Prima pagină » Local » Scandal politic la Iași. Primarul Leon Bălteanu a cerut dizolvarea Consiliului Local. Investiții blocate de luni de zile din cauza conflictului – FOTO (Exclusiv)
Scandal politic la Iași. Primarul Leon Bălteanu a cerut dizolvarea Consiliului Local. Investiții blocate de luni de zile din cauza conflictului - FOTO (Exclusiv)

Scandal politic la Iași. Primarul Leon Bălteanu a cerut dizolvarea Consiliului Local. Investiții blocate de luni de zile din cauza conflictului – FOTO (Exclusiv)

10 mart. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Primarul Leon Bălteanu a cerut dizolvarea Consiliului Local Mircești! Comuna cu 4.000 de locuitori a fost prinsă în mijlocul unui scandal politic fără precedent în ultimii ani. Localitatea nu are nici la această oră avizat proiectul bugetului local pe anul 2022

Scandal politic la Iași. Leon Bălteanu, primarul comunei Mircești, a solicitat dizolvarea Consiliului Local (CL). Între primar și aleșii locali au avut loc mai multe conflicte, iar Bălteanu a solicitat instanței dizolvarea forului deliberativ al comunei.

CL Mircești nu s-a întrunit la ultimele 5 ședințe, astfel încât primarul a solicitat desființarea acestuia. Mai mult, la nivel local s-au strâns și semnături pentru organizarea unui referendum privind noi alegeri în comună.

Primarul din Mircești a cerut dizolvarea Consiliului Local

Primarul Leon Bălteanu a susținut că aleșii din CL i-au blocat toate proiectele din ultima perioadă. Din cei 13 consilieri locali, 6 sunt PNL, 6 USR și unul de la PSD. PNL a bătut palma cu cel de la PSD și, astfel, au luat majoritatea în CL Mircești. Mai mult, Mihai Imbrea, consilier PSD, a fost numit viceprimar al comunei.

”Am cerut dizolvarea de drept a Consiliului Local din cauza situației în care se află comuna. De când am intrat în funcție, opoziția boicotează ședințele, nu votează proiectele, caută scandal… Am pus un viceprimar de la PSD, însă, ulterior, el s-a dus către ceilalți consilieri locali! A ajuns să-mi propună cheltuieli ilegale, lucru care a atras acum un conflict”, a declarat Leon Bălteanu, primarul comunei Mircești.

Acesta susține și că investițiile din localitate vor fi afectate.

Scandal politic la Iași din cauza bugetului pe 2022: nicio ședință de CL în ultima lună!

Mai mult, primarul comunei susține că aleșii locali au refuzat să voteze bugetul pe anul 2022. Cum au trecut deja 5 ședințe de plen la care nu a fost luată nicio hotărâre, acesta a decis să ceară instanței desființarea CL.

”Eu am pus bugetul în termenul prevăzut de lege. Nu am avut contabil, așa că l-am făcut eu. L-am pus pe ordinea de zi pe 10 februarie 2022. S-au prezentat consilierii, iar Petre Antăluț mi-a cerut situația la zi a investițiilor. Le-am prezentat totul cât se poate de transparent, le-am arătat investițiile defalcat. Și, totuși, au invocat tot felul de motive și nu au votat nimic. Am mai avut de atunci 4 ședințe, unde fie nu s-au prezentat, fie nu au votat niciun proiect. Confom legii, am decis să cer dizolvarea Consiliului Local. Eu nu am bugetul aprobat nici la această oră!”, a menționat Leon Bălteanu, primarul comunei Mircești.

Reacția consilierilor din CL Mircești

Pe de altă parte, Petre Antăluț, consilier local PNL și fost primar al comunei, susține că Leon Bălteanu este cel care minte.

”Actualul primar nu este transparent absolut deloc și face numai ce vrea el. Consiliul Local nu-i aprobă situația și bugetul local până când dumnealui nu-și revine. Noi am cerut din ianuarie să ne dea devizele de lucru și el nu a vrut asta. Noi ne vom prezenta la ședințe”, a susținut Petre Antăluț.

Între cei doi a izbucnit și un conflict fizic, în cursul anului trecut. De altfel, Petre Antăluț susține că primarul Leon Bălteanu a fost amendat de Poliție după acel incident.

Referendum pentru dizolvarea Consiliului Local

Primarul din Mircești a mai menționat că a fost inițiat și un referendum la nivel local legat de desființarea Consiliului Local. În comună sunt 3.920 de locuitori, dintre care circa 3.100 au drept de vot. Pentru organizarea referendumului este nevoie de semnăturile a 25 la sută dintre cei cu drept de vot.

”Având majoritate, alături de viceprimar, au venit și cu 3 hotărâri ilegale privind concesionarea unei pășuni, hotărâri care fac acum obiectul unor procese. Vorbim și despre un abuz în serviciu al Consiliului Local Mircești. În plus, organizația locală a USR a inițiat o strângere de semnături pentru organizarea unui referendum privind noi alegeri în comună. Vom trimite documentele la Prefectura Iași pentru ca această inițiativă să poată fi demarată”, a mai menționat Leon Bălteanu.

Solicitarea primarului din comuna Mircești de dizolvare a Consiliul Local nu a fost, încă, analizată de magistrații ieșeni. După cum stau lucrurile, scandalul politic de la Iași nu se va încheia curând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *