Prima pagină » Sanatate » Scaun verde. Ce alimente contribuie la schimbarea culorii

Scaun verde. Ce alimente contribuie la schimbarea culorii

22 aug. 2022, 10:18,
în Sanatate

Scaunul verde poate fi atât un fenomen normal, cât și o dovadă a unor schimbări grave în organism. Fecalele sunt un produs rezidual al organismului, format în intestinul gros din 80% de apă și 20% solide. Reziduul uscat include alimente nedigerate, microfloră intestinală aproape complet neviabilă, secreții ale glandelor peretelui intestinal și celule moarte ale mucoasei intestinale.

Compoziția și natura fecalelor sunt determinate de nutriție, starea sistemului digestiv, microflora intestinală și prezența bolilor concomitente. Compoziția microflorei intestinale normale include un număr mare de bifido și lactobacili, E coli și bacterii. Sunt utile deoarece îndeplinesc o funcție de protecție și inhibă reproducerea microorganismelor patogene. Enterobacteriile, enterococii, stafilococii, streptococii, ciupercile din genul Candida sunt prezente într-o cantitate mai mică în intestin. Cu reproducerea necontrolată, pot provoca simptome neplăcute.

grafica barbat care se tine de burta din cauza durerii

Principalele simptome ale deficitului de lactază sunt balonarea severă

Scaun verde. În ce situații fenomenul poate fi considerat o normalitate

Fecalele verzi pot fi observate atât în condiții normale, cât și patologice. Odată cu natura patologică a scaunului, se modifică starea generală de bine a pacientului, frecvența defecării, consistența scaunului, mirosul acestuia, impuritățile de mucus, puroi și sânge.

Cea mai frecventă cauză a scaunelor verzi, fără a-și modifica celelalte caracteristici, este utilizarea alimentelor din plante verzi, așa cum este spanacul, măcrișul, salata verde, precum și a alimentelor care conțin colorant alimentar verde. În acest caz, culoarea scaunului se normalizează de la sine în termen de două zile de la oprirea utilizării acestor produse.

pahar cu smothie langa mai multe fructe si legume de culoare verde

Cea mai frecventă cauză a scaunelor verzi, fără a-și modifica celelalte caracteristici, este utilizarea alimentelor din plante verzi

O altă variantă a normei este meconiul, adică primele fecale ale unui nou-născut. Este vâscos, lipicios, de culoare verde închis, este format din celule moarte ale peretelui intestinal, mucus, lichid amniotic și bilă. Intestinele unui nou-născut sunt populate treptat de microorganisme. În același timp, compoziția microflorei unui bebeluș alăptat, în ciuda predominanței lacto și bifidobacteriilor, este mai variabilă decât cea a unui copil hrănit cu lapte praf.

Unele bacterii pot afecta culoarea scaunului și îl pot transforma în verde. Dacă ai o stare bună, poftă de mâncare și absența altor simptome, aceste fenomene sunt considerate o variantă a normei. O încălcare persistentă a compoziției microflorei intestinale, așa cum este disbacterioza, este considerată o afecțiune patologică care afectează culoarea fecalelor.

Ce afecțiuni fac ca fecalele să devină verzi? Factorii provocatori

Deficitul de lactază este o afecțiune congenitală sau dobândită în care activitatea enzimei lactază și capacitatea de a digera lactoza sunt absente sau reduse. Deficitul congenital de lactază începe în copilărie și persistă pe tot parcursul vieții. Deficiența tranzitorie se dezvoltă pe fondul imaturității tractului gastrointestinal al nou-născutului. Deficitul secundar de lactază este o consecință a unei boli anterioare, însoțită de deteriorarea celulelor peretelui intestinal.

Principalele simptome ale deficitului de lactază sunt balonarea severă, colicile intestinale, scaunele moale spumoase după consumul de lapte matern sau de vacă.

Odată cu procesarea insuficientă a lactozei în tractul gastrointestinal, încep procesele de fermentație și degradare, care nu pot decât să afecteze compoziția microflorei. Cu un dezechilibru pronunțat al microorganismelor, pot apărea scaune verzi.

mai multe alimente de culoare verde pe o masa

Spanacul, măcrișul, salata verde, precum și alimentele care conțin colorant alimentar verde contribuie la formarea unui scaun verde

Încălcarea raportului dintre microflora intestinală normală și patogenă se numește disbacterioză. Această afecțiune poate apărea pe fondul unei schimbări bruște a nutriției, cu un consum insuficient de alimente vegetale și produse lactate.

De asemenea, afecțiunea se poate manifesta din cauza proceselor inflamatorii în tractul gastrointestinal, ulcerului gastric și duodenal, leziunilor infecțioase ale intestinului subțire sau gros. Multe persoane au observat simptomul după administrarea unui curs de medicamente antibacteriene, pe fondul scăderii imunității.

Simptomele disbacteriozei includ constipație sau scaun verde, procesare și absorbție afectate a nutrienților benefici, balonare și durere în abdomen. La administrarea preparatelor de fier în formă de pastile și capsule, fierul în exces este excretat în mod natural. Fecalele capătă o nuanță închisă, verzuie, până la negru. Este bine să știi faptul că printre cauzele posibile ale scaunelor verzi se numără și bolile infecțioase și inflamatorii ale stomacului, intestinului subțire și gros.

un bebelus in scutec cu imprimeu verde

O altă variantă a normei este meconiul, adică primele fecale ale unui nou-născut

 

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Mesaje de „La mulți ani” Sfântul Gheorghe 2025. Felicitări cu urări pentru sărbătoriții de pe 23 aprilie
Playtech.ro
Ce s-a descoperit în organismul unuia dintre medicii rezidenţi din Iaşi? Detaliul care îl putea salva de la moarte
observatornews.ro
ANIMAŢIE. Fată de 15 ani, moartă după ce a căzut de pe trotinetă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Timpurile dificile se încheie pentru trei zodii pe 23 aprilie 2025
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Misterul din jurul lui Putin a fost dezvăluit de o poză care face înconjurul lumii. E pentru prima oară când scapă o asemenea imagine
Playtech.ro
Horoscopul zilei. Mijlocul săptămânii aduce surprize mari pentru două zodii
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Eliza Natanticu, sfâșiată de durere, după moartea lui nea Gioni din Las Fierbinți. Era TATĂL ei, dar puțină lume știa. O părăsise când era mică
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Simona Bucura-Oprescu a semnat DOCUMENTUL prin care pensionarii scapă de datorii vechi. Ce prevede actul normativ
redactia.ro
Ce a făcut Papa Francisc în ultima zi din viață. Detalii neștiute despre Suveranul Pontif mort chiar în a doua zi de Paște
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`