Prima pagină » Local » Scandalul-monstru de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași s-a mutat în instanță! Studenții au cerut suspendarea deciziei privind vaccinarea anti-COVID-19 obligatorie! (Exclusiv)

Scandalul-monstru de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași s-a mutat în instanță! Studenții au cerut suspendarea deciziei privind vaccinarea anti-COVID-19 obligatorie! (Exclusiv)

24 mai 2021, 02:00,
Ciprian Nedelcu în Local

Mai mulți studenți au acționat în judecată Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr.T. Popa”, din Iași. Asociația Liga Studenților din Universitatea „Al.I. Cuza”, Mariana Tărăboanță, Silvia Muna Assami, Diana Rebeca Voloc, Irina Aurora Moroșan și Miruna Elena Bejan i-au chemat la bară pe reprezentanții UMF Iași. Studenții le cer magistraților de la Tribunalul Iași să suspende hotărârea prin care vaccinarea anti-COVID-19 a devenit obligatorie pentru a participa la activitățile universității

Scandalul de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Gr. T. Popa”, din Iași, s-a mutat în instanță! Studenții solicită suspendarea deciziei privind vaccinarea anti-COVID-19 obligatorie!
Astfel, la finele săptămânii trecute, Asociația Liga Studenților din Universitatea „Al.I. Cuza”, Mariana Tărăboanță, Silvia Muna Assami, Diana Rebeca Voloc, Irina Aurora Moroșan și Miruna Elena Bejan i-au chemat la bară pe reprezentanții UMF Iași.
Studenții le cer magistraților de la Tribunalul Iași să suspende hotărârea prin care vaccinarea anti-COVID-19 a devenit obligatorie pentru a participa la activitățile universității. Primul termen al litigiului în contencios administrativ a fost stabilit pentru data de 27 mai 2021.

UMF Iași, dată în judecată de studenți pentru o decizie extrem de controversată

Amintim că UMF Iași a decis, prin Consiliul de Administrație, pe 28 aprilie 2021, că doar studenții vaccinați împotriva COVID-19, cei care dețin un test PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte sau cei care prezintă o adeverință că au fost infectați de virus pot fi primiți în sesiunea de examene din vară. Ulterior, peste 2.000 de studenți ai UMF Iași au semnat o petiție prin care cer conducerii instituției să abroge măsura.

De altfel, Liga Studenților s-a solidarizat cu studenții mediciniști și a avertizat conducerea UMF Iași că va ataca în instanță hotărârea, având în vedere gravele încălcari ale legislației în vigoare. Studenții care nu s-au vaccinat ar fi obligați să dea între 1.200 și 1.500 de lei pentru testele PCR necesare participării la fiecare examen, măsură ce încalcă principiul constituțional al gratuității învățământului în cazul celor școlarizați pe locuri bugetate și o condiție extra-contractuală pentru cei aflați la taxă.

O decizie care i-a revoltat pe studenți

Liga Studenților Iași a condamnat lipsa de implicare a organizațiilor studențești din UMF Iași și de empatie față de nevoile și problemele reale ale studenților și a criticat afirmațiile ministrului Educației, prof. univ. dr. Mihai Sorin Cîmpeanu, care a declarat recent că susține ideea ca studenții nevaccinați să se poată întoarce la cursuri doar dacă poartă combinezoane de protecție.
Numărul total de studenți ai UMF Iași este de aproximativ 9.000. Mai apoi, ca urmare a demersurilor realizate de către acești studenți, rectorul UMF Iași, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, a declarat că se ia în calcul posibilitatea ca testele PCR să fie realizate și decontate prin intermediul Centrului Avansat de Cercetare-Dezvoltare în Medicină Experimentală (CEMEX), fără a oferi o garanție reală în acest sens. În următoarele zile, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași vor decide ce se va întâmpla în continuare în privința scandalului-monstru de la UMF.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
08 septembrie 2024
08 septembrie 2024