Prima pagină » Local » Scandalul de la Opera Naţională Română Iaşi şi acuzaţiile ce i se aduc managerului anchetat, Beatrice Rancea, a ajuns în presa internaţională

Scandalul de la Opera Naţională Română Iaşi şi acuzaţiile ce i se aduc managerului anchetat, Beatrice Rancea, a ajuns în presa internaţională

03 aug. 2021, 13:47,
BZI.ro, în Local

Acuzaţiile aduse managerului anchetat, Beatrice Rancea, şi întreg scandalul de la Opera Naţională Română Iaşi a ajuns în presa internaţională. Este jenant că imaginea Iaşului este în aceasta manieră cotată la nivel internaţional.

Redăm din cotidianul spaniol noticiasde.org.

Scandalul de la ONRI a ajuns dincolo de granițe

„Delapidare la Opera Naţională Romana din Iaşi. Directorul Operei Naționale Române din Iași, Beatrce Rancea, a fost arestată de anchetatori și adusă la audieri în Iaşi. Ancheta arată un prejudiciu de 5 milioane de lei. În acest caz, au fost audiate alte 13 persoane.

La Opera Iași există un conflict între unii angajați și conducerea instituției.

„A fost conceput un sistem pentru a crește nivelul de trai al membrilor grupului, într-o manieră discreționară în îndeplinirea actului managerial, dar și cheltuirea ilegală de bani, fără consultarea serviciilor specializate, a piețelor publice sau a contabilității, prin încheierea de contracte pentru transferul drepturilor de autor, fără respectarea prevederilor legale, în beneficiul membrilor grupului și al partenerilor acestora, deturnând astfel activele unității administrate ”, transmite poliția română.

S-a efectuat 36 de percheziţii domiciliare la București și Iaşi. Persoanele fiind cercetate pentru săvârşirea infracțiunilor de delapidare, fals și formarea unui grup infracțional organizat.

Începând din 2014, un grup infracțional organizat condus de Beatrice Rancea a fost creat și a acționat, alternativ, în municipiile Iași, respectiv București, grup la care s-au alăturat ulterior alte persoane.

Membrii grupului au acționat pentru a obține sume mari de bani din subvenții și alocări de la bugetul de stat, în acest caz din bugetul Ministerului Culturii.

Acțiunile membrilor grupului au vizat devierea, în diferite moduri, a subvențiilor acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin Opera Națională București și Opera Națională Română Iași.

Ancheta penală a evidențiat faptul că activitatea infracțională a grupului a acoperit, pe de o parte, întreaga gamă de achiziții, iar pe de altă parte, a fost axată pe cheltuieli cu colaboratorii și venituri. Valoarea pagubei este de 5 milioane de lei”, se arată în articolul publicat de presa spaniolă, noticiasde.org.

Judecătorii ieșeni au admis plângerea formulată de Beatrice Rancea privind controlul judiciar

Judecătorii ieșeni au admis plângerea la control judiciar formulată de Beatrice Rancea, managerul Operei Naționale Române din Iași.

„Instanța admite plângerea formulată de inculpata Beatrice Rancea împotriva ordonanței procurorului emisă pe data de 13 iulie 2021 în dosarul penal nr. 92D/P/2020. Înlătură una dintre obligațiile impuse inculpatei Beatrice Rancea și modifică o altă obligație care intră în conținutul măsurii preventive a controlului judiciar, menționate la literele c) [i d) din ordonanța procurorului. În acest sens, înlătură obligația de a nu lua legătura și a nu discuta – direct sau prin interpuși -, precum și de a nu se apropia de angajații Operei Naționale Române Iași și Operei Naționale București. Modifică obligația de a nu exercita profesia și a nu desfășura activitatea în exercitarea căreia a săvârșit fapta, stabilită la litera d) din dispozitivul ordonanței procurorului, în sensul de a nu desfășura activitatea de manager sau orice altă activitate similară, căreia îi corespund atribuții de decizie, administrare și control.

Menține toate celelalte obligații impuse inculpatei în conținutul măsurii preventive a controlului judiciar, prin ordonanța procurorului emisă pe data de 13 iulie 2021. O copie de pe dispozitivul încheierii, cu mențiunea că încheierea este definitivă, se va comunica de îndată inculpatei, Biroului Supravegheri Judiciare din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Giurgiu, Postului de Poliție al comunei Joița, județul Giurgiu, Serviciului Public Comunitar de Evidență a Persoanelor, Poliției de Frontieră Române, Serviciului Resurse Umane din cadrul Operei Române Iași și a Operei Naționale București. Definitivă”, au precizat magistrații din cadrul Tribunalului Iași.

Decizia este definitivă.

Vă reamintim că Beatrice Rancea a fost pusă sub control judiciar în data de 13 iulie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *