Prima pagină » Titlurile zilei » Scandalul imobiliar din Păcurari a ajuns în atenția prefectului! Dan Fiterman și Raluca Fiterman, patronii Ziarului de Iași, trântesc o clădire cu 9 niveluri în geamurile vecinilor. Se cere anularea hotărârii – FOTO

Scandalul imobiliar din Păcurari a ajuns în atenția prefectului! Dan Fiterman și Raluca Fiterman, patronii Ziarului de Iași, trântesc o clădire cu 9 niveluri în geamurile vecinilor. Se cere anularea hotărârii – FOTO

04 oct. 2023, 02:00, 14 ,
Ciprian BOARU în Titlurile zilei

Proprietarii blocului 474 din zona Păcurari au cerut Prefecturii să verifice legalitatea unei Hotărâri de Consiliu Local ce a fost luată în favoarea familiei Fiterman, patronii Ziarului de Iași. O clădire cu 9 niveluri ar urma să fie construită lângă imobilul amintit, spre nemulțumirea vecinilor. Prefectura spune că nu a primit lămuriri de la Inspectoratul de Stat în Construcții, dar, în realitate, un răspuns a fost transmis prin intermediul unei adrese oficiale

Proiectul imobiliar al afaceriștilor Dan Fiterman și Raluca Fiterman, patronii Ziarului de Iași, cei care controlează rețeaua Arcadia Hospital, dar și divizia de farmaceutice, a ajuns în atenția Instituției Prefectului Județul Iași. De la începutul anului 2022, familia Fiterman a inițiat un proiect pentru extinderea centrului de dializă din zona șoselei Păcurari, nr. 127 – strada Luca Arbore, nr. 48-50, cu acces spre prelungirea zonei Canta. Inițiativa aparține mai multor beneficiari, Solomon Fiterman, Maria Fiterman, Patricia Fiterman SRL, Dan Fiterman și Raluca Fiterman, dar și persoanei juridice Fiterman Pharma.

Conform Planului Urbanistic Zonal (PUZ), pe o suprafață de teren de 2.385 mp a fost propus un imobil cu regimul de înălțime 2S+D+P+5E (9 niveluri). Numai că inițiativa familiei Fiterman încurca vecinii din blocul 474, din imediata apropiere a amplasamentului, care s-au plâns că viitoarea clădire nu va mai permite beneficiile luminii naturale, dar și că nu se respectă distanța legală de 15 metri între cele două amplasamente. Pe data de 27.02.2023, proiectul a fost retras de pe ordinea de zi, după ce mai mulți proprietari din blocul amintit și-au exprimat nemulțumirile în ședință.

Dan Fiterman și Raluca Fiterman, patronii de la Ziarul de Iași, au interese uriașe în imboliare și politică. De fapt, patronii de la ZDI vor să construiască un imobil cu 9 niveluri, încălcând drepturile vecinilor.

Părerea vecinilor nu a contat, iar plângerile au ajuns la Prefectura Iași

La câteva luni, Planul Urbanistic Zonal a trecut de votul Consiliului Local fără prea multe discuții, ca și cum reclamațiile din februarie nu ar fi existat. Totuși, proprietarii din blocul 474 nu s-au lăsat și au cerut la Prefectura Iași anularea Hotărârii de Consiliu Local nr. 230 din 29.05.2023, prin care familia Fiterman putea să ajungă în etapa de autorizare a clădirii. Culmea, înainte de ședința de Consiliu Local, Comisia de Urbanism, formată din consilieri locali, a emis un aviz negativ, dar votul politic a fost în favoarea inițiatorilor.

Prefectura dă vina pe Inspectoratul de Stat în Construcții

În urma unei adrese transmise de Asociația de Proprietari Popăuți, din care face parte și blocul 447, s-a cerut verificarea legalității Hotărârii de Consiliu Local de către Prefectura Iași. A fost invocată chiar decizia Comisiei de Urbanism. De la finalul lunii iulie și până în prezent nu a fost transmis un răspuns lămuritor. În cursul zilei de ieri, Prefectura Iași a precizat că așteaptă un punct de vedere din partea Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC).

„Serviciul Juridic a solicitat verificarea din punct de vedere tehnic a documentației de către ISC, cu informarea petentei (asociația). ISC încă nu a transmis răspuns”, au explicat reprezentanții Prefecturii Iași.

Însă ISC a răspuns adresei formulate de Prefectură pe data de 04.08.2023. În comunicare se arată că ISC nu are atribuții de verificare în acest caz. Deci a existat o corespondență între cele două instituții. De menționat că familia Fiterman a inițiat proiecte imobiliare și în zona Galata.

Fiterman a cumpărat terenul de sub o benzinărie

Ca să aibă loc suficient pentru clădirea cu 9 niveluri, familia Fiterman a negociat cumpărarea unui teren pe care se afla o benzinărie, chiar lângă centrul de dializă. Este vorba despre o suprafață de 701 mp, de lângă Fiterman Pharma, unde funcționa, până în 2019, o benzinărie administrată de Ana Maria Ramona Ciubotaru, patroana societății Ram Petrol SRL. Aceasta era deja pe pierderi, iar, în luna noiembrie 2019, proprietara a cedat terenul de 701 mp contra sumei de 261.900 de euro, adică 373 de euro/mp.

Între timp, benzinăria a fost demolată, iar terenul a fost folosit ca parcare privată, acum împrejmuită de o barieră. Scandalul imobiliar din Păcurari a ajuns în atenția prefectului, dar e de văzut dacă se va cere în instanță anularea documentației ce a stat la baza aprobării proiectului inițiat de familia Fiterman, care deține și Ziarul de Iași.

Comentarii
  • Um retardat si o fosta curva de lux!

  • Aici e mina lu chirica piticul porno ce sta capra la jidanul spurcat!!!

  • de adord cu ce spui, aerul ar fi mai respirabil. sa se duca la serpalau si acolo sa ramana.

  • Cine ii susține.. Cine le a făcut pod special pt spital.. Oare cine ore cine??

  • 🌈 Maria & Mirabella

    In ultimii ani, pe fondul reducerii numarului de terenuri in zonele din interiorul orasului ce au condus la o cresterea agresiva a preturilor, dezvoltatorii trebuie să ridice regimul de inaltime al Iașului, prin proiectarea de clădiri cu peste 50 de etaje
    ( blocuri turn de locuinte), cu scopul de a mai aerisi zona centrală.

    In țările cu apă caldă, se preferă un bloc de 50 etaje vs 10 blocuri P+ 4/5 etaje.

  • Stiam ce fel de specimen controleaza ZDI dar nu si cine exact

    ZDI, propagandist al USR-ului, al filmelor care promoveaza cultul personalitatii lui Karl Marx (a carui ideologie care a dus la moartea a 100 milioane de oameni), varf al promovarii vaccinarii obligatorii in Iasi, nici nu ma asteptam la altfel de specimen sa il controleze.
    Arcadia reclama cat casa pe prima pagina a ZDI de mai multe ori, era evident ca exista o implicare a domnului Fiterman dar nu stiam cata implicare.

  • Poza cu „șărpili”😍

  • Pentru pokemonu agramat (Anonim
    octombrie 4, 2023 la 11:10 am.) Când te referi la toantă…te referi la mămica ta? Aia care cerșește în față la mitropolie?

  • O să respecte distanta și să facă locuri de parcare subterană , 20 etaje e cam puțin . Dacă nu îngreunează zona care este problema? Nu e terenul vostru .

  • CUM ?!?! AZI SCRIETI DESPRE CONCURENTA ??? NU MAI AVETI NIMIC CU SI DESPRE BELU ? sunteti jenanti

  • Cum ? nu mai scrieti nimic despre Belu astazi ? Acum va luati de concurenta ?? sunteti penibili

  • Singurii care nu au votat și au fost împotriva atât in comisia de urbanism cât și in plen au fost consilierii PSD și parțial Consilietii USR. Mai mult secretara generală invocând o erata a dorit sa treacă proiectul din nou prin plen sa fie votat chipurile in unanimitate, din nou spre cinstea lot consilierii locali PSD au votat împotriva. Aici e japcă curată, puchinosul asta face legea și acum și-a luat și gorneta de presa ( ZDI ) și face șantaj la consilieri când vrea ceva necurat …

  • Arcadia este locul unde ai parte de Asistenta Medicala la Standerde Europene. Pentru cacotasi strugurii sunt acri.

  • Anonim, octombrie 4, 2023 la 6:38 pm

    Minti cu nerusinare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 septembrie 2024
27 septembrie 2024