Prima pagină » Local » Scandal uriaș pe asfaltările din Iași. Maricel Popa nu a onorat un contract de milioane de euro. Șeful CJ își joacă funcția de la Consiliul Județean
Scandal uriaș pe asfaltările din Iași. Maricel Popa nu a onorat un contract de milioane de euro. Șeful CJ își joacă funcția de la Consiliul Județean

Scandal uriaș pe asfaltările din Iași. Maricel Popa nu a onorat un contract de milioane de euro. Șeful CJ își joacă funcția de la Consiliul Județean

14 mai 2020, 04:00,
Vlad Rotaru, în Local

Scandal monumental în spatele unui contract de câteva milioane de euro legat de drumurile județene din Iași. Reabilitarea a două drumuri din zona de sud a județului Iași a scos la iveală încă un dezastru făcut sub oblăduirea lui Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași. Firma Danlin XXL trebuie să primească 2,5 milioane de euro pentru covoarele bituminoase pe DJ 246 și DJ 246A. Contractul nu a fost încă semnat pentru că președintele CJ a luat banii de la Drumurile Județene să-i împartă la spitale

Un adevărat dezastru a cuprins Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor (DJADP ) Iași. Sumele luate de Maricel Popa, președintele actual al Consiliului Județean Iași, de la Drumuri pentru a le da către spitalele din subordine au dus la un lanț de scandaluri. Contractele care au fost atribuite recent nu au fost însă semnate, pentru că Direcția de Drumuri nu mai dispune de fonduri suficiente.

Un astfel de exemplu este legat de procedura privind montarea de covoare bituminoase, asigurarea scurgerii apelor pluviale și siguranța rutieră pe două drumuri județene din Iași. Este vorba despre DJ 246 Țibănești – Dagâța (km 56+506 – 74+188) și DJ 248A din DJ 246 – Țibănești (km 47+933 – 48+089). Pentru cei peste 17 kilometri au depus oferte trei societăți și asocieri de firme. La procedura demarată încă din februarie au participat SC Construcții Gabap SRL, SC Danlin XXL SRL și asocierea Eky Route- Dimex SRL. Procedura a avut o valoare de 12,2 milioane lei (2.5 milioane euro).

Drumarii refuză să vorbească despre bani

Procedura a fost atribuită firmei Danlin XXL din Secuieni, județul Neamț, însă aici lucrurile s-au împotmolit și au apărut nemulțumirile. Contractul nu a fost semnat nici la această oră, deși Danlin XXL ar trebui să se apuce de lucrare. Surse din cadrul Consiliului Județean au indicat faptul că Maricel Popa trage de timp și refuză să-și dea avizul pentru semnarea acestui contract. Pentru că a luat banii de la Drumuri, lucrurile s-au complicat, iar Popa și-a pus constructorul în cap.

„Nu am semnat niciun contract, de unde știți?”, a spus Dan Amurăriței, administratorul Danlin XXL SRL.

Acesta nu a mai continuat ulterior convorbirea telefonică și nici nu a mai răspuns la alte apeluri pentru a prezenta situația.
Danlin XXL a mai luat o lucrare pentru drumurile județene din Iași care a ridicat mari semne de întrebare. Tot în zona comunei Țibănești, Danlin XXL a contractat o lucrare de 370 mii lei pentru întreținerea a 2,4 kilometri din DJ 248 A- Glodenii Gândului. Culmea, firma din Neamț nu a încasat nici acești bani, deși lucrarea a fost gata rapid. Scarificarea și adăugarea de material pietros la cei 2,4 kilometri a fost doar un preambul pentru o lucrare mai amplă, de 4,3 milioane de euro pe același drum.
Iar asta nu a fost tot. În vara anului 2019, drumul județean Dagâța-Țibănești a fost plombat. Lucrarea a fost făcută de firma Construct&Drum SRL. La vremea respectivă s-au pus plombe pe suprafețe mari, iar lucrarea a fost realizată prost.

„Unde sunt bani puțini, aduce pe alții. Așa reușește să-i împace pe toți. Cei cu care a mai derulat contracte mari primesc contractele generoase. Ei nu se uită însă că vin problemele din urmă și continuă să facă tot felul de mișmașuri pentru a o scoate la capăt cumva”, a spus un funcționar din Consiliul Județean Iași.

Maricel Popa a făcut intrare firmei Danlin XXL

Patronul firmei care a câștigat procedura pentru drumul Țibănești- Dagâța este un apropiat al baronului local Ionel Arsene, președintele CJ Neamț. În afara contractelor din județul vecin, firma a ajuns să prindă multe și pe drumurile județene din Iași. În ceea ce privește drumurile gestionate de Consiliul Județean, Danlin XXL a obținut un contract pentru refacerea a 36 kilometri de drum pe tronsonul DJ 248 limita județ Vaslui- Scânteia- Țibănești, contract care ajunge la 70 milioane lei. Firma este lider de asociere în acest caz.

În ceea ce privește drumul județean de la Glodenii Gândului, Maricel Popa nu a dat încă înapoi, deși acolo se vrea alocarea a 1,7 milioane de lei pe kilometru pentru un proiect de îmbrăcăminte bituminoasă ușoară, în condițiile în care alte lucrări cu asfalt au costat mai puțin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *