Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Scapam de coronavirus daca se incalzeste vremea?

Scapam de coronavirus daca se incalzeste vremea?

13 mart. 2020, 23:39,
BZI.ro, în Sanatate

Pe masura ce noul coronavirus a inceput sa se raspandeasca in intreaga lume, specialistii au sustinut ca pandemia, pana de curand epidemie, va disparea odata cu cresterea temperaturilor, ca in cazul virusului gripal, frecvent intalnit in sezonul rece.

In schimb, situatia din Singapore si Australia arata ca teoria ar putea fi gresita. Peste 100 de cazuri au fost confirmate in Singapore, unde este destul de cald tot anul. Australia, Brazilia si Argentina, toate in mijlocul verii acum, au raportat si ele zeci de cazuri.

Deci ce e de facut daca noul coronavirus nu se comporta ca virusul gripal? Ne putem confrunta cu rate de infectie care raman ridicate pe tot parcursul anului?

Noul coronavirus se dezvolta mai rapid in anumite conditii climatice

Exista dovezi care sugereaza ca noul coronavirus se dezvolta mai rapid in anumite conditii climatice. Unele dintre cele mai afectate zone din lume – de la Wuhan, unde virusul a fost detectat pentru prima data, pana la Iran, Italia si Coreea de Sud – se afla mai mult sau mai putin pe aceeasi latitudine, cu temperaturi similare si umiditate relativa.

Cercetatorii de la Universitatea din Maryland (UM) au folosit aceste date pentru a incerca sa descopere alte zone care ar putea fi expuse unui risc iminent, arata ziare.com, care citeaza CNN. Desi cercetarea se afla in faza initiala, datele releva ca, intr-adevar, anumite conditii climatice determina raspandirea mai rapida a virusului.

Brittany Kmush, expert in sanatate publica la Universitatea Syracuse din New York, care nu a fost implicata in studiul UM, a declarat ca „virusul gripal si alte coronavirusuri care infecteaza oamenii tind sa apara intr-un anumit anotimp, cazurile ajungand la perioada de varf in lunile de iarna, in emisfera nordica. Cu toate acestea, nu stim daca acest virus va urma un model similar de sezonalitate”.

La randul sau, David Cennimo, care studiaza bolile infectioase la Rutgers New Jersey Medical School, a spus ca multi experti „spera – si pun accentul pe acest cuvant, speranta – ca odata cu venirea verii va scadea numarul cazurilor de imbolnavire”.

El a subliniat insa ca „datele despre pandemie din tarile tropicale pun la indoiala aceasta teorie/ speranta”. Cu toate acestea, atat Cennim,o cat si Kmush au avertizat ca nu pot fi trase prea multe concluzii din aceste date geografice, intrucat inca raman numeroase necunoscute despre virusul insusi si raspandirea acestuia in ultimele luni.

„Inca avem multe de invatat despre acest virus. Daca numarul cazurilor scade in timpul verii, este o idee buna sa va pregatiti pentru o revenire in lunile mai reci”, a conchis Kmush.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *