Scandal pe legea care elimină referirea la identitatea de gen. Consiliul Naţional al Elevilor şi Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (CNEANOSR) critică adoptarea de către Senat a amendamentului care interzice orice activitate „în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identităţii de gen” în şcoli şi universităţi şi îi cer preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea.
Reprezentanții CNEANOSR susțin că Parlamentul a legiferat abuzurile asupra persoanelor al căror gen nu corespunde sexului biologic, a instigat la ură împotriva acestor persoane şi a limitat dreptul la educaţie al acestora trimiţând educaţia din România în Evul Mediu. Cerem preşedintelui Klaus Iohannis să respingă această lege care contravine principiilor constituţionale ale nediscriminării cât şi reglementărilor europene şi multor convenţii internaţionale asumate de România, printre care Convenţia de la Istanbul, care joacă un rol esenţial în combaterea violenţei de gen.
Scandal pe legea care elimină referirea la identitatea de gen: Parlamentul n use poate pronunța asupra programei școlare
Parlamentul, în calitate de for legislativ, „nu are competenţa de a decide punctual aspecte ce ţin de programa şcolară în vigoare, aceste decizii fiind în mâinile experţilor educaţionali şi ai Ministerului Educaţiei şi Cercetării”, mai spun organizațiile de elevi și studenți.
În lipsa unei dezbateri la care să participe şi societatea civilă, fără consultarea directă a reprezentanţilor elevilor şi studenţilor, beneficiari direcţi ai acestui proces instructiv-educativ, reprezentanții CNEANOSR apreciază această măsură ca fiind nejustificată. Acest amendament instigă la violenţă asupra anumitor categorii de elevi şi studenţi, negându-le dreptul constituţional la învăţătură.
Legea a fost criticată și de asociația MozaiQ, potrivit căreia „o astfel de lege contravine principiilor nediscriminării și asigurării accesului egal la educație pentru toți tinerii din România”.
„Tinerilor LGBT din România, care există peste tot, în toate comunitățile, li se spune astăzi că identitățile lor nu contează, nu sunt valide, iar profesorilor li se transmite mesajul că pot oricând să sancționeze identitățile LGBT. Școala românească ar trebui să educe, nu să suprime cunoașterea” a declarat Vlad Viski, director executiv MozaiQ.
Legea, adoptată de Senat
Plenul Senatului a adoptat, marţi, un proiect care are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale, în sensul interzicerii în şcoli a prozelitismului pe baza criteriilor de sex şi de gen.
Senatoarea PSD Ecaterina Andronescu le-a cerut parlamentarilor să voteze aceste proiect “prin care se încearcă protejarea minţilor copiilor, cel mai adesea minori, a spaţiului şcolar, împiedicarea celor care au ideea de a face orice fel de prozelitism în şcoli”.
Senatorul USR Vlad Alexandrescu a susţinut, printre altele, că dincolo de “absurditatea” ideii de a interzice prezentarea unor opinii, “un lucru care ar contraveni libertăţii de expresie, prin această lege s-ar încălca şi autonomia universitară”.
“Nu putem dicta prin lege ceea ce se predă într-o universitate şi nu putem interzice discutarea unor opinii”, a afirmat senatorul.
El a susţinut că adoptarea proiectului în forma actuală ar aduce prejudicii de imagine României în interiorul UE.
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 face parte din categoria legilor organice, a fost adoptată de Camera Deputaţilor, iar Senatul este for decizional.