Prima pagină » Local » Scandal pe holurile Primăriei Iași! Trimișii de la Inspecția Socială au vrut să sune la 112, după ce au fost blocați la intrare. Totul a pornit de la căile de acces din Pasajul Piața Unirii – FOTO

Scandal pe holurile Primăriei Iași! Trimișii de la Inspecția Socială au vrut să sune la 112, după ce au fost blocați la intrare. Totul a pornit de la căile de acces din Pasajul Piața Unirii – FOTO

13 mai 2021, 02:00,
Ciprian Boaru, în Local

Persoanele cu dizabilități au reclamat că nu li se asigură accesul în Pasajul Piața Unirii. Controlul de la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială a fost blocat în Primăria Iași. Unul dintre inspectori a amenințat că va suna la 112. Controlul a fost efectuat în urma unei sesizări în legătură cu accesul din Pasajul Piața Unirii

Un control inopinat organizat la Primăria Iași de către inspectorii de la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) s-a lăsat cu scandal. În jurul orei 12:00, doi inspectori au vrut să pătrundă în instituție, dar au fost opriți la poartă de agenții Poliției Locale. Inspectorii au fost legitimați, moment în care unul dintre ei s-a enervat, pentru că era a doua tentativă de a duce la bun sfârșit controlul. Polițistul local revine și transmite că primarul Mihai Chirica se afla într-o ședință în care se discuta despre bugetul Iașului. În acel moment, inspectorul a amenințat că va suna la 112.

„Dacă era DIICOT ce făceați? Sun la 112”, a transmis angajatul AJPIS.

Echipa de control a fost amânată câteva zeci de minute, după care a fost preluată de reprezentanți ai Primăriei. Totul a pornit de la o petiție primită de AJPIS de la o persoană cu dizabilități, care reclama că municipalitatea nu respectă drepturile persoanelor defavorizate, privind accesibilitatea în instituții sau în obiectivele de interes public.

„Am venit la forul cel mai înalt, nu am venit de dragul de a mă plimba. E a doua oară când vin. Nu ne-a dat voie să explicăm. Aici e stat în stat”, a spus același inspector de la AJPIS Iași.

Persoanele cu dizabilități nu pot avea acces pe scaunele rulante din Pasajul Piața Unirii

Mai precis, controlul a fost realizat după ce s-a semnalat faptul că scaunele rulante montate de municipalitate la intrările în Pasajul Piața Unirii nu pot fi folosite de persoanele cu dizabilități.

„Pasajul subteran din Piața Unirii nu se poate traversa în scaun rulant deoarece o singură gură de acces este utilizabilă, acolo unde este lift. Platformele de la celelalte două guri de acces sunt încuiate și nu se pot folosi… Dacă peste strada Cuza Vodă se poate trece pe trecerea pentru pietoni, peste strada care duce spre pietonalul Ștefan cel Mare nu se poate, pentru că nu există trecere. Persoanele cu dizbilități în scaun rulant sunt nevoite să traverseze ilegal, prin trafic, strada, pentru că altfel nu au cum”, se arată în sesizare.

Reacția Primăriei Iași după finalizarea controlului

Reprezentanții Primăriei au transmis un punct de vedere după finalizarea controlului.

„Controlul a fost unul metodologic, finalizat cu recomandări și măsuri, cu aducerea la îndeplinire a modificărilor legislative privind noile standarde pentru persoanele cu dizabilități”, a precizat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al instituției.

Reporterii „BZI” au aflat că, de fapt, scaunele rulante nu sunt funcționale din cauza unei defecțiuni la partea electronică. Există în acest moment o notă de comandă pentru înlocuirea echipamentelor arse. În 2015, proiectul de reabilitare a Pasajului Piața Unirii făcea parte dintr-o inițiativă mai amplă pentru regenerarea zonei Piața Unirii – Alexandru Lăpușneanu, susținută din fonduri europene. Asta presupunea și asigurarea accesibilității în pasaj a persoanelor cu dizabilități. Încă de la inaugurare, scaunele rulante dădeau semne de nefuncționalitate.

În parcul Copou urmează să fie amenajat un spațiu de joacă pentru copiii cu dizabilități

Primăria Iași a organizat, la începutul acestui an, o licitație pentru amenajarea unui loc de joacă pentru copii în Parcul Expoziției din Iași, mai precis pe strada General Toma Dumitrescu. La procedură a fost depusă o singură ofertă din partea asocierii Mag Consulting Project SRL (București) – Premium House SRL (Brașov). Prevederea bugetară a licitației este de 2.544.100 lei, fără TVA, aproximativ 500.000 de euro.

„Spațiile de joacă sunt importante pentru dezvoltarea fizică, mentală și creativă a copiilor, acestea reprezintă locuri de întâlnire ale copiilor, de socializare, de învățare în care copiii se obișnuiesc să respecte reguli de joacă sau de politețe. Având în vedere prevederile legislative actuale privind spațiile de joacă, autoritatea contractantă are obligația de asigura spații de joacă și echipamente specifice pentru copiii cu dizabilități care să prezinte siguranță utilizatorilor”, se arată în caietul de sarcini.

Conform caietului de sarcini, echipamentele din spațiul de joacă vor fi destinate persoanelor din două categorii de vârstă, 3 – 6 ani și 6 – 14 ani. Licitația se află în etapa de deliberare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *