Lacrimi și durere în Centrul de Servicii Sociale „Ion Holban” din Iași. Angajații și copiii sunt supărați de faptul că trebuie să meargă pe drumuri diferite, lăsând în urmă legăturile deja închegate
Afectați sunt și angajații, printre care și o femeie ce are o dizabilitate și lucrează la acest centru de 20 de ani. Aceasta a trăit într-un centru de Servicii Sociale și înțelege durerea copiilor care vor fi mutați în alte locații.
Durere nemărginită pentru o angajată cu dizabilități a Centrului de Servicii Sociale „Ion Holban”: „Mi-aș dori ca în poza pe care urmează să mi-o faceți să vadă oamenii durerea din sufletul meu”
Reamintim faptul că echipele mixte de verificare au constatat că Centrul de Servicii Sociale „Ion Holban”, aflat în subordinea Consiliului Județean Iași, nu mai are licență de funcționare din data de 30 iunie 2023, iar anumite condiții au dus la închiderea acestuia. Instituția este destinată copiilor cu nevoi speciale și, deși a rămas fără licență, a continuat să funcționeze.
Claudia Puican are 44 de ani și lucrează ca supraveghetor de noapte la Centrul de Servicii Sociale „Ion Holban” de 20 de ani. Femeia povestește cu o durere profundă faptul că și ea a crescut într-un centru de plasament și, având în vedere că are o dizabilitate, îi înțelege pe acești copii cu care a creat o legătură strânsă de-a lungul anilor.
„În momentul de față este un amalgam de sentimente, de la furie până la neputință, având în vedere că sunt în papucii copiilor din acest centru. Ei sunt pe primul loc și am o relație foarte strânsă cu aceștia. Pe perioada pandemiei am stat toți închiși aici și ieșeam la magazin o singură dată pe zi, am făcut Paștele aici cu ei, avem foarte multe amintiri plăcute.
Să fii mutat așa, dintr-o instituție în alta, este destul de greu. Pe mine unde mă duc picioarele acolo merg, dar nu o să abandonez acești copii, pentru că nu este vina lor. Nu este momentul să arătăm cu degetul spre cineva. Copiii cu care eu relaționez sunt mai mult cei cu dizabilități, pentru că îi înțeleg, având în vedere că și eu am un handicap, nu am o mână, și vreau să le fie lor bine. Și eu am stat în centru de plasament și le înțeleg durerea, ba chiar pot spune că pentru mine sunt un lux condițiile de aici față de condițiile care erau când eram eu în plasament.
Lucrez de 20 de ani la acest centru și îmi este foarte greu să accept această decizie, cea de închidere a centrului. Mi-aș dori ca în poza pe care urmează să mi-o faceți să vadă oamenii durerea din sufletul meu”, declară Claudia Puican, angajată a Centrului de Servicii Sociale „Ion Holban”.
Adelina Pădurariu are 44 de ani și este psiholog în cadrul Centrului de Servicii Sociale „Ion Holban”. În timp ce mărturisea reporterilor BZI prin ce momente trec acești copii care urmează să fie relocați, aceasta a început să plângă din cauza tuturor stărilor pe care le-a trăit alături de micuți în ultimele zile.
În data de 17 iunie 2023, un adolescent în vârstă de 17 ani a avut o criză de plâns, spre surprinderea angajaților, iar dacă nu reușea să se calmeze, aceștia erau nevoiți să apeleze la numărul unic de urgență 112, pentru solicitarea unui echipaj de la Serviciul de Ambulanță Județean Iași.
„Copiii au fost anunțați și reacțiile au fost pe măsură. Ei sunt într-o stare de șoc, impactul psihologic a fost unul foarte mare. Cei mai vulnerabili sunt copiii mici, însă ceea ce ne-a surprins pe noi a fost un adolescent în vârstă de 17 ani care a plâns atât de tare încât, dacă nu se calma, urma să chemăm o ambulanță. Pentru el a fost un impact foarte mare, pentru că trebuie să ținem cont și de faptul că aici sunt și copilași cu boli cronice, printre care și acest adolescent.
El are dializă, insuficiență renală și de-a lungul anilor și-a făcut aici prieteni, a primit atenție și și-a făcut și o relație strânsă cu personalul. De astăzi (ieri, 17 iulie – n.r.) se începe mutarea lor și managerii de caz identifică pentru fiecare copil măsura cea mai potrivită, în funcție de resursele fiecăruia”, povestește Adelina Pădurariu, psiholog.
Beneficiarul centrului, un adolescent în vârstă de 15 ani: „Suntem mulți prieteni aici și ne este foarte greu să fim despărțiți”
Cristi I. are 15 ani și este beneficiar al Centrului de Servicii Sociale „Ion Holban” din anul 2020. Tânărul povestește cu lacrimi în ochi faptul că și-a făcut prieteni în acest centru, legături ce vor fi rupte destul de greu.
„Am foarte multe amintiri și suntem mulți prieteni aici. Ne este foarte greu să fim despărțiți. Nu pot să mă duc eu acuma și să vorbesc cum vorbesc cu doamna Claudia, să vorbesc cu un alt angajat dintr-un alt centru. Domnul director de multe ori m-a ascultat și m-a înțeles.
Dacă era alt personal, sigur nu rezistam. Sunt bulversat și nu neapărat că îmi este mie greu, dar mă gândesc la cei mici, pentru că ei mulți sunt bolnavi, sunt în cărucior cu rotile și aici măcar curtea este mare și sunt scoși afară, la aer. Eu măcar mai am dreptul la un bilet de voie, dar ei se bucură de această curte. Îi mai scoate un educator la o înghețată, ceea ce îi bucură”, spune Cristi I., beneficiar al Centrului de Servicii Sociale „Ion Holban”.
În acest centru sunt 62 de copii, iar planul de închidere presupune 36 de micuți relocați, pentru restul sunt măsuri de plasament familial.
„Copiii vor fi relocați în servicii sociale licențiate în următoarea perioadă, adică și în asistență socială, dar și în alte servicii de tip rezidențial. Există un plan pentru fiecare copil, pentru că nu este ușor să reloci copii, trebuie discutat cu ei, trebuie consiliați, trebuie explicat de ce sunt mutați dintr-un spațiu pe care ei îl consideră prietenos și în care s-au obișnuit.
Nu este simplu de lucrat cu copiii și mai ales să le și explici de ce trebuie să se mute. Copiii sunt nemulțumiți că trebuie să plece, dar asta este situația și facem ce este bine pentru ei. În acest centru sunt 62 de copii, iar planul de închidere presupune 36 de copii relocați”, declară Ion Florin, director DGASPC, în legătură cu închiderea Centrului de Servicii Sociale „Ion Holban”.
Este greu și dureros pentru acești copii, dar casele de tip familial în care vor locui este o soluție mai bună. Ideal era ca acestea să fie gata iar copiii să fie mutați direct în acestea dar din păcate vor trebui împrăștiați provizoriu prin alte centre. Păcat. Atât a putut politicul.
Si astia ca si aia de la Bucuresti ii obliga pe copii si pe batrani sa reactioneze emotional, toate astea ca sa nu-si piarda ei locurile de munca si privilegiile, mancarea si bunurile de orice fel furate din centre.
Totul e fals si regizat de angajatii de la stat sau de patroni in cazul centrelor private.
De ce sa planga cand vor merge la mai bine si vor avea conditii optime de trai ?
EXCELENT PUNCTAT!
Era timpul sa dispara un centru cu un prost renume si care a stricat numele unui mare psiholog roman.
NU DESFIINTATI ACEST CENTRU. COPIIII ESTE OBISNUIT CU PERSONALUL. V-Ă RUGAM DI-N SUFLET, E SINGURUL CENTRU UNDE COPII N-U ESTE LASATI FLAMANZI!
AVE-M APA CALDA, Doamnele este de treaba, n-e spala…viata e faina, merita traita.
EU ESTE FERICIT
TOATE MAMELE /NEVESTELE S-A VINA LA MINE 🌼🐝
TOTI DIRECTORII DE CENTRE IN FRUNTE CU ION CEL TATRE TREBUIESC DESTITUITI!
Dacă cineva crede că Florin Ion este interesat de viața acestor năpăstuiți se înșeală amarnic. La DGASPC Iași nu sunt caste politice, ci doar infracționale. În această instituție au poposit pilele celor din politică, de la toate partidele. Aici cuvântul de ordine este OMERTA, cum trăiesc beneficiarii e o altă discuție de care conducerea nu e interesată. Conducerea doar bagă capul în pozele ce dau bine la propria imagine, uitând că de viața beneficiarilor se ocupă de fapt cei de jos. Dacă procurorii României ar fi interesați în mod real de ceea ce se petrece în curtea DGASPC-ului Iași, mulți din această instituție ar domicilia pe Dr. Vicol nr. 10. Controalele nu au avut în vedere depistarea de nereguli… când vrei să depistezi nereguli controalele sunt inopinate, de regulă. În rest, rămâne așa cum se va decide la masa verde, adică: se va întâmpla ceea ce va decide Vernica, Alexe, Florin Ion și compartimentul audit al C.J. Iași, în rest gargară cu iluzii.
Cred ca urmăresc sa construiască vre o 6 blocuri-asta cred ca e planul ascuns,
Vedeți cata lipsa de omenie.
Câți chilometri distanță sunt cei care au decis sa închidă centrul de Dumnezeu?