Zilele acestea, mediul online a fost plin de materiale despre pneumologul Flavia Groșan. Este vorba despre medicul care spusese că a tratat peste 1.000 de pacienţi infectaţi cu coronavirus. În urma difuzării informaţiilor, din câte se pare, dar şi din cauza unor reclamaţii făcute la Colegiul Medicilor, doctorul este acum anchetat. Haideţi să vedem însă schema de tratament făcută de medicul Flavia Groșan.
În primul rând, trebuie spus că acest cadru medical a postat diverse informaţii, inclusiv despre un posibil tratament, chiar de la începutul pandemiei. Totuşi, abia acum a fost reclamată, iar Colegiul Medicilor urmează să efectueze o anchetă. În al doilea rând, vorbim despre nişte medicamente ieftine, care există în nomenclatorul Ministerului Sănătăţii.
Care este schema de tratament prescrisă de dr. Flavia Groșan
E vorba de ceva foarte simplu şi chiar şi ieftin.
„În zece zile pacienții mei sunt ok, mai stau patru zile în izolare după care își reiau activitatea. În reportajul cu care am pornit am spus o mie. Nu o mie. Eu am mii! Pentru că într-o casă sunt trei, patru pacienți COVID, și pe toți patru i-am tratat. Deci sunt mii și mii de pacienți care au mers foarte bine.
Acum, că ar fi ajuns în spital, știu trei cazuri care au ajuns în spital, nu sunt perfectă nici eu. Poate sunt mai mulți, nu știu! În general, feedback-ul este bun de la pacienții mei.
Eu am o schemă în care fiecare medicament știe ce face. Dacă îmi spune că pacientul are febră, ceva nu e în regulă. Dacă îmi spune că tușește, ceva nu e în regulă. Eu controlez povestea. E o poveste, pentru că eu mă adresez lumii. Și va rămâne această poveste scrisă de mine.
Claritromicina singură, nu poate face față. Ea este vedetă, dar are nevoie de ajutoare. Regină este Ventolin, regele este Flixotide.
Ei nu au înțeles de ce sunt eu împotriva Codeinei. Eu nu vreau Codeină care să îmi lase secrețiile în plămâni. Eu prefer bronhodilatatorul, Ventolin. Cu fiecare în parte am stat și am explicat cum să ia acel Ventolin.
Eu am inițiat camera de inhalare. Este o sticluță de plastic de care atașezi spray-ul și din care inhalezi din cameră. Știu sigur că îmi ajunge în plămân. Altfel nu!”
Secretul medicației primite de mii de pacienți, de-a lungul timpului
„… este o schemă pe care o știu numai eu și zeci de mii de pacienți. Mie îmi place schema asta a mea. Sunt copiii mei. Așa i-am crescut timp de zece ani, să explic fiecăruia în parte, pentru că altfel nu o să înțeleagă. Sunt niște medicamente comune, vechi, simple. Schema o personalizez în funcție de vârstă. În rest, este cam la fel, doza e pe vârstă. Ce v-am spus și data trecută. Tratament etiologic, tratament simptomatic, tratament fizio-patologic. Eu respect ceea ce am învățat în facultate, tratamentul clasic. Nu o fac publică, decât fiecăruia în parte. Voi explica exact ce se întâmplă acolo.”
Mii de ore de învățat – Secretul unui tratament eficient
”Acel secret este munca. Am învățat, atât cât, altfel să spun, o să fie cineva mai bun că mine când va învăța mai mult decât am învățat eu în primii ani, imediat după ce am terminat facultatea, atunci va fi. Este o muncă imensă. Au fost ani întregi în care eu am concurat, m-am prezentat la toate concursurile care apăreau, că le-am luat, că nu le-am luat, eu m-am dus acolo. Asta a presupus un efort intelectual ieșit din comun. Ani în șir în care eu învățam 10, 15, 20 de ore pe zi. Practic, acolo este temelia, acolo este fundația a ceea ce sunt eu acum. Am avut norocul unui mentor extraordinar, profesorul Babeș Aurel. Am fost stagiara lui și rezidenţa lui în stagiile mele de pneumologie.
Nu îmi spunea nimic, dar atât îmi spunea: Ce prostii vorbești, Flavia? Eu încercam să îi prezint cazul, el deschidea EKG-ul. Flavia, ce prostii vorbești. Mă duceam acasă, plângeam, mă apucam să învăț. A doua zi trebuia să îi dau un răspuns corect. Extraordinar. Îi și moștenesc din gesturi. Primul mentor cu care am stat și mulți ani. Patru ani. Am avut șansa acestui om”, a completat Flavia Groșan.
Iată, așadar, care este schema de tratament prescris de doctor pneumolog Flavia Groșan. Înainte de a spune că ai covid, asigură-te că este așa. Mergi la spital sau la un laborator, pentru a ți se efectua test RT PCR. Dacă acesta iese pozitiv, nu te îngrijora și nu intra în panică. Atât timp cât nu te simți foarte rău, medicul de familie te poate trata acasă. Bineînțeles, ai grijă și în privința regimul alimentar. Ai nevoie de o dietă bazată pe legume, fructe și lichide.