Prima pagină » Titlurile zilei » Scandal uriaș la Judecătoria Iași! O judecătoare a fost pusă la zid de colegi pentru că a recomandat anularea concediilor! Șefa, acuzată că a încercat să calculeze cât timp pierd subalternii la fumat!

Scandal uriaș la Judecătoria Iași! O judecătoare a fost pusă la zid de colegi pentru că a recomandat anularea concediilor! Șefa, acuzată că a încercat să calculeze cât timp pierd subalternii la fumat!

17 nov. 2020, 02:00,
Ciprian Nedelcu în Titlurile zilei

Justiția ieșeană stă pe un butoi de pulbere! Grefierii par a fi aproape de un nou protest de amploare. Reprezentanții sindicatului spun că, în ultimul an, grefierii de la Judecătoria Iași au fost supuși unor presiuni enorme. „Colectivul de grefieri al Judecătoriei Iași a început anul 2020 sub o conducere care, la finele lui 2019, a decis cu privire la acesta monitorizarea în stil securist, prin camerele de supraveghere cu extragerea din baza de informații creată a minutelor petrecute pentru relaxare”, spun liderii Sindicatului Dicasterial. La rândul lor, reprezentanții Judecătoriei Iași au emis ieri un comunicat în care n-au spus mai nimic

„Scandal” pare cuvântul anului în Justiția ieșeană! În fapt, întreg sistemul judiciar local pare a sta pe un butoi de pulbere. Iar scânteia care poate aprinde acest butoi cu pulbere poate izbucni de la cei care muncesc în cele mai dificile condiții: grefierii.
Astfel, grefierii ieșeni sunt la un pas de un nou protest, după anul zbuciumat pe care l-au avut. Aceștia unt nemulțumiți de o decizie venită de la vârful Judecătoriei Iași. Mai exact, grefierii ar putea fi privați de un drept absolut legal: concediul de odihnă de Sărbătorile de Iarnă.

Scandal pornit de la o recomandare: fără concediu de odihnă

În ultimele zile, grefierii din cadrul Judecătoriei Iași au fost anunțați că ar putea rămâne fără concendiul de odihnă de Sărbătorile de Iarnă. Aceștia au primit un mesaj venit de la vârful instanței.

„(…) cu propunerea de sesizare a Curții de Apel Iași, în vederea cercetării disciplinare. (…) cu propunerea de atașare la mapa profesională a fiecărui grefier (…), urmând a fi înaintată propunere de neacordare a concediului de odihnă specific Sărbătorilor de Iarnă, constatată fiind existența, perpetuarea și creșterea numărului lucrărilor restante ale grefierului de ședință. Totodată, vă îndemn să reflectați asupra atitudinii adoptate, în mod constant și generalizat, pe parcursul ultimului an calendaristic, față de atribuțiile și obligațiile profesionale. Spor la lucru!”, se arată în mesajul primit de grefierii de la Judecătoria Iași.

„Vom riposta față de amenințările vicepreședintelui Judecătoriei Iași!”

La scurt timp de la primirea mesajului, grefierii au apelat la cei care îi reprezintă și le-au cerut ajutorul. Astfel, liderii Sindicatului Dicasterial au fost întrebați de grefierii de la Judecătoria Iași dacă o asemenea atitudine este normală și unde pot formula o sesizare sau o plângere pentru ceea ce se întâmplă.

„În calitate de lideri aleși ai acestui colectiv, suntem datori față de încrederea acordată cu un răspuns la întrebările adresate de membri legat de ceea ce ar fi de făcut în situația actuală. Vom exprima o opinie față de cum s-a ajuns în această situație și vom riposta față de amenințările vicepreședintelui Judecătoriei Iași, căci acesta este expeditorul mesajului. Pentru că nemulțumirea doamnei vicepreședinte Claudia Daniela Bejan este legată de atitudinea grefierilor din ultimul an calendaristic, trebuie să o îndemnăm și noi pe doamna… judecător să privească ultimul an calendaristic din toate punctele de vedere”, au precizat liderii de sindicat.

„Monitorizare în stil securist! Am intrat într-un an de sclavagism!”

Grefierii au precizat că, în ultimul an, au avut parte de un tratament inuman, în special la Judecătoria Iași.

„Colectivul de grefieri al Judecătoriei Iași a început anul 2020 sub o conducere care, la finele lui 2019, a decis cu privire la acesta monitorizarea în stil securist, prin camerele de supraveghere cu extragerea din baza de informații creată a minutelor petrecute pentru relaxare, decizie care îi aparține doamnei judecător (Claudia Daniela Bejan) și care, chiar dacă a fost ulterior modificată, a scârbit suficient colectivul și l-a determinat să înțeleagă intrarea într-un an de sclavagism.

Acest colectiv, apreciat ca având o atitudine inadecvată față de atribuțiile de serviciu, a avut parte în acest an de un management al activității necalificat, în contextul în care grefierul-șef al Judecătoriei a fost înlăturat, cu contribuția majoră a doamnei vicepreședinte, care a dat dovadă de un comportament specific conducătorului care a dorit să se însoțească în demersuri doar de oameni care îi sunt necondiționat umili, indiferent de realitate și posibilitate, înlăturarea grefierului-șef fiind o acțiune de puternică lipsă de respect față de colectiv”, a menționat ieri Lăcrămioara Rusu-Cipiniuc, liderul de sindicat.

Potrivit acestora, lovirea în conducător, funcție obținută prin concurs corect și legal, și alegerea pentru a conduce colectivul a unui alt grefier, apreciat ca nu suficient de bun pentru ocuparea funcției de comisia de concurs, a propagat ideea de dispreț față de întregul colectiv, precum și ideea că oricine nu se supune sfârșește prin înlăturare ori sancționare.

Probleme greu de rezolvat: tot mai multe dosare pe rolul instanței, personal redus și pandemia de COVID-19

Reprezentanții Sindicatului Dicasterial au mai afirmat că supunerea necondiționată așteptată de conducerea Judecătoriei Iași este imposibilă, în condițiile date. Aceștia au amintit că anul 2020 a debutat cu proteste care au generat amânări ale judecării cauzelor, dar munca ulterioară ședinței nu a fost diminuată pentru grefieri. De asemenea, din martie, activitatea de judecată a fost suspendată, ca măsură de protecție față de riscul infectării în perioada stării de urgență, dar grefierii neputând suspenda și lucrul prin neprezentarea la serviciu, dată fiind necesitatea lucrărilor de evidențiere a suspendării cauzelor în programul de evidență informatizată a activității instanței.

„Odată reluată activitatea de judecată, grefierii au avut de efectuat lucrări suplimentare pentru repunerea pe rol a cauzelor și acordarea termenelor în programul de evidență. În lunile mai-iulie s-au desfășurat ședințe încărcate, ca urmare a repunerii pe rol a dosarelor suspendate, iar acești grefieri au lucrat, mulți dintre ei, chiar și fără repaos săptămânal. În august au fost concedii de odihnă de doar câte două săptămâni, existând presupunerea că au mai existat perioade anterioare de repaos, dar doar o presupunere în ce îi privește pe grefieri.

Din septembrie, grefierii aceștia „neascultători” lucrează în condiții de pandemie, mulți dintre ei fără repaosul săptămânal obligatoriu, în condițiile în care acoperă și activitatea celor îmbolnăviți și izolați, deși fiecare dintre ei au teama de infectare a lor și a familiei lor”, au mai spus liderii sindicali. Aceștia au adăugat că încărcătura per grefier de Judecătoria Iași este una foarte mare și că este necesar un număr mult mai mare de grefieri. De altfel, ei au amintit că, în octombrie 2020, președintele Curții de Apel Iași a decis delegarea la Judecătorie a trei grefieri de Curte, tocmai din acest motiv.

„Acționează dictatorial și abuziv! Dispreț absolut față de colectivul de grefieri!”

Grefierii au mai menționat că aspectele amintite nu au fost analizate în activitatea de management, iar vicepreședintele Judecătoriei Claudia Bejan apreciază în mod injust că s-ar impune neacordarea concediului de odihnă specific Sărbătorilor de Iarnă.

„Părerea Sindicatului cu privire la cele ce se întâmplă la Judecătoria Iași este că doamna vicepreședinte nu analizează toate aspectele când acționează, iar, când o face, acționează dictatorial și abuziv, în dispreț absolut fașă de colectivul de grefieri, fiind adeptă a sclavagismului și a sancționării pentru «neascultare», dând dovadă de dezumanizare totală când apreciază că ar putea fi neacordat concediul de sărbători. Având în vedere că doamna vicepreședinte «ne lasă» curând, nu merită să analizăm modul în care am putea să schimbăm lucrurile în ceea ce o privește. Nu ne rămâne decât să sperăm că anul care vine va aduce pentru acest colectiv atăt îmbunătățire numerică, cât și o activitate normală, iar, nu în ultimul rând, manageri de bună calitate profesională și mai ales umană”, au susținut cei din sindicat.

Potrivit acestora, incendiul care a avut loc recent la Judecătoria Iași, provocat de explozia acumulării de energie electrică, reprezintă transpunerea în realitate a ceea ce poate declanșa energia negativă acumulată în mentalul colectivului de grefieri din instanțele ieșene. De asemenea, ieri, Lăcrămioara Rusu-Cipiniuc a menționat că a solicitat o întrevedere cu conducerea Judecătoriei Iași, pentru a discuta toate aceste probleme.

„Am solicitat o întrevedere cu conducerea instanței, pentru a ne expune punctele de vedere. În eventualitatea în care nu ni se va acorda, există riscul apariției unor proteste, deoarece se încalcă în mod flagrant contractul colectiv de muncă”, a încheiat liderul sindical.

Reacția reprezentanților Judecătoriei Iași

Reprezentanții Judecătoriei Iași au emis ieri un punct de vedere, în care, de altfel, n-au spus aproape nimic.

„În noiembrie 2020 s-a derulat un control tematic pentru verificarea aducerii la îndeplinire a atribuțiilor de serviciu ce revin personalului auxiliar de specialitate, potrivit legii. În urma celor constatate, au fost formulate propuneri de măsuri ce vor fi supuse spre analiză și aprobare conducerii instanței, procedură ce se află în curs de derulare în acest moment. Astfel de controale se efectuează în mod periodic, în vederea organizării eficiente a activității în cadrul instanței și numai cu respectarea drepturilor tuturor persoanelor implicate”, a precizat magistratul Ancuța Ailene, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Iași, într-un comunicat.

La rândul ei, contactată telefonic de reporterii BZI, judecătoarea Claudia Daniela Bejan a refuzat să comenteze referitor la subiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024