Prima pagină » Titlurile zilei » Scenariu apocaliptic, în Iași! Orașul va rămâne fără copaci din cauza unui dăunător venit din vestul Europei – FOTO

Scenariu apocaliptic, în Iași! Orașul va rămâne fără copaci din cauza unui dăunător venit din vestul Europei – FOTO

19 iun. 2024, 02:00,
Petronel Ștefan, în Titlurile zilei

Un dăunător distruge copacii din Iași, iar pesticidele nu au efect împotriva sa. Cele mai afectate plante sunt tuia, foarte răspândite prin oraș

Tot mai mulți copaci din Iași sunt afectați de un dăunător care în urmă cu câțiva ani nici nu exista în România. Sute de copaci din oraș riscă să fie distruși de aceste insecte, iar situația îi îngrijorează pe oameni. Efectele nocive sunt vizibile în Parcul Copou, unde mai mulți copaci au fost afectați.

Un dăunător distruge copacii din Iași

În ultimii ani, pe teritoriul României, a apărut un dăunător din țările vestice, care se numește Ovalisia festiva. De ceva timp, aceste insecte au apărut și în zona Iașului, iar efectele devastatoare încep să se vadă. Pe copacii afectați se poate observa cum scoarța copacului este crăpată, lemnul se face pulbere în interior, iar frunzele se usucă. În Parcul Copou, mulți copaci au fost afectați deja. În municipiul Iași, sunt plantați foarte mulți copaci tuia prin cartiere, iar acum există riscul să dispară. Insecta are câțiva centimetri și culoare verde.

Larvele acestui gândac distrug copacul pe interior, în special pe cei cu diametrul mai mare, dar pot fi afectați și cei mai mici. Insectele pot fi văzute din luna mai până la începutul toamnei. De asemenea, nici schimbările climatice nu au ajutat prea mult arborii care sunt afectați și de căldura infernală. Având în vedere calitatea aerului și nivelul poluării, în Iași este nevoie de cât mai mult spațiu verde.

„Din păcate, am sesizat că în ultimii ani a apărut și la noi un dăunător, se numește Ovalisia festiva. Noi stropim copacii cu diferite substanțe, însă, din păcate, nu are prea mult efect. Afectează, în mare parte, speciile de tuia, deja am sesizat că în Parcul Copou s-au uscat câțiva copaci. Acest dăunător este răspândit acum în toată țara. Chiar și eu, personal, am avut acasă tuia și a fost afectat”, a transmis Laurențiu Ivan, directorul general Servicii Publice SA.

Experții trebuie să analizeze probele

Specialiștii din Iași au sesizat faptul că mai mulți copaci din Iași s-au uscat subit în ultima vreme. Totuși, încă nu au determinat exact cauzele, însă existența dăunătorului este una posibilă. Specialiștii de la USAMV au nevoie acum să analize probele de la fața locului, pentru a stabili exact ce se întâmplă. Ulterior, trebuie găsită și o soluție pentru a combate acest flagel.

„Am sesizat împreună cu colegii mei că tot mai mulți copaci s-au uscat în această perioadă, însă nu știm exact cauzele, trebuie să analizăm probele. Cauzele pot fi multiple, poate fi un dăunător, schimbarea bruscă a vremii sau alte elemente dăunătoare. În acest sens, este nevoie să ne fie trimise probe din copacii afectați, iar noi le vom analiza în laborator, pentru a vedea exact ce se întâmplă și cum putem să intervenim pentru a stopa acest lucru”, a precizat prof. univ. dr. Mihai Tălmaciu, specialist în entomologie la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași.

Dăunătorul din vestul Europei face ravagii în Iași, iar sute de copaci vor fi afectați.

Comentarii
  • Nu e singurul daunator venit din Vest.

  • Mai bine vă asumați răspunderea să nominalizați dăunătorii cu două picioare.

  • Daunatorii vin din Vest de zeci de ani, dar acesta a fost ADUS din Vest !

    Sa se desfiinteze Universitatea Agricola care prin afirmatia:,,Un dăunător distruge copacii din Iași, iar pesticidele nu au efect împotriva sa…” arata ca este o scoala profesionala nu o Universitate.

    ,, Specialiștii de la USAMV au nevoie acum să analize probele de la fața locului, pentru a stabili exact ce se întâmplă…Cauzele pot fi multiple, poate fi un dăunător, schimbarea bruscă a vremii sau alte elemente dăunătoare. În acest sens, este nevoie să ne fie trimise probe din copacii afectați, iar noi le vom analiza în laborator, pentru a vedea exact ce se întâmplă și cum putem să intervenim pentru a stopa acest lucru”, a precizat prof. univ. dr. Mihai Tălmaciu, specialist în entomologie la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași.’’

    ,,Marii specialisti ‘’care iau salarii degeaba din banii contribuabilului roman,sunt niste INCOMPETENTI cu fite si figuri, probabil cu doctorate Copy Paste.

    Sa le spuneti acestor ,,specialisti ’’ de doi bani ca trebuie stropiti copacii cu Coca Cola care contine 17 acizi, si daunatorii vor cadea morti asa cum cade rugina de pe fierul ruginit daca este bagat in aceasta OTRAVA bauta de IDIOTI.
    Toamna dupa ce cad frunzele, sa fie stropiti bine cu apa cu sapun de rufe natural, in special tulpinele de la sol in sus.
    A treia stropire sa se faca cu sulfat de Cupru, si daunatorii vor muri asa cum vor muri DAUNATORII veniti din Vest sa jefuiasca Romania si sa distruga poporul roman IDIOT, dar ortodox.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *