Pentru a scăpa de răgușeală rapid vei avea nevoie de un tratament recomandat de un medic specialist. Răgușeala poate fi un simptom al multor boli ale organelor ORL și ale altor sisteme. Termenul de răgușeală sau disfonie se referă la o modificare a tonusului, a înălțimii, a forței sau a intensității vocii. Cea mai frecventă cauză a acestui simptom este laringita acută, în timpul căreia pot apărea răgușeală, oboseală rapidă și chiar pierderea vocii.
Cu toate acestea, schimbarea vocii poate fi, de asemenea, un simptom al altor afecțiuni. Tratamentul depinde de un diagnostic corect. Răgușeala apare atunci când există o modificare a structurii sau a funcției corzilor vocale, care sunt dispuse orizontal în formă de V în laringe. Disconfortul apare din cauza laringitei acute, însoțită de inflamația și umflarea corzilor vocale, ca urmare, acestea vibrează mai încet și mai slab, formând un sunet mai grav, cu un timbru neregulat. Infecțiile virale afectează tractul respirator superior din această cauză apare răgușeala. Tratamentul răgușelii la adulți și copii depinde de cauzele acesteia. Cea mai mare parte a tratamentului se face în regim ambulatoriu.
Scapă de răgușeală rapid. Tratament la domiciliu
Toți pacienții cu răgușeală sunt sfătuiți să își odihnească vocea, mai simplu, să păstreze tăcerea sau să evite să vorbească tare, să strige, să vorbească sau să cânte. Trebuie respectat un „regim de tăcere” timp de cel puțin 2 zile.
În timpul unei boli infecțioase acute este indicată odihna. Nu este recomandat să fumezi, este bine să urmezi o dietă care să restricționeze alimentele condimentate, afumate și picante care cresc producția de mucus și umflarea laringelui. Se recomandă instalarea unui umidificator în camera pacientului, băutura caldă este, de asemenea, utilă.
Nu există medicamente specifice pentru răgușeală. Tratamentul trebuie să vizeze cauza sau afecțiunea de bază. Laringita acută cu infecții virale ale tractului respirator necesită tratament simptomatic. Acadelele cu ingrediente antiseptice sau pe bază de plante ajută la reducerea răgușelii.
În ce situații este necesară o intervenție chirurgicală? Metode de a preveni disconfortul
Intervenția chirurgicală este utilizată pentru a îndepărta polipii sau alte excrescențe benigne. Se folosește microlaringoscopia. Astfel, cu ajutorul unui microscop chirurgical, medicul examinează mai întâi cu atenție laringele, apoi îndepărtează neoplasmul și îl trimite pentru examinare histologică. Îndepărtarea neoplasmului poate fi efectuată cu microinstrumente reci sau cu un laser chirurgical.
În cazul în care biopsia relevă o tumoare malignă, este necesar un tratament de către un oncolog. Aceasta include intervenții chirurgicale extinse și, dacă este necesar, chimioterapie și radioterapie. Calitatea vocală are adesea de suferit după o astfel de operație. Sunt necesare cursuri cu un fonopedagog pentru a restabili funcția vocală.
Pentru a preveni răgușeala sau alte modificări ale vocii, se recomandă să evitați situațiile care necesită un efort vocal excesiv. Nu cântați prea mult timp fără pregătire profesională. Renunțați la fumat, ceea ce nu numai că previne răgușeala, dar poate contribui și la reducerea riscului de cancer laringian.
Pentru a scăpa de răgușeală rapid evitați cofeina, alcoolul, alimentele picante, nu vă întindeți imediat după ce ați mâncat. De asemenea, în timpul tratamentului nu mâncați noaptea și urmați un tratament antireflux conform prescripției medicului dumneavoastră.