Prima pagină » Titlurile zilei » Scandal uriaș la Finanțele ieșene pe o miză de 1,2 milioane de euro! Firmele de pază îl acuză pe socrul unui fotbalist de la Dinamo că a șmenuit licitația. Fostul polițist a lăsat afacerea Sheriff Guard Protection pe mâinile fiului
Scandal uriaș la Finanțele ieșene pe o miză de 1,2 milioane de euro! Firmele de pază îl acuză pe socrul unui fotbalist de la Dinamo că a șmenuit licitația. Fostul polițist a lăsat afacerea Sheriff Guard Protection pe mâinile fiului

Scandal uriaș la Finanțele ieșene pe o miză de 1,2 milioane de euro! Firmele de pază îl acuză pe socrul unui fotbalist de la Dinamo că a șmenuit licitația. Fostul polițist a lăsat afacerea Sheriff Guard Protection pe mâinile fiului

06 ian. 2021, 02:00,
Ciprian Boaru în Titlurile zilei

Firma unui fost polițist din Vaslui se află în plin scandal la Iași, din cauza unei licitații organizate de Finanțele ieșene. Contestatarii spun că autoritatea contractantă a întocmit cu dedicație caietul de sarcini. Fiica afaceristului este măritată cu Dragoș Grigore, fost fotbalist la FC Dinamo. Cele 7 contestații sunt analizate de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor

O licitație lansată de Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Iași s-a lăsat cu scântei. Pe data de 22.10.2020, Finanțele ieșene au organizat sesiunea de depunere a ofertelor în cadrul unei licitații pentru asigurarea seviciilor de pază la administrațiile din toată regiunea: Iași, Vaslui, Botoșani, Bacău, Botoșani și Suceava. La procedură s-au prezentat 13 firme de pază din toată țara. După prima etapă de evaluare tehnică, au rămas în cursă 8 societăți. Apoi, după evaluarea financiară, 7 au fost excluse, câștigătoare fiind desemnată societatea Sheriff Guard Protection SRL, cu sediul social în București.

De fapt, firma a fost înființată de un fost polițist din Vaslui, implicat și în politica locală, pe nume Costache Dumitriu. Este nimeni altul decât socrul fostului fotbalist Dragoș Grigore de la FC Dinamo București, acum legitimat la clubul Ludogoreț din Bulgaria. Cel din urmă este căsătorit cu Ilona Grigore, fostă Dumitriu, implicată la rândul ei în afaceri cu servicii de pază și protecție. Parcursul firmei de pază este unul destul de interesant, având încheiate contracte cu o sumedenie de instituții publice din țară.

Câștigătorul licitației a fost ținta unui număr de 7 contestații

Procedura trebuia adjudecată în luna noiembrie 2020, dar firmele care au fost descalificate au depus nu mai puțin de 7 contestații la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). Un criteriu important cerut de autoritatea contractantă se referea la faptul că participanții trebuiau să pună la dispoziție o poliță de asigurare civilă de 1,5 milioane de euro, în caz de furt sau distrugere. Poliția trebuia să fie valabilă pe o perioadă de 1 an. Însă, prin acest criteriu, firmele concurente mai mici ar fi dezavantajate în timpul procedurii.

„Criteriile impuse descurajează firme mici. La o asigurare de 1,5 milioane de euro, polița lunară ajunge la 10.000 de euro. Trebuie să plătești, dar nu ai siguranța că vei câștiga licitația. Nimeni nu îți dă banii ăștia înapoi”, a spus administratorul unei firme de pază participantă la licitație.

Acest criteriu avantajează firma Sheriff Guard Protection SRL, pentru că deja are polița de asigurare din timpul contractului desfășurat anul trecut. Licitația anterioară de la DGRFP Iași a fost câștigată tot de firma din Vaslui.

„Așteptăm decizia CNSC. Autoritatea contractantă avea obligația să publice în SICAP raportul de atribuire, dar nu sunt sancțiuni pentru aceste situații”, a spus Cristina Pandia, administrator Ciclops Security SRL din Sibiu, una dintre firmele contestatoare.

Și reprezentanții DGRFP Iași au anunțat că așteaptă decizia CNSC.

Fondatorul Sheriff Guard Protection susține că nu se mai implică activ

Contactat telefonic, fondatorul Sheriff Guard Protection SRL a precizat că se implică foarte puțin în activitatea zilnică a firmei.

„Eu dacă mai sunt 5 sau 10 la sută în firmă. Se ocupă de firmă fiul meu. Știu că este o contestație, dar nu am prea multe detalii. Eu mă ocup acum de sănătate”, a declarat Costache Dumitriu.

Pe de altă parte, moștenitorul afacerii susține că acțiunile contestatorilor au rolul de a șicana procedura.

„Noi participăm la zeci de licitații, contestațiile au devenit sport național. Fiecare autoritate contractantă își stabilește criteriile. Polița trebuie plătită lună de lună, trebuie să-ți asumi riscurile. Legislația îți dă posibilitatea să contești orice criteriu care nu-ți convine. Cel mai corect este ca instituțiile abilitate să emită o decizie”, a declarat Sorin Costel Dumitriu, administratorul firmei de pază.

Întrucât procedura a fost blocată, DGRFP Iași a semnat acte adiționale la contractul trecut cu Sheriff Guard Protection SRL, până la o soluție emisă de CNSC. Conform datelor financiare, societatea de pază a fost înființată în 2002. În perioada 2009 – 2019, cifra de afaceri a firmei a fost de 65 milioane de lei, aproape 13 milioane de euro. Anul trecut, firma înregistra 302 angajați și cel mai mare profit de la înființare, 2,7 milioane de lei.

Fiica afaceristului Costache Dumitriu a intrat în afaceri cu saloane de înfrumusețare

În ciuda retragerii din activitate, anunțată de Costache Dumitriu, apare ca asociat în firma de pază Kombat Grup Security SRL, tot cu sediul social în București. Aici apare ca administrator fiica acestuia, Ilona Daniela Maricela Grigore, soția fotbalistului amintit. Cu obiect de activitate de gardă și protecție, societatea este pe profit. În 2019, firma a înregistrat o cifră de afaceri de 16,4 milioane de lei, profit de 3,7 milioane de lei și un număr de 230 de angajați. În 2019, Ilona Grigore a schimbat macazul și a înregistrat societatea Slim Fit & Beautiful SRL, cu sediul în județul Ilfov. Pe pagina personală de socializare, Ilona Grigore arată că este adepta intervențiilor estetice. Chiar a postat o înregistrare din timpul unei intervenții de remodelare corporală, realizată la Esthetic Center, clinica condusă de medicul ieșean Lucian Popa.

Firmele de pază trebuie să îndeplinească o serie de condiții în timpul activității

Conform caietului de sarcini întocmit de DGRFP, pe parcursul contractului de pază, firma prestatoare trebuie să aibă agenții de pază, personalul trebuie să fie dotat cu uniformă, baston de cauciuc sau tonfă, pulverizator de substanțe lacrimogene, fluier, lanternă și telefon mobil.

„Serviciul de pază se adresează în special obiectivelor care, datorită specificului de activitate, necesită supravegherea spațiului exterior și interior al amplasamentului. Paza va fi asigurată de către societăți specializate în serviciul de pază și protecție. Acestea trebuie să fie constituite și să funcționeze potrivit legislației în vigoare, având ca obiect de activitate paza obiectivelor, bunurilor sau valorilor, în condiții de maximă siguranță a acestora. Achizitorul împreună cu ofertantul câștigător vor forma o comisie mixtă, din membrii numiți atât de achizitor, cât și de prestator, care va inventaria toate bunurile din obiectivele păzite în vederea evitării sustragerilor, furturilor de bunuri”, se arată în caietul de sarcini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *