implicarea noastră, a Primăriei municipiului Iași, alături de fiecare cetățean. S-au făcut multe în anul 2019, unele măsuri luate îndeplinesc 100 la sută. Altele, foarte puțin sau deloc, cele care țin de alte ministere, cum este exemplul șoselei de centură a orașului”, a spus edilul Mihai Chirica.