O schemă de tratament la usturoi bine pusă la punct este esențială pentru a obține o cultură productivă, fără boli și dăunători.
Acest proces poate consta în pregătirea solului, dezinfectarea cățeilor de usturoi și tratamente speciale aplicate în timpul vegetației, pentru dezvoltarea unor bulbi sănătoși.
Iată o schemă de tratament la usturoi
Bolile care pot afecta cultura sunt multiple, însă venim cu metodele de prevenire ale acestora. Boala ce se manifestă prin niște pete palide și alungite pe frunze poate fi prevenită prin evitarea plantării bulbilor infectați, să se facă rotația culturilor timp de 2-3 ani, să se planteze în zone bine drenate, nu aglomerate pentru plante, să se îndepărteze resturile de cultură infectată și să se aplice fungicide foliare, precum Zeama Bordeleza. Această boală apare când sunt temperaturi reci și frunzele umede.
Boala Alternarioză ce se observă prin leziunile mici ce au centre albe de pe frunze sau de pe tuplina se poate preveni prin rotirea culturilor, prin reducerea umidității frunzelor prin plantarea pe un sol mai bine drenat, cu irigarea la timp pentru a permite culturii să se usuce pe timpul zilei și prin aplicarea tratamentelor fungice, precum Kupferol.
Putregaiul alb omoară toate frunzele și încetinește dezvoltarea plantei, iar odată ce boala este stabilită, se infectează toată cultura pentru producție. Această boală poate supraviețui chiar și 20 de ani în sol și este una dintre cele mai dăunătoare boli ale culturii din întreaga lume. Poți preveni această boală prin evitarea transferului de sol între plantații, să tratați semințele cu apă fierbinte înainte de a le planta, și să folosiți un tratament cu fungicit din cele disponibile, aplicate în condiții ideale pentru plante.
Alți dăunători și metode de combatere
Viermii sârmă sunt un alt tip de dăunători ce deriorează răsadurile și semințele dintr-o varietate mare de culturi, nu doar din cea de usturoi. Aceștia produc tuneluri, iar dacă nu sunt îndepărtați, adulții acestora se înmulțesc și intră în diverse structuri. Pentru a scăpa de acești dăunători trebuie să utilizați insecticidele.
Rugina usturoiului se recunoaște prin niște pete mici albe pe tulpini și pe frunze, ce se dezvoltă în pustule portocalii. Această boală face ca frunzele să îngălbenească și să moară și este cauzată de umiditatea ridicată, de precipitațiile scăzute și de sporii ce sunt transportați pe distanțe lungi.
Ca să o previi, trebuie să alegi semințe fără boli, să plantezi într-un sol bine drenat, să controlezi buruienile ce înconjoară cultura și să aplici fungicid pentru protecție, dacă consideri că este necesar.
Putregaiul bacterian al bulbilor apare spre sfârșitul vegetației, când tulpinele plantelor încep să se dezvolte slab, iar la baza lor apare un putregai umed. Bulbii se înmoaie și își schimbă culoarea, iar atacul continuă și după ce strângeți cultura, când bulbii au un miros urât și putrezesc. Acesta poate fi prevenit printr-o fertilizare corectă și printr-o rotație corectă, usturoiul putând fii plantat pe același teren după minim 3 ani.
O schemă de tratament la usturoi cu metode de prevenire ale bolilor reprezintă cea mai bună strategie pentru o cultură sănătoasă și productivă.