Prima pagină » Eveniment-Social » Scandalul deceniului la Iași! Un raport devastator, făcut de autoritățile centrale, scoate la iveală nereguli grosolane și un prejudiciu de peste 2 milioane de euro (EXCLUSIV)

Scandalul deceniului la Iași! Un raport devastator, făcut de autoritățile centrale, scoate la iveală nereguli grosolane și un prejudiciu de peste 2 milioane de euro (EXCLUSIV)

26 mart. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu, în Eveniment-Social

Fără îndoială, ceea ce s-a întâmplat într-o celebră instituție publică din Iași poate fi considerat scandalul deceniului la Iași, cu impact național! Totul este confirmat și de un raport ministerial devastator care scoate la iveală nereguli grosolane și un prejudiciu de peste 2 milioane de euro. Surse din cadrul Ministerului Culturii arată că, în cel de-al II-lea Raport al Corpului de Control al ministrului Bogdan Gheorghiu, doar pentru anii 2016-2020, Opera Națională Română Iași a achitat despăgubiri de 1 milion de lei către angajații concediați abuziv și care au câștigat procese în instanță

Timp de 10 ani, la Iași s-a „jucat” cel mai mare scandal cultural, de impact și rezonanță zguduitoare la nivel național. Surse din cadrul Ministerului Culturii arată că, doar în cel de-al II-lea Raport al Corpului de Control al ministrului Bogdan Gheorghiu, pentru anii 2016-2020, Opera Națională Română Iași (ONRI) a achitat despăgubiri de 1 milion de lei către angajații concediați abuziv și care au câștigat procese în instanță. Peste toate acestea, decizia bombă (de miercuri, 24 martie 2021) a Tribunalului Iași (în primă instanță) obligă ONRI să-i achite despăgubiri materiale de 100.000 lei artistului Vlad Mărculescu. Concret, magistrații au decis să admită contestația formulată de Vlad Mărculescu. Opera Națională Iași este obligată să îl și reangajeze în funcția pe care a deținut-o anterior, ca prim-balerin.

Zeci de procese și acuzații fără precedent. Totul s-a lăsat cu sute de mii de lei despăgubiri și un prejudiciu de 5 milioane de lei

Pe de altă parte, între anii 2011 (moment în care Beatrice Rancea a ajuns manager la Opera din Iași) și 2015, zeci de angajați au acuzat că au fost concediați ilegal. Aceștia au acționat în instanță instituția și au câștigat procese prim care au fost reangajați și au primit (în total) despăgubiri materiale de alte aproximativ 500.000 de lei. Întrebarea de bun simț care intervine în acest caz este dacă nu managerul suspendat Beatrice Rancea ar fi trebuit să achite personal acești bani și nu contribuabilii care, prin taxe și impozite, contribuie la bugetul național de unde vin finanțările către ONRI?

Deja au devenit celebre cazurile Auricăi Moraru, fost contabil-șef al Operei ieșene sau a artiștilor și angajaților: Ricardo Nori, Cristina Simionescu, Radu Țaga, Gabriel Gheorghiță, Vasilica Stoiciu Frunză, frații Gâdei, Marius Aftaragaci sau Vlad Mărculescu. Toți au fost considerați incomozi de către Beatrice Rancea și, ilegal, au fost disponibilizați fără drept de apel!

Aroganțele făcute de Beatrice Rancea pentru care a intrat în vizorul procurorilor anti-mafia

De reamintit că, la începutul acestei luni, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au descins la sediul Operei din Iași. Anchetatorii au ridicat saci cu documente, dar au și dus la audieri mai multe persoane, printre care și pe managerul ONRI, Beatrice Rancea, dar și pe Alighieri Iațâc. Oamenii legii susțin că Beatrice Rancea a contribuit la măsluirea unor documente de cazare într-un hotel din Iași. Printre cazările respective se regăsea și cea a mamei ei, spun procurorii.
Acuzațiile arată că, printr-un management defectuos, bazat pe însușirea de bunuri și bani, pe falsificarea de acte contabile în scopul implementării unor cheltuieli fictive din gestiune, urmate de scoaterea frauduloasă a sumelor și însușirea acestora, managerul instituției, împreună cu apropiați de-ai săi, ar fi păgubit instituția cu 5 milioane de lei.

Beatrice Rancea, liderul unui „grup infracțional organizat”

Totodată, anchetatorii au extins urmărirea penală sub aspectul comiterii infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat.

„S-a dispus extinderea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat pentru fapte presupus comise în perioada 2014-2021 de către Beatrice Rancea, Mădalina Ioana Minculescu (fiica vitregă a solistului de la Iris, Cristi Minculescu), Alighieri Iațâc, Mariana Stoiciu, Maria Eșanu, Daniela Ștefan Năforniță (…)”, au menționat oamenii legii.

Peste toate acestea, la acest moment, Beatrice Rancea se află sub control judiciar. Extravaganțele acesteia, de-a lungul anilor, sunt binecunoscute. Spre exemplu, până în această lună, managerul ONRI locuia într-o vilă aflată în localitatea Bârnova. Aici, chiria lunară este de aproximativ 1.000 de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *