Război total la marginea municipiului Iași. În comuna Miroslava, una din cele mai bogate din întreaga țară, s-a iscat un conflict între conducerea Primăriei și locuitori. Totul a plecat de la gunoiul menajer colectat în localitatea cu 21 de mii de locuitori de operatorul Girexim Universal SA. Primăria condusă de Dan Niță a constatat că se colectează mai mult gunoi decât înainte de starea de urgență. Autoritatea locală are suspiciuni că nu toți cei din Miroslava au declarat în realitate că locuiesc acolo. Oamenii susțin că gunoiul s-a adunat pe perioada stării de urgență, cât nu s-a ieșit din case
Situație confuză în cea mai mare localitate din mediul rural din județul Iași. În comuna Miroslava, considerată a fi printre cele mai bogate din întreaga țară, s-a iscat un conflict între Primărie și localnici. Totul a plecat de la colectarea gunoiului menajer din localitatea cu peste 21 mii de locuitori. În ultima perioadă, cei de la Primărie au constatat că se adună mai mult gunoi decât a fost prevăzut în contractul încheiat cu operatorul Girexim Universal SA, cel care a fost antamat prin Agenția de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate (ADIS). În mod normal, un locuitor din Miroslava plătește 10 lei de persoană pe lună pentru gunoiul menajer.
De la instituirea stării de urgență însă, situația s-a schimbat
De la instituirea stării de urgență însă, situația s-a schimbat, iar cantitatea de deșeuri este mai mare decât cea prevăzută inițial. În aceste condiții, Primăria condusă de Dan Niță a cerut explicații de la oameni.
„În ultimele două luni a crescut foarte mult cantitatea de deșeuri menajere ridicată de pe teritoriul comunei noastre. Modulele amplasate în satele componente ale comunei în scopul colectării sticlei sunt «îngropate» pur și simplu în deșeuri de orice fel, în condițiile în care s-a organizat ridicarea fracțiilor menajere și reciclabile de la poarta fiecărei gospodării. Taxa de salubrizare colectată de la cetățeni nu acoperă contravaloarea cantității uriașe și mereu în creștere de deșeuri, colectată de pe teritoriul comunei.
Tarif mai mare odată cu recensământul locuitorilor din comuna Miroslava
Operatorul a ajuns să ceară majorarea tarifului pe persoană de la Primărie în aceste condiții. În plus, Dan Niță, primarul comunei, a arătat printr-o adresă că angajații instituției vor face verificări în teren să vadă dacă la toate adresele sunt câți cetățeni au fost declarați în contractul de salubritate.
„A fost luată în calcul și adresa prin care operatorul Girexim Universal SA cere pe baza documentației depuse majorarea tarifului pentru colectarea, transportul și depozitarea deșeurilor, ceea ce ar duce la un efort bugetar de 6 lei de persoană pe lună. Suspicionăm faptul că nu toți cetățenii au fost de bună credință și au declarat numărul real al ocupanților fiecărei locuințe. De îndată ce situația specială în care ne aflăm ne va permite, vom proceda la un control mai amănunțit în teren cu privire la problema mai sus menționată. Insistăm ca locuitorii comunei să depună o declarație completată conform realității”, se arată în adresa semnată de primarul Dan Niță.
Oamenii din comuna Miroslava s-au revoltat
Decizia luată de conducerea Primăriei a nemulțumit o parte a locuitorilor din comună. Unii au arătat că de vină sunt firmele de construcții care aruncă deșeurile la pubelele destinate localnicilor.
„Pe strada Costea Vodă sunt două blocuri în construcție, iar muncitorii duc saci cu deșeuri de la blocurile respective. Eu stau pe Costea Vodă 4B, containerele fiind puse acolo pentru noi, nu pentru diferite zone din sat sau pentru constructori. Ar fi normal să se investigheze aceste lucruri, nu să se anunțe că se aplică taxe. Mai menționez că acest gunoi are cel puțin 5 zile de când este acolo”, a spus Cosmin Gheorghieș, locuitor al comunei.
A crescut cantitatea de gunoi din cauză că oamenii stau acasă
Oamenii susțin că Primăria ar trebui să ia în calcul și faptul că pe perioada stării de urgență oamenii au stat acasă și de aceea s-a adunat mai mult gunoi menajer.
„A crescut cantitatea de deșeuri nu pentru că nu au fost declarate toate persoanele din locuințe, ci pentru că mare parte din persoanele care locuiesc în Miroslava stau acasă non-stop și toate deșeurile din 24 de ore se produc doar la domiciliu. Dacă se duceau la muncă, din 10 ore cât lipseau de acasă, aceste deșeuri se depozitau în altă parte. Când se vor duce la serviciile lor fiecare, ce faceți, reduceți tariful? Că sigur se va micșora cantitatea de deșeu menajer, așa că așteptăm să se întâmple și invers, adică să reducă tariful, asta dacă ține neapărat să crească acum. Motorina scade ca preț, așa că se compensează numărul crescut de curse cu prețul mai mic de ridicare/mc”, a precizat Ema Ciobanu, un alt locuitor din Miroslava.