Prima pagină » Local » Schimb de replici între consilierii județeni în ședința extraordinară. PSD s-a abținut, iar USR s-a opus bugetului local pentru anul 2023 al Consiliului Județean Iași

Schimb de replici între consilierii județeni în ședința extraordinară. PSD s-a abținut, iar USR s-a opus bugetului local pentru anul 2023 al Consiliului Județean Iași

02 feb. 2023, 02:00, 2 ,
Alexandra MAISNER în Local

În cadrul ședinței extraordinare ce a fost organizată de Consiliul Județean Iași, două partide politice s-au opus bugetului local pentru anul 2023. Astfel, PSD a preferat abținerea, iar USR a votat împotrivă. Însă, contrar așteptărilor celor două partide, bugetul local al CJ pentru anul 2023 a fost aprobat cu susținerea celor din PNL și PMP

Bugetul Consiliului Județean Iași pentru anul 2023 a primit votul favorabil în cadrul ședinței extraordinare la care au participat consilieri din PNL, PMP, PSD și USR. Ședința a fost susținută de președintele CJ Iași, Costel Alexe, alături de Sorin Dangă, vicepreședinte CJ Iași, dar și de Sorin Afloarei vicepreședinte CJ Iași. Bugetul prezentat are o valoare de 1,633 miliarde de lei.

Astfel, pentru filiera de dezvoltare vor fi alocate 392,7 milioane de lei, suma de 350,47 milioane de lei va fi distribuită pentru programele de investiții și proiecte, iar diferența de 42,30 milioane de lei reprezintă contribuția Consiliului Județean Iași pentru realizarea unor obiective de investiții și proiecte, a cheltuielilor curente în cadrul unor proiecte cu finanțare externă nerambursabilă.

Cristian Stanciu, presedinte executiv PSD

Cristian Stanciu, președintele executiv PSD a avut un schimb de replici cu liderul PMP, Marian Uscatu

Două partide politice s-au opus bugetului pentru anul 2023 al Consiliului Județean Iași

Marian Uscatu, liderul PMP Iasi

Marian Uscatu, liderul PMP Iași a precizat faptul că votarea bugetului este în favoarea ieșenilor

În cadrul ședinței extraordinare desfășurate la sediul CJ Iași au fost prezenți consilierii din PNL, PMP, PSD și USR. Două partide politice s-au opus bugetului pentru anul 2023. Încă de la începutul ședinței, reprezentanții PSD au transmis faptul că membrii partidului nu au fost chemați la consultări, dar și că alte județe au reușit să atragă cu 30 la sută mai multe venituri proprii decât Iașul.

În același timp, cei de la PSD au precizat faptul că niciun amendament depus de partidul pe care îl reprezintă, dar nici din partea celor de la USR, nu a fost aprobat. Discuțiile nu s-au oprit aici, escaladând într-un schimb de replici cu liderul PMP, Marian Uscatu. Acesta din urmă l-a criticat pe reprezentantul PSD, susținând faptul că, înainte de orice aspect politic, Cristian Stanciu ar trebui să înțeleagă că votarea bugetului se realizează în favoarea ieșenilor.

„Domnule Stanciu, dumneavoastră ați venit astăzi ca un lup deghizat în oaie. Între noi doi există o mare diferență. Eu am înțeles că, dacă nu votez bugetul, aduc un mare deserviciu ieșenilor. Când ați fost voi la masa bugetului, noi am votat mereu! Nu veniți să mă faceți pe mine să decontez toate aspectele care nu țin de moralitatea mea! Dumneavoastră și executivul PSD ne-aţi mințit anul trecut!”, a replicat Marian Uscatu, liderul PMP Iași.

Președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, a ținut să reamintească membrilor PSD faptul că, timp de 2 ani, partidul din opoziție (n.r. – PSD) nu a depus niciun proiect de hotărâre. Cei de la PSD s-au abținut la votarea bugetului. În același timp, membrii USR au votat împotrivă, însă acest lucru nu a împiedicat aprobarea acestuia. Astfel, bugetul pentru anul 2023 al CJ Iași a fost aprobat prin voturile consilierilor din cadrul partidelor PNL și PMP.

Costel Alexe, presedintele Consiliului Judetean Iasi

Costel Alexe, președintele CJ Iași, a precizat faptul că în 2 ani, PSD nu a depus nici un proiect de hotărâre

Asistența socială va primi peste 70 de milioane de lei

Sedinta Extraordinara CJ Iasi

În cadrul ședinței extraordinare au participat consilierii județeni din cadtrul partidelor PNL, PMP, PSD și USR

Din totalul bugetului de 1,633 miliarde de lei, potrivit proiectului de hotărâre, la capitolul „Asigurări și asistență socială” vor fi alocate 77,85 milioane de lei, suma fiind repartizată pentru învestiții. În ceea ce privește cheltuielile cu personalul, mai exact, cheltuielile cu cei aproximativ 1.600 de angajați, valoarea este de 841,36 milioane de lei.

În cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului, pentru personalul auxiliar din unitățile de asistență medico-socială va fi cheltuită suma de 158,31 milioane de lei, însemnând puțin peste 18 la sută din totalul cheltuielilor cu personalul. Pentru cele șase spitale de interes județean și pentru personalul medical din unitățile de asistență medico-socială a fost alocată suma de 540 de milioane de lei, aceasta reprezintă un procent de 64 la sută din totalul cheltuielilor prinse în buget.

În ceea ce privește bunurile și serviciile, acestui capitol i-a fost alocată suma de 288 de milioane de lei. Mai exact, 155 de milioane de lei vor fi distribuite către sănătate, iar diferența de 23,88 milioane de lei va fi alocată capitolului de asistență socială.

Cu toate că două partide politice s-au opus bugetului local pentru anul 2023, mai exact, PSD și USR, bugetul Consiliului Județean pentru anul 2023 a fost aprobat datorită consilierilor PNL și PMP.

Comentarii
  • Da pzde sa abținut părinți 1&2 sau opus iar pdln-iști + petroviști tolomaci eu obținut trofeu cu sponsorizări bam bam–-bănoase cică în folosul populimi sponsorizeă ei (de exemplu tabla lui kostel bam bam o fi adus cîștiguri substanțiale ieșenilor–dar ei nu au aflat încă de ele )–-

  • 841,36 milioane de lei pentru Asigurări și asistență socială si doar 540 de milioane de lei pentru sanatate? bravo pmp+pnl

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`