Prima pagină » Titlurile zilei » Scandal uriaș la Liceul cu Program Sportiv din Iași! Patru profesori sunt anchetați într-un dosar penal: „A fost răzbunare”

Scandal uriaș la Liceul cu Program Sportiv din Iași! Patru profesori sunt anchetați într-un dosar penal: „A fost răzbunare”

06 aug. 2024, 02:00, 2 ,
Ștefana Șovea în Titlurile zilei

Scandal uriaș la Liceul cu Program Sportiv din Iași! Patru profesori sunt anchetați într-un dosar penal pentru abuz în serviciu. Unul dintre aceștia ar fi lovit un elev în urmă cu un an, iar tatăl acestuia a depus o plângere penală împotriva sa. Din acest motiv, profesorul respectiv nu a notat corespunzător tânărul la probele sportive din cadrul admiterii la liceu.

Scandal la Liceul cu Program Sportiv din Iași! Patru profesori sunt anchetați într-un dosar penal

Patru profesori de la Liceul cu Program Sportiv Iași sunt anchetați într-un dosar penal pentru abuz în serviciu. Aceștia sunt Cristian Dumitru Ungureanu, Stafie Dumitru, Andrei Marian și Romeo Butnaru, profesorii care au făcut parte din comisia de examinare de la probele de competențe sportive din cadrul admiterii la liceu.

Paul Lucian Ghergheșanu are vârsta de 15 ani, a urmat studiile de gimnaziu la Liceul cu Program Sportiv, iar în luna noiembrie a anului 2023 ar fi fost agresat de către profesorul de sport, Dumitru Stafie.

Lucian Ghergheșanu, tatăl elevului, a depus o plângere penală împotriva profesorului, iar acum susține faptul că la admiterea în clasa a IX-a, care a avut loc în perioada 21-24 mai 2024, fiul său nu a fost notat corespunzător de către profesor, din răzbunare.

„În clasele V-VIII, băiatul meu a învățat la Liceul cu Program Sportiv din Iași, iar în luna noiembrie a anului 2023 a fost o problemă cu un profesor de sport, Dumitru Stafie, care l-a lovit pe băiatul meu. Se derula un film, iar undeva în sala de sport, la etaj, mai erau niște locuri libere, el s-a urcat acolo, iar femeile de serviciu s-au împotrivit, iar când a venit profesorul, l-a lovit, considerând că îi dă o educativă. Am făcut o plângere la poliție împotriva lui, iar după ceva timp am decis să retrag plângerea pentru că toată lumea spunea că s-a ajuns prea departe. Eu am crezut că am făcut un bine că am retras plângerea, dar acest profesor a făcut parte din comisia de examinare de la probele de competențe sportive care au avut loc în perioada 21-24 mai 2024. Drept răzbunare, mi-au picat copilul la admiterea din clasa a IX-a. În comisia de examinare au fost profesorii Cristian Dumitru Ungureanu, Stafie Dumitru, profesorul ce l-a lovit pe fiul meu, Andrei Marian și Romeo Butnaru”, declară Lucian Ghergheșanu, tatăl elevului care a participat la probele sportive de la LPS.

Din răzbunare, un profesor a „ars” un candidat de la admiterea în clasa a IX-a

Lucian Ghergheșanu, tatăl elevului, susține faptul că fiul său a obținut cel mai bun timp la proba de alergare de 2.000 de metri, însă a fost notat cu 9. Unii candidați care au obținut un timp mai mare față de fiul său au primit note mai mari.

„Aceste probe au fost formale, profesorii notând candidații după bunul lor plac. Au admis copii care nu au legătură cu sportul şi au picat copiii cu rezultate sportive foarte bune. Una dintre victime a fost şi fiul meu, unde după efectuarea probelor am constatat că a fost notat necorespunzător, fapt pentru care am contestat la liceu notele, de unde am primit răspuns negativ, am sesizat inspectoratul școlar, de unde am primit la fel,

răspuns negativ, că nu s-au constatat nereguli. De exemplu, la proba de 2000 de metri, fiul meu a terminat primul şi a fost notat cu nota 9, iar ceilalți care au ajuns după el au fost notați cu nota 10. În acest fel, a fost furat la toate probele sportive pe care le-a susținut. În loc să obțină nota finala 10, a fost notat cu 8,41, fapt care a dus la respingerea admiterii în clasa a IX-a”, adaugă Lucian Ghergheșanu.

Lucian Ghergheșanu declară faptul că motivul principal pentru care fiul său nu a fost admis la Liceul cu Program Sportiv este plângerea făcută în urmă cu un an la Secția 2 de Poliție, împotriva profesorului Dumitru Stafie.

„Acum, aceștia sunt anchetați în dosarul penal numărul 975193/2024, pentru abuz în serviciu, în urma sesizării făcute către Secția 2 de Poliție, unde am dus probe clare că a fost notat necorespunzător, s-a deschis dosarul penal pentru cercetări. Motivul respingerii la admitere a copilului meu a fost următorul. O plângere penală făcută împotriva unui profesor de sport din cadrul liceului, Stafie Dumitru, pentru că mi-a lovit copilul în incinta sălii de sport fără niciun motiv, dar am fost nevoit să-mi retrag plângerea la presiunea conducerii asupra mea. Și atunci am adus la cunoștința inspectoratului școlar incidentul cu profesorul, dar nu s-a luat nicio măsură”, mai spune Lucian Ghergheșanu.

Vasile Viciu Tănase, directorul Liceului cu Program Sportiv Iași: „A fost, într-adevăr, un presupus incident”

Reporterii BZI au luat legătura cu Vasile Viciu Tănase, directorul Liceului cu Program Sportiv, care susține faptul că elevul Paul Lucian Ghergheșanu nu a fost agresat de către profesorul Dumitru Stafie. În legătură cu admiterea în clasa a IX-a, directorul spune că probele s-au desfășurat în conformitate cu prevederile metodologiei.

„A fost, într-adevăr, un presupus incident care a fost anchetat de către comisia de disciplină a școlii, un presupus incident reclamat de către Lucian Ghergheșanu, precum că fiul său a fost agresat de către profesorul de sport Dumitru Stafie. S-a făcut sesizare la comisie, la Inspectoratul Școlar Județean Iași, iar în urma cercetării aceste lucruri nu au putut fi adeverite, nu au fost dovedite. Au fost puse la dispoziție toate documentele solicitate de către poliție și de către inspectorat, așadar, băiatul nu a fost agresat. În ziua de astăzi, poți spune orice pentru că este la modă să spui orice. Ceea ce s-a întâmplat în toamnă nu s-a întâmplat de fapt. A fost o vizionare de film în sala de sport și am spus să nu se intre la etaj. Copilul ar fi vrut să urce cu încă un elev și profesorul le-a spus că nu au voie. De aici, părintele a spus că a fost lovit copilul. Profesorul Dumitru Stafie mi-a spus că nu vrea să mai facă parte din nicio comisie pentru că el suferă acum. Cine îl cunoaște știe că nu ar pune mâna pe nici un copil. A venit admiterea la liceu, eu am fost președintele comisiei și menționez că nu am notat pentru că nu am drept de notare. Probele sportive s-au desfășurat în conformitate cu prevederile metodologiei, au fost respectate toate regulile”, declară Vasile Viciu Tănase.

La admiterea pentru secțiunea de fotbal au participat 120 de candidați, fiind disponibile doar 24 de locuri.

„Am aflat după susținerea probelor faptul că domnul Ghergheșanu a luat nota 9 la proba de alergare 2000 metri. Tatăl lui a făcut o sesizare scrisă către Inspectoratul Școlar Județean Iași, iar reprezentanții au venit la școală și au făcut o anchetă și nu s-a demonstrat decât că totul s-a desfășurat normal. Este un părinte supărat că al său copil din cei 120 de candidați, pe 24 de locuri, nu a trecut probele. Media finală de admitere este compusă din nota de la aptitudini și nota de la examenul de Evaluare Națională, iar el a obținut media finală 8,40 și ceva, nu mai țin minte exact. Drept de votare au avut doar doi profesori, respectiv Dumitru Stafie și Marian Andrei, profesori titulari. Eu îmi cunosc profesorii și i-am rugat să fie foarte atenți pentru că este un examen și îmi doresc să intre cei mai buni copiii la acest liceu”, adaugă Vasile Viciu Tănase.

Inspectoratul Școlar Județean Iași a demarat o anchetă

Lucian Ghergheșanu a făcut o sesizare la Inspectoratul Școlar Județean Iași, iar reprezentanții instituției au demarat o anchetă în urma căreia s-a constatat faptul că au fost aplicate prevederile Metodologiei privind organizarea şi desfășurarea admiterii în învățământul liceal pentru anul școlar 2024-2025.

„Reprezentanții Inspectoratului Şcolar Județean Iaşi s-au deplasat la unitatea de învățământ şi au efectuat o serie de verificări cu privire la aspectele semnalate în memoriu, în limita competentelor legale ce revin instituției noastre. În acest sens, au fost verificate documente școlare, borderouri, procese-verbale, au avut loc discuții cu cadrele didactice menționate în sesizare, precum şi cu directorul unității şcolare. În urma acestor demersuri, a notelor de relații comunicate de către unitatea de învățământ şi a controlului efectuat, nu s-au identificat disfuncții în organizarea probelor practice de aptitudini în vederea admiterii în clasa a IX-a la învățământul liceal cu program sportiv. Prin urmare, s-a constatat că au fost aplicate prevederile Metodologiei privind organizarea şi desfășurarea admiterii în învățământul liceal pentru anul școlar 2024-2025, aprobată prin Ordinul nr. 6154, din 31 august 2023, în ceea ce privește specificul învățământului vocațional sportiv. Totuși, s-a dispus conducerii unității de învățământ, o colaborare mai strânsă cu Inspectoratul Școlar Județean Iaşi, respectiv cu inspectorul de specialitate, pentru depășirea oricăror situații ce pot apărea în derularea procedurilor de examen. S-a recomandat conducerii unității de învățământ să ia măsuri în vederea îmbunătățirii comunicării şi relaționării cu elevii şi părinții acestora în situații similare. Inspectoratul Școlar Județean Iaşi, prin reprezentanții săi, va monitoriza întreaga activitate de la Liceul cu Program Sportiv şi vă asigură de întreaga disponibilitate pentru rezolvarea oricăror situații ce pot interveni”, se arată în răspunsul oferit de către reprezentanții ISJ Iași.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *