Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Elena Doamna”, din Iași, a fost dat în judecată alături de un medic. Cele care i-au chemat la bară pe reprezentanții unității medicale ieșene sunt rudele unei femei care a decedat, în urma unui grav incident, în cadrul maternității. Cele două reclamante solicită despăgubiri totale de 750.000 de euro de la unitatea ieșeană și de la medic
Rudele unei femei moarte la o maternitate din Iași cer în instanță daune de sute de mii de euro! Astfel, copiii pacientei decedate au dat recent în judecată unitatea ieșeană! Amintim că, după incidentul extrem de grav, care a avut loc în urmă cu câțiva ani, un medic a fost achitat!
Andra Iuliana Badii și Georgiana Beatrice Badii au acționat recent în instanță Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Elena Doamna”, din Iași, dar și pe medicul Mihaela Carmen Matei. Dosarul a fost depus inițial la Judecătoria Iași, dar, dat fiind cuantumul despăgubirilor solicitate, instanța și-a declinat competența către Tribunal. Așadar, procesul a ajuns acum pe rolul magistraților de la Tribunalul Iași.
Rudele Danielei Badii au dat în judecată Maternitatea „Elena Doamna”, din Iași, și un medic
Rudele Danielei Badii au dat recent în judecată Maternitatea „Elena Doamna”, din Iași, dar și pe medicul Mihaela Carmen Matei. Prin acțiunea depusă la instanță, Andra Iuliana Badii și Georgiana Beatrice Badii le-au cerut judecătorilor ieșeni să oblige maternitatea și pe medic la plata unor daune morale de câte 250.000 de euro pentru fiecare reclamantă (în total, 750.000 de euro), plus daune materiale, reprezentând contravaloarea înmormântării și a pomenirilor ulterioare datinilor creștine, dar și diferența dintre contravaloarea pensiei de urmaș și suma de 2.000 de lei venit net cu care mama reclamantelor ar fi contribuit la îndeplinirea obligației de îngrijire, creștere și educare a fiicelor sale până la vârsta de 26 de ani.
„Mama noastră s-a internat pe 10 februarie 2010 la spitalul pârât, în vederea efectuării unei intervenții chirurgicale, fiind stabilită echipa de medici. Pe 12 februarie 2010, intervenția nu a mai avut loc, deoarece au fost efectuate greșit și pe o durată nepermis de mare manevrele de intubare necesare pentru anestezia generală. S-a luat legătura cu șeful Secției ATI de la Spitalul «Sfântul Spiridon» și s-a stabilit diagnosticul de sindrom post-resuscitare comă hipoxică hipercapnică și s-a decis transferul pacientei la Spitalul de Neurochirurgie, deoarece spitalul pârât nu avea un ventilator adecvat. Pacienta a decedat pe 17 februarie 2010”, au relatat fiicele ieșencei în fața judecătorilor.
Plângeri la Colegiul Medicilor Iași și la Poliție
Fiicele Danielei Badii, femeia care a decedat, au mai arătat că, pe 30 martie 2010, au formulat o plângere la Colegiul Județean al Medicilor din Iași ce a fost soluționată prin decizia din 24 iunie 2010 prin care s-a hotărât sancționarea pârâtei. De asemenea, rudele ieșencei au precizat că au formulat și o plângere penală. Prin sentința penală, pârâta a fost achitată, iar acțiunea civilă a fost lăsată nesoluționată.
„Faptele pârâtei reprezintă malpraxis, iar răspunderea civilă delictuală a unității medicale este atât directă, cât și indirectă”, au susținut Andra Iuliana Badii și Georgiana Beatrice Badii.
La rândul lor, medicul Mihaela Carmen Matei și Maternitatea „Elena Doamna”, din Iași, au cerut verificarea competenței instanței.
Doctorul, achitat definitiv de judecătorii ieșeni
În urmă cu câteva luni, judecătorii ieșeni au pus punct dosarului în care medicul Mihaela Carmen Matei a fost acuzat de ucidere din culpă în cazul Danielei Badii, fost jurist la Prefectură. Motivul achitării a fost că fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege. Procesul medicului Mihaela Carmen Matei (49 de ani) a început în luna iunie 2016, după ce, cu câțiva ani înainte, o juristă din Prefectură, Daniela Badii, a decedat la spital.
„Pe 10 februarie 2010, la ora 9:20, persoana vătămată D.B. s-a internat la Spitalul Clinic de Obstetrică – Ginecologie «Elena Doamna», din Iași, cu diagnosticul principal de fibrom uterin – metroragie, în vederea efectuării unei intervenții chirurgicale – histeroctomie totală cu anexectomie bilaterală, pentru care s-a încheiat o foaie de observație. Medicul curant a fost desemnat M.C., medic primar obstetrică-ginecologie. În cazul intervenției medicale la care urma a fi supusă pacienta D.B. pe 12 februarie 2010, s-a stabilit echipa de medici compusă din medicul anestezist Mihaela Carmen Matei și medicii operatori.
Având în vedere că operația urma să fie dificilă și să se desfășoare pe o perioadă mare de timp, medicul anestezist Mihaela Carmen Matei a luat hotărârea ca persoana vătămată să fie supusă unei anestezii generale, intervenția chirurgicală impunând efectuarea anesteziei generale cu intubație orotraheală. Persoana vătămată a fost de acord cu anestezia generală și a semnat consimțământul informat pentru acest tip de anestezie, așa cum rezultă din formularul-tip folosit de spitale în asemenea cazuri, intitulat «Consimțământ informat pentru anestezia generală», formular ce poartă semnătura persoanei vătămate”, au afirmat procurorii.
Anchetatorii au mai spus că medicul Mihaela Carmen Matei a efectuat controlul preanestezic, precum și un examen local a regiunii anterioare a gâtului și a cavității bucale.
„Întrucât persoana vătămată prezenta semne de intubație dificilă, recunoscute și de inculpată cu ocazia controlului preanestezic, aceasta a fost încadrată în scorul Mallampati III-IV. Totodată, inculpata a luat decizia de a folosi protocolul de inducție rapidă a anesteziei, care presupune folosirea unui relaxant muscular denumit Lysthenon, de foarte scurtă durată, de ordinul a două minute, al cărui efect începe imediat, după care este metabolizat și eliminat complet din organism”, au specificat oamenii legii.
Pacienta a decedat în urma unui incident grav
Procurorii ieșeni au mai spus că, pe 12 februarie 2010, în jurul orei 9:20, când era planificată intervenția chirurgicală, două asistente au condus-o pe pacientă în sala de operații pentru a o pregăti și au așezat-o pe masa de operație. Medicul anestezist Mihaela Carmen Matei se afla în sala de operații.
„Persoana vătămată a fost conectată la monitorul ce indică parametrii hemodinamici. De asemenea, saturația periferică în oxigen a pacientei era măsurată cu ajutorul pulsoximetrului. Persoanei vătămate i s-a făcut preoxigenarea cu oxigen 100 la sută, timp de trei minute, prin masca de oxigen conectată la aparatul de anestezie, în scopul oxigenării plămânilor pentru o perioadă de câteva minute, cât ar fi durat apneea. În jurul orei 9:30, la solicitarea inculpatei, asistenta L.B. a injectat substanțele anestezice folosite pentru inducția rapidă, respectiv Fentanyl 0,1 mg, Tiopental 300 mg și Lysthenon 150 mg”, au continuat procurorii.
Anchetatorii au mai afirmat că, dintre cele trei substanțe anestezice, doar Lysthenonul influențează procesul de respirație, în sensul că relaxează musculatura respiratorie. În timpul de acțiune al acestui medicament, de aproximativ două minute, pacientul nu poate respira spontan, după care își reia respirația spontană în mod treptat.
„Imediat după inducția rapidă, a procedat la intubarea pacientei. Cu ajutorul laringoscopului, a încercat să deschidă cavitatea bucală și să evidențieze orificiul glotic cu corzile vocale și epiglota. La prima încercare de intubare nu a reușit să evidențieze acest orificiu, observând doar epiglota. A încercat să introducă sonda de intubație pe lângă epiglotă, a introdus sonda pe lângă orificiul glotic și și-a dat seama că a efectuat intubarea prin esofag, așa că a retras imediat sonda.
După această primă încercare de intubare, conform versiunii sale, în momentul în care a încercat să ventileze pacienta pe masca facială conectată la aparatul de anestezie, a constatat lipsa oxigenului în balonul aparatului de anestezie, motiv pentru care a ventilat pacienta manual, pe masca facială conectată la balonul Ruben, concomitent solicitând prezența doctorului O.F. – medicul șef de secție A.T.I. în cadrul Spitalului «Elena Doamna». Inculpata a declarat că, până la sosirea doctorului, a mai încercat o intubare, cu o sondă mai subțire, însă nu a reușit nici de această dată, fapt pentru care a continuat să ventileze manual pacienta, cu ajutorul balonului Ruben, cu oxigen atmosferic, concentrație 21 la sută”, au subliniat anchetatorii.
În cele din urmă, jurista de la Prefectură a decedat, după complicațiile apărute. În același dosar a fost cercetat initial și Onoriu Filip, șeful Clinicii de Anestezie și Terapie Intensivă. Acesta nu a mai rezistat presiunii și s-a sinucis pe 31 octombrie 2015.