Prima pagină » Local » Schelălăit de disperare la Padocul din Tomești! Esperanza a fost găsită fără vlagă, ghemuită lângă un câine mort. Familiile iubitoare sunt rugate să ajute

Schelălăit de disperare la Padocul din Tomești! Esperanza a fost găsită fără vlagă, ghemuită lângă un câine mort. Familiile iubitoare sunt rugate să ajute

13 feb. 2021, 02:00,
Alexandra Abonicesei, în Local

Sute de căței așteaptă să fie luați acasă de un stăpân iubitor. La Adăpostul Municipal Tomești, paiele puse în padocuri țin locul culcușului călduros pe care mulți patrupezi nu l-au avut vreodată. Cei mai bătrâni se sting pe capete, iar cei mai mici încearcă să facă față frigului. Singura lor salvare este adopția sau o perioadă temporară de găzduire în cadrul unei familii dornice să ajute

Fiecare patruped ajuns la Adăpostul Municipal Tomești are o poveste. Unii câini au ajuns de la câteva luni la padoc și acum sunt la bătrânețe, având 12-13 ani. Nu au avut niciodată iubirea din partea unei familii și nici nu vor mai avea ocazia de acum încolo. Ferite de frigul de afară, ziua, animalele mai bătrâne și mai bolnave sunt adăpostite în containerul încălzit. Multe dintre acestea nu rezistă și mor. Mai trist este faptul că ajung pui, în primele săptămâni de viață, ale căror șanse de a supraviețuire în adăpost sunt la fel de slabe. Fiind mici, nu sunt vaccinați și se pot îmbolnăvi de la animalele din jur.

Puiuții se află de multe ori într-o stare foarte gravă și necesită îngrijire constantă, dar numărul mare de animale nu permite angajaților să se ocupe de fiecare caz în parte. Adopția unui patruped iubitor este o decizie care nu provoacă regrete. Reprezentanții Adăpostului Municipal Tomești sunt deschiși și către ideea de „fostering”. Această idee presupune ca o persoană să ofere găzduire temporară puilor care au nevoie de un cămin sigur, unde sunt feriți de pericolul de a se îmbolnăvi și unde se pot pregăti pentru a fi adoptați.

Sufletele de la adăpost: un nume și o poveste pentru fiecare

Esperanza este doar un pui. Ieri (12 februarie 2021), când am mers în vizită la adăpost, era cea mai mică cățelușă. Temperaturile arătau -9 grade Celsius, dar se resimțeau cu încă 10 grade mai puțin. A fost găsită pe un câmp de către o persoană, încercând să se încălzească lângă un câine decedat. Micuță și firavă, dar cu o dorință de a trăi incredibilă având în vedere condițiile în care a fost găsită, angajații de la adăpost i-au dat numele de la ideea de speranță – „Esperanza”. Alți patru pui, zgribuliți, stau timizi și nevinovați în așteptarea unui om care să le ofere iubirea pe care o merită.

„Avem 1.023 de căței cu tot cu pui. Sunt 5 micuți. Esperanza este cea mai mică. A fost găsită pe un câmp în zona Dacia, se îngrămădea lângă un câine mai mare, mort. Are nevoie de un adoptator, la fel și ceilalți micuți. Încercăm de multe ori să găsim măcar un foster, cineva care să îi găzduiască până cresc mai mari și se pot întoarce la adăpost fără a fi în pericol, după care să fie adoptați”, a spus medicul veterinar Anca Tărăboanță, șefa padocului din Iași.

Ieșenii sunt mai mult adepții câinilor de rasă. Adopția pare să fie o decizie grea de luat

În padocuri sunt așezate paie care să le țină de cald celor peste o mie de câini. Este perioada cea mai grea din an pentru sufletele nevinovate. Sunt sute de metiși, blânzi și iubitori, jucăuși și energici, dar și cuminți, liniștiți. Din nefericire, multe apeluri sunt date de ieșenii care vor de la adăpost un câine de rasă și nu un maidanez. Ceea ce nu înțeleg este faptul că și metișii sunt de statură mică sau mare, sunt mai ușor de întreținut și oferă iubire la fel de mult ca oricare alt cățel, indiferent de rasă.

În 2020, unii ieșeni au devenit mai responsabili față de animale. Pe de altă parte, din ce în ce mai multe persoane au adus câinele la adăpost din diverse motive, fie că vor pleca în străinătate, fie că sunt de la părinții care au decedat și nu mai au în grija cui să-l lase, fie se mută din apartament. Mai sunt și ieșenii care îi găsesc abandonați prin diverse locuri și îi aduc la adăpost.

„Mai mulți căței au fost aduși de către ieșeni la Adăpostul Municipal Tomești. La adopție lucrurile se complică, pentru că oamenii ne adresează unele întrebări despre animale la care noi nu știm ce răspuns să oferim. Ei sunt aduși aici de pe stradă, nu știm ce au făcut în tot acel timp. Cei care sunt aduși de alte persoane, la fel, nu putem să știm cum sunt în preajma copiilor sau pisicilor și alte detalii, pentru că noi îi știm doar din mediul de aici. Putem spune despre ei că unii sunt mai energici, că unii sunt mai dominanți sau mai docili, din ceea ce observăm noi la ei. Pe unii îi știm de câteva luni, pe alții de câțiva ani”, adaugă șefa Adăpostului Municipal Tomești.

Peste o mie de căței au fost adoptați anul trecut

În anul 2020 au fost adoptați 1.056 de căței. Majoritatea sunt adoptați de ieșeni. Deși sunt posibile, adopțiile din străinătate nu se realizează frecvent. Persoanele care vin în vizită la padoc pot face fotografii și pot promova animalele pe site-urile de socializare pentru a fi adoptate. În special, sunt încurajați locuitorii din Iași să devină familii pentru sufletele nevinovate.

„Se mai fac adopții din țări precum Franța, Belgia, Olanda, Germania. Bineînțeles că noi ne dorim ca numărul de adopții să crească aici, în rândul locuitorilor din oraș. Mentalitatea celor din străinătate este ceva mai diferită. Am avut o cerere de la un cuplu de persoane vârstnice care își doresc un cățel de peste 10 ani și ne gândeam de ce nu doresc unul mai tânăr. Ideea este că, pentru aceștia, un cățel aflat la bătrânețe este deja mai puțin energic și cumva știu că se vor bucura împreună de ultimii ani de viață”, încheie Anca Tărăboanță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *