Prima pagină » Eveniment-Social » Schimb inedit de experiență în Italia pentru o echipă de profesori ieșeni!

Schimb inedit de experiență în Italia pentru o echipă de profesori ieșeni!

12 apr. 2023, 02:00,
Andreea Timofte, în Eveniment-Social

În cadrul proiectului ERASMUS+ „Consorțiu local pentru educație de calitate”, coordonat de Inspectoratul Școlar Județean Iași, patru profesori ieșeni însoțiți de un inspector școlar au urmat fluxul al treilea al programului de formare, intitulat „Empowered teachers: Rediscover your motivation and energy”

În urma derulării celor cinci zile de curs, prin însușirea unor cunoștințe teoretice dublate de exerciții practico-aplicative, profesorii și-au dezvoltat abilitățile de comunicare și inteligența emoțională, și-au îmbunătățit competențele de comunicare asertivă, dobândind, în ultimă instanță, o perspectivă îmbunătățită asupra atitudinii și stării elevilor pe care îi au în față zi de zi. Însă cele mai importante au fost competențele atitudinale dobândite.

Formatoare din America, alături de profesorii ieșeni

Susan Galliano, formatoarea de origine americană, i-a învățat pe profesorii români cum să creeze o punte între lucrurile pe care le pot schimba și cele pe care nu le pot controla, obținând, în final, o motivație reînnoită, o mentalitate bazată pe succes, un sentiment crescut de stimă de sine și un sentiment reînnoit al scopului.

Reperele teoretice au avut în centru conceptul de inteligență emoțională, un termen relaționat cu necesitatea empatizării cu nevoile și sentimentele elevilor.

Partea practică a cursului a constat în exersarea unor tehnici de trăire conștientă a prezentului, prin care participanții au învățat cum să se detașeze de problemele trecutului, dar și de anxietatea viitorului, și să trăiască ancorați în prezent. De asemenea, cursanții au devenit conștienți de punctele forte ale propriului temperament, scopul fiind valorificarea propriilor atuuri în profesie și în relațiile interumane. Aceștia au învățat că, redescoperindu-și motivația în această profesie, se pot reinventa și își pot găsi forța de a o lua mereu de la capăt.

Tur în centrul istoric al Florenței

Partea culturală a constat într-un tur ghidat în centrul istoric al Florenței, Italia. Participanții au avut, în acest fel, oportunitatea de a parcurge un itinerar inedit, în locurile reprezentative și încărcate de artă și istorie ale orașului renașterii italiene, iar exemple relevante din biografia marilor personalități ale umanismului italian au constituit exemple motivaționale care demonstrează că educația contribuie la realizarea idealului uman.

Cursul a oferit, astfel, profesorilor care lucrează cu elevi cu vulnerabilități, cu risc de abandon școlar sau cu cei proveniți din medii multiculturale tehnici de comunicare și creare a stării de bine, contribuind la îmbunătățirea activității profesionale. Recent, alte patru cadre didactice de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Iași au mers într-un schimb de experiență inedit în Florența. În cadrul cursului au fost prezentate diverse instrumente și aplicații din sfera digitală, precum Trello, Slido, Padlet, Coggle, Canva, Nearpod, dar și modalități de integrare a acestora în cadrul lecțiilor interactive, oferind, astfel, o perspectivă asupra celor mai bune practici şi modalităţi concrete de utilizare a tehnologiilor care pot susţine şi îmbunătăţi activitatea de învăţare.

Ambele cursuri au favorizat schimbul de bune practici, dezvoltarea competențelor interculturale și creșterea motivației profesorilor ieșeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *