Prima pagină » International » Schimb de focuri în Asia Centrală. Conflict violent între Tadjikistan și Kârgâzstan
Schimb de focuri în Asia Centrală. Conflict violent între Tadjikistan și Kârgâzstan

Schimb de focuri în Asia Centrală. Conflict violent între Tadjikistan și Kârgâzstan

27 ian. 2022, 22:44,
în International

Agence France-Presse a transmis că în această seară, unitățile polițiilor de frontieră ale Kârgâzstanului şi Tadjikistanului s-au angajat în lupte armate în aceeași zonă sensibilă în care cele două țări s-au mai confruntat primăvara trecută. Luptele de anul trecut s-au soldat cu zeci de morți.

În momentul de față, cele mai intense schimburi de focuri au loc în zona satelor Tort-Kocho şi Cir-Dobo, potrivit unui comunicat emis de poliţia de frontieră a Kârgâzstanului, care acuză poliţia de frontieră tadjică de utilizarea de lansatoare de grenade şi mortiere. „Situaţia s-a degradat, partea tadjică deschizând focul asupra unităţilor” kârgâze în jurul orelor locale 19:35 (13:35 GMT).

Potrivit aceleiaşi surse, conflictul ar fi început prin blocarea drumului Batken-Isfan de către cetăţeni tadjici, însoţiţi de poliţişti de frontieră ai Tadjikistanului.

Tadjikistanul, ţară autoritară şi foarte închisă, nu a comentat imediat situaţia şi în general alege să ofere informații limitate în acest tip de conflict.

Luptele sângeroase similare au avut loc și anul trecut în aceeași regiune

În primăvara anului anterior, forțele armate ale celor două țări s-au confruntat în jurul enclavei Voruh din Kârgâzstan. Aceasta este o zonă de tensiuni legate în special de probleme ce ţin de accesul la apă al acestor două foste republice sovietice, foarte sărace.

Violențele de anul trecut s-au soldat cu aproape 60 de morți. Confruntarea a fost una dintre cele mai sângeroase în mulți ani și a nutrit temere privind o escaladare a tensiunilor dintre cele două țări vecine.

Înainte de a ajunge la un armistițiu, cele două țări au plasat vina una pe seama celeilalte, însă negocierile purtate de preşedintele kârgâz Sadîr Japarov şi omologul său tadjic Emomali Rahmon au consolidat armistiţiul.

Confruntările între cele două țări sunt destul de frecvente, pe fondul lipsei de apă potabilă, însă de anul trecut și până acum, niciuna nu a căpătat o asemenea amploare.

La 30 de ani după prăbuşirea Uniunii Sovietice, Asia Centrală rămâne o regiune instabilă

După destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991, mari porțiuni de frontieră între diferite țări ale Asiei Centrale nu au fost delimitate. Acest lucru a alimentat o serie de tensiuni etnice, economice și sociale, în regiunea în care populația de la sate trăiește în sărăcie.

Joi seara, secretarul general al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), Stanislav Zasi, a discutat la telefon cu secretarii Consiliilor de Securitate ale Tadjikistanului şi Kârgâzstanului, îndemnând la încetarea imediată a focului la frontiera între cele două ţări, potrivit TASS. „OTSC este gata să acorde Kârgâzstanului şi Tadjikistanului ajutorul necesar pentru soluţionarea conflictului”, a subliniat Zasi, citat pe site-ul organizaţiei.

Potrivit agenţiei de presă ruse, confruntările de joi au provocat deja moartea şi rănirea câtorva persoane, militari şi civili, şi au determinat evacuarea locuitorilor din satele de lângă frontieră.

Judecata soților Ceaușescu

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024