Prima pagină » Economic Local » Scandal pe microgranturile de 2.000 de euro. Antreprenorii din Iași trebuie să dea banii înapoi. „E o mare bătaie de joc din partea statului”
Scandal pe microgranturile de 2.000 de euro. Antreprenorii din Iași trebuie să dea banii înapoi. „E o mare bătaie de joc din partea statului”

Scandal pe microgranturile de 2.000 de euro. Antreprenorii din Iași trebuie să dea banii înapoi. „E o mare bătaie de joc din partea statului”

01 feb. 2023, 02:00, 1 ,
Raluca COSTIN, în Economic Local

Antreprenorii din Iași trebuie să returneze microgranturile de 2.000 de euro pe care le-au primit în Măsura 1, în anul 2020 și 2021. O parte dintre cei care au încasat banii de la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului trebuie să îi dea înapoi, plus dobânzi, pe motiv că nu au fost în dificultate în anul 2019, astfel că ar fi încălcat una din condițiile de eligibilitate. Antreprenorii din Iași spun că e o bătaie de joc, vinovat fiind statul

O parte dintre ieșenii care au luat banii în Măsura 1 – microgranturi – trebuie să dea banii înapoi. Astfel, din cei 2.000 de beneficiari din Iași, un număr de 190 de beneficiari trebuie să înapoieze 380.000 de euro, plus dobânzi. Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a emis 190 de decizii de recuperare a banilor, 2.000 de euro pentru fiecare proiect eligibil.

Unul dintre motivele recuperării acestor bani este faptul că antreprenorii din Iași au încălcat una din condițiile de eligibilitate, respectiv faptul că nu au fost în dificultate financiară în anul 2019, înainte de 2020, când a izbucnit pandemia și a fost lansată Măsura 1, respectiv schema de microgranturi de câte 2.000 de euro pentru microîntreprinderi fără angajați, PFA, cabinete medicale și alți beneficiari eligibili, prin Ordonanța de urgență 130/2020.

Guvernul de atunci, respectiv Guvernul Orban, a lansat o schemă de sprijin pentru IMM-urile afectate de pandemia COVID-19, din bani europeni și de la bugetul de stat, într-o perioadă în care erau alegeri legislative și locale.

Ieșenii trebuie să returneze microgranturi în valoare de 2.000 de euro

Ieșenii care s-au înscris în număr mare în Măsura 1, în prima etapă, în anul 2020, au obținut bani, 1.121 de beneficiari, mai exact. Alți peste 900 de beneficiari au primit banii în a doua etapă de înscrieri, în anul 2021. Antreprenorii au luat banii, au plătit datoriile, iar acum s-au trezit că trebuie să dea înapoi cei 2.000 de euro primiți, plus dobândă.

„Pe decizia primită scrie că am încălcat articolul 3.2, alineatul (1), punctul d – nu erau în dificultate în decembrie 2019 – din ordonanța 130/2020. Deci am încălcat o condiție impusă în schema de finanțare. Acum stau și mă întreb. Când au verificat dosarele și mi-au dat banii nu au văzut că nu sunt eligibil la finanțare? Adică îmi dau banii și după atâta timp îmi spun că nu trebuia să-i iau. Păi să își dea demisia cei din minister pentru că sunt incompetenți. E greșeala lor, nu a mea! Eu nu o să dau niciun ban pentru că e o mare bătaie de joc din partea statului”, susține dr. Andrei P., un ieșean ce are un cabinet stomatologic și a obținut banii în Măsura 1.

Ieșenii nu au respectat mai multe condiții de eligibilitate

Alte motive ale recuperării banilor, transmise celor care trebuie să îi dea înapoi, sunt nedepunerea raportului de progres sau depunerea cu întârziere, nerespectarea condițiilor privind încadrarea cheltuielilor efectuate din grant și incluse în raportul de progres în categoria cheltuielilor eligibile, dar și modificarea statusului societății beneficiare. În perioada contractuală, beneficiarul a ajuns în situația de închidere operațională, faliment, dizolvare sau insolvență.

În Măsura 1, prima sesiune, din 2020, o parte din cei care au primit granturile au omis să transmită la timp rapoartele de progres, la finalizarea proiectelor. Termenul de depunere a fost prelungit atunci pentru ca aceștia să aibă timp să depună documentele.

Pe de altă parte, ieșenii care trebuie să returneze microgranturile de 2.000 de euro pot solicita informații suplimentare de la MAT.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *