Prima pagină » Local » Scenariu apocaliptic în Iași! Oamenii scot din fântâni doar nămol, iar animalele mor din cauza secetei! – GALERIE FOTO/VIDEO

Scenariu apocaliptic în Iași! Oamenii scot din fântâni doar nămol, iar animalele mor din cauza secetei! – GALERIE FOTO/VIDEO

07 iul. 2022, 02:10, 2 ,
Violina GORCINSCHI în Local

Locuitorii din comuna Golăiești sunt din ce în ce mai îngrijorați din cauza secetei care a dus la o lipsă acută de apă. Râul Jijia care alimentează unele localități din județul Iași seacă pe zi ce trece, iar oamenii rămân fără apa din fântâni. Căldura și debitul mic al apei ucid și peștii, iar animalele nu mai au unde să se adape. Un locuitor din satul Grădinari, Valeriu Gavril, așteaptă măsuri din partea autorităților

Din cauza secetei, locuitorii comunei Golăiești o duc din ce în ce mai greu. Oamenii spun că lipsa apei produce efecte devastatoare pentru comunitate. După ce debitul Jjjiei care alimenta mai multe localități a scăzut considerabil, temperaturile au atins cote alarmante, iar viețuitoarele din râu au început să moară. Animalele evită să bea din apa stătută, iar fântânile oamenilor sunt mai mult pline de nămol decât de apă.

Peștii din râul Jijia mor din cauza secetei

Sătenii din Grădinari, comuna Golăiești, trag un semnal de alarmă în legătură cu seceta din această vară care pare imposibil de trecut. Jijia Veche este pe cale de a seca, iar oamenii au descoperit îngroziți că peștii mor din cauza căldurii și a debitului scăzut.

„Avem probleme mari. Înainte, aici, era apa adâncă de 1,5-2 metri. Aveam o grămadă de pești. Acum au murit, i-au mâncat păsările. Au venit ieri niște angajați de la primărie sau de la Apele Române să strângă peștele de pe mal, probabil ca să nu polueze și mai mult apa”, spune Valeriu Gavril, un locuitor din comuna Golăiești.

Ieșeanul susține că nu numai peștii sunt afectați direct, ci și animalele localnicilor, care nu mai au unde să se adape.

„Vitele sunt și ele afectate, pentru că de aici se adăpau. Arată în ultimul hal apa, nu beau animalele de aici. Dacă vă băgați, cred că e un metru de mâl. Și în satele Cilibiu și în Cotu lui Ivan e aceeași problemă. Oamenii au fost nu de mult două zile la rând la primărie să se plângă. Primarul e plecat la București. Din martie ne tot zic autoritățile că se rezolvă, dar e din ce în ce mai rău”, susține bărbatul.

Oamenii au rămas fără apă în fântâni

Ieșenii au ajuns în culmea disperării când au realizat că nici măcar fântânile nu le mai pot asigura minimul necesar de apă.

„Oamenii nu își pot uda grădinile, vitele nu au apă. Au secat și fântânile. Toți se duc cu găleata să își ia apă dintr-o conductă. La mine acasă, de exemplu, dacă scot 3 găleți de apă, a 4-a nu o mai pot scoate. Așa e în majoritatea satelor din comună. Toți suntem afectați. Râul scade, în fiecare an, vara, dar cei responsabili, de la administrație, mai băgau apă prin martie, aprilie. Se pregăteau, dar acum se pare că nu. Ei tot zic că se rezolvă, dar noi suferim”, se plânge Valeriu Gavril.

Bărbatul spune că autoritățile încearcă să ia măsuri, dar că este deja prea târziu.

„Din aprilie a început să scadă. Acum am văzut că vor să aducă o pompă să bage apă. Ieri au fost și au săpat. Au închis pe undeva pe la Cotu Morii, dar e debitul mic la apă, până ajunge la noi aici, sunt câțiva kilometri totuși… Până o să ajungă apa la noi, o să sece albia aici de tot!”, adaugă ieșeanul.

Primarul din Golăiești dă vina pe procedurile greoaie

Întrebat despre situația grea prin care trec cetățenii comunei sale, primarul, Costel Manoliu, spune că nu a reușit să prevină din timp această situație, din cauza faptului că cei de la Apele Române i-au respins documentația și că au proceduri care îngreunează aceste demersuri.

„Am avut nevoie de aviz pentru o lucrare provizorie de dirijare a apei de pe Jijia Nouă pe Jijia Veche. Am făcut din martie documentația, dar domnii de la Apele Române au spus că nu mai este valabilă o autorizație și că trebuie făcută din nou. O birocrație pe care nu o s-o înțeleg niciodată. Problema mare este că, acum, în râul Jijia Nouă nu mai este apă. Este secetă. Am vorbit cu specialiști de la Apele Române și aceștia spun că acumulările de apă au scăzut cu mai bine de jumătate și chiar nu este apă. Dumnealor ne-au zis să ne rugăm la bunul Dumnezeu să fie acumulări mai mari”, transmite primarul comunei Golăiești, Costel Manoliu.

Autoritățile au opțiuni limitate cu privire la rezolvarea problemei, din cauza secetei.

Comentarii
  • Cretini. Auzi la ei , sa te rogi sa fie acumulari mai mari. Pai daca la asa un nivel se invoca asemenea motive, la tzata Floarea ce pretentii sa ma ai ca umbla in genunchi pe camp si invoca ploaia

  • Primarii sa curate fântânile care sunt pe locul public și să le testeze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *