Prima pagină » Local » Scandal uriaș pe Casa Călăului din Manta Roșie! Consilierii s-au speriat de un tun imobiliar pe terenul de 2,4 hectare din Iași
Scandal uriaș pe Casa Călăului din Manta Roșie! Consilierii s-au speriat de un tun imobiliar pe terenul de 2,4 hectare din Iași

Scandal uriaș pe Casa Călăului din Manta Roșie! Consilierii s-au speriat de un tun imobiliar pe terenul de 2,4 hectare din Iași

23 sept. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Un proiect legat de concesionarea monumentului istoric Casa Călăului din Manta Roșie a stârnit un scandal uriaș în plenul Consiliului Județean Iași. Aleșii județului au respins proiectul legat de concesionarea pe 25 de ani a monumentului și terenului, contra unei redevențe de 8.000 de euro pe an. Unii aleși au lăsat să se înțeleagă faptul că acel teren poate fi luat de un dezvoltator imobiliar

Consiliul Județean (CJ) Iași nu a reușit să aprobe un proiect privind concesionarea clădirii-monument istoric din Manta Roșie, cunoscută drept Conacul Moruzi. CJ a încercat să concesioneze clădirea pe o perioadă de 25 de ani, contra unei redevențe de 8.000 de euro anual, la mijloc fiind și terenul de aproape 2,4 hectare. Cu toate acestea, proiectul de hotărâre nu a fost adoptat, după ce consilierii PSD și USR nu au fost de acord, iar cei de la PMP s-au abținut. Voturile aleșilor PNL nu au fost suficiente pentru ca proiectul de hotărâre să poată fi avizat.

Casa Călăului rămâne în patrimoniul CJ Iași

Aleșii județeni au cerut amânarea proiectului de hotărâre, reevaluarea redevenței anuale și o analiză mai amplă asupra investiției. Unii consilieri au susținut că se poate ajunge la un proiect imobiliar în zonă și nu la o reabilitare a monumentului istoric aflat într-o avansată stare de degradare. Aceasta nu a fost și prima tentativă pe care Consiliul Județean o avea pentru a concesiona clădirea din Manta Roșie, clădire ajunsă o adevărată ruină cu trecerea anilor.

Conducerea CJ Iași neagă orice proiect imobiliar la Casa Moruzi

Pe de altă parte, Costel Alexe, președintele CJ Iași, a arătat că nu poate fi vorba despre niciun proiect imobiliar, ci de salvarea monumentului istoric și de punerea acestuia în valoare.

„Evaluarea nu va avea în vedere și potențialul rezidențial al zonei. Putem să facem un parc, un parc de distracții, o grădiniță, școală privată, hotel, cafenea, respectând încă o dată toate reglementările legale în vigoare. Acolo este un monument istoric”, a precizat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

CJ nu va renunța la proiectul de concesionare

Cu toate asigurările conducerii CJ Iași, consilierii județeni nu au dorit să riște și au respins concesionarea imobilului și a terenului de 2,4 hectare.

„Primul lucru de care se va ocupa cel care va concesiona zona este să reabiliteze Casa Moruzi. În Manta Roșie, nr.17, nu se va construi nicio casă sau vreun apartament de un dezvoltator imobiliar”, a mai spus Costel Alexe, șeful CJ Iași.

Ulterior, președintele CJ a afirmat că în cursul săptămânii viitoare îi va invita pe toți consilierii județeni la clădirea din Manta Roșie pentru a vedea în teren starea de degradare a imobilului. Clădirea cu o suprafață de 931 de metri pătrați și terenul cu o suprafață de 23.842 metri a trecut prin mai mulți proprietari de-a lungul timpului. Clădirea a aparținut lui Alexandru C. Moruzzi, om politic și premier al Guvernului Moldovei. Clădirea l-a avut ca ultim locatar pe unul din personajele care a terorizat orașul celor șapte coline la mijlocul secolului al XIX-lea, ultimul călău al Moldovei, Gavril Buzatu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *