Tratamentele naturiste făcute acasă pentru eliminarea furuncului sunt adesea preferate datortiă accesibilității și lipse efectelor secundare asocitate medicamentelor. Cu toate acestea, în cazuri severe sau persistente, consultarea unui medic rămâne esențială pentru a preveni răspândirea infecției.
Un furuncul este o colecție de puroi produsă de infecția cu Stafilococul aureus, la care se pot asocia și alte bacterii. Transmiterea este prin contact direct. Infecția este favorizată de o apărare deficitară a sistemului imun la stafilococ. Aceste persoane pot fi purtătoare cronice de stafilococ, pe acest fond apărând unul sau mai mulți furunculi.
Scapă de furuncul prin tratamente naturale făcute acasă
În mod normal, un furuncul se formează prin infectarea unei glande sebacee și apare de regulă în zona axilelor, în zona din jurul anusului sau vaginului, în zona inghinala sau pe bărbie. La început se prezintă ca un coș și, progresiv, devine tot mai mare și mai dureros, din cauza unei infecții bacteriene.
Coșurile, abcesele și furunculele apar subit și în 24 de ore se pot umble de puroi, pentru a se vindeca mai apoi într-o formă mai lentă; în cazul furunculelor, vindecarea lor spontană poate dura între zece zile și o lună. Dacă observați apariția unui furuncul, cel mai indicat este să vă adresați medicului dermatovenerolog.
Nu încercați să îl spargeți, pentru că nu faceți decât să diseminați infecția în corp. Dacă vreți să scăpați de ele, mai întâi acasă pe zona afectată puteți pune comprese cu apă caldă sau ceai de gălbenele. Aplicați compresele de 3-4 ori pe zi și lasă-le să acționeze cel puțin jumătate de oră.
Un alt remediu natural care vă scapă de un furuncul este ceapa. Curățați o ceapă, spălați-o și tăiați-o în două. Încălziți o jumătate în cuptor, după ce o scoateți, desprindeți câteva foi și aplicați pe furuncul. Înfășurați zona cu pansament și lăsați să acționeze 5-6 ore.
Ceaiul negru ajută la coacerea furuncului și contribuie la vindecarea acestuia. Puneți câteva lingurițe de ceai negru măcinat într-un tifon și scufundați-l într-o cană cu apă fierbinte. Aplicați cataplasma pe furuncul și lăsați-o să acționeze aproximativ jumătate de oră. Repetați operațiunea după câteva ore.
Cauze și diagnostic
Furunculul poate apărea fie ca urmare a infecției cu stafilococul auriu, alte bacterii sau fungi de pe suprafața pielii care intră ușor în țesutul subcutanat sau în glandele sudoripare, prin intermediul unui canal provocat de lezarea firului de păr. De asemenea, furunculele mai pot fi cauzate de o igienă incorectă și de o dietă dezechilibrată.
Diagnosticul de furuncul se bazează în principal pe aspectul cutanat, unele cazuri fiind însă destul de compleze și necesită investigarea totală a pacientului. În plus, pentru siguranța și corectitudinea diagnosticului, sunt utilizate teste care constau în biopsii cutanate sau mucoase, hemograme sau hemoculturi care să pună în evidență exact bacteria care a cauzat infecția.
De menționat este faptul că furuncul se poate vindeca de la sine, însă dacă se menține mai mult de două săptămâni și este însoțit de simptome precum febră, dureri, oboseală, inflamații cronice, este indicat să luam în considerare o variantă de tratament. Află din ce cauze mai pot apărea erupțiile cutanate pe corp.
De asemenea, când aceste furuncule reapar la intervale scurte de timp, trebuie să ne gândim la un tratament pentru întregul organism, care să includă schimbări în alimentație și o igienă adecvată. Furuncul apărut în zona intimă nu se rezolvă cu un tratament acasă, astfel că tratarea lui se realizează de cele mai multe ori sub îngrijirea medicului dermatolog, cu suportul medicului chirurg în cazurile în care furunculele sunt de dimensiuni mari și profunde.