@ Cadrele medicale din sistemul public sunt revoltate de faptul ca personalul medical din spitalele private primeste salariu intreg fara diminuarea de 25 la suta, desi primesc bani de la Casa de Asigurari de Sanatate @ Pentru lunile septembrie, octombrie, noiembrie si decembrie Spitalul Arcadia a primit 44 miliarde lei vechi de la CAS, suma care depaseste bugetul pe patru luni al unor spitale publice din judet @ In sedinta de Consiliu de Administratie de la CAS consilierii vor solicita contractul incheiat cu spitalele private, metododogia si decizia Casei Nationale de Asigurari de Sanatate care a stat la baza incheierii acestor contracte @ Directorul Spitalului Arcadia va avea un punct de vedere dupa ce vede declaratiile reprezentantilor sindicatului
Contractul incheiat intre Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) si Spitalul Arcadia din Iasi, unitate medicala privata, a iscat un adevarat scandal in sistemul sanitar medical. La sfarsitul lunii, in sedinta de Consiliu de Administratie de la CAS, consilierii vor solicita presedintelui Casei, dr. Iulian Serban, sa prezinte contractul incheiat cu Spitalul Arcadia, metodologia si dispozitia emisa de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate care au stat la baza incheierii acestui document.
De asemenea, presedintele Sindicatului Sanitas, filiala Iasi, doreste ca si salariatii de la spitalul mentionat, dar si de la Spitalul de psihiatrie privat din Iasi, care apartine dr. Dorina Donciu, sa aiba salariile reduse cu 25 la suta, deoarece primesc bani din bugetul public, adica din serviciile medicale decontate de CAS. „In calitatea mea de membru in cadrul Consiliului de Administratie de la CAS Iasi voi solicita in cadrul sedintei de la sfarsitul lunii sa ni se prezinte contractele incheiate cu spitalele Arcadia si Memory (spitalul privat de psihiatrie – n.r.). Vrem sa vedem metodologia si ordinul, dispozitia din partea Casei Nationale care au stat la baza incheierii acestui contract. Spitalul Arcadia a incheiat contract in luna septembrie 2010 si nu a fost prevazut in buget, in anul 2009, pentru bugetul pe anul 2010. Au luat din banii spitalelor publice pentru a le da celor private? Cand am pus aceasta intrebare, directorul Serban de la CAS Iasi mi-a spus ca suntem comunisti. Nu suntem comunisti”, a declarat Viorel Tanase, presedintele Sindicatului Sanitas, filiala Iasi. Acesta a precizat ca daca cele doua unitati spitalicesti private nu ar fi avut contract cu CAS, nu ar fi cerut ca si colegii de acolo sa primeasca lefurile diminuate cu 25 la suta. „Colegii nostri care lucreaza in spitalele private care au contract cu CAS sa aiba salariile diminuate cu 25 la suta, la fel ca noi. Noi suntem platiti tot din decontarea serviciilor medicale de catre CAS si primim cu 25 la suta mai putin la salariu. Ei sunt platiti tot din decontarea serviciilor de catre CAS, dar nu primesc salarii reduse cu 25 la suta. De ce nu li se retine acest procent si colegilor nostri din spitalele private, pentru ca si ei sunt in contract cu CAS? Este o anomalie ce se intampla”, a precizat presedintele Tanase.
Lunar, fiecare spital vireaza in visteria statului 25 la suta din salariile personalului, bani care provin din decontarea serviciilor de catre Casa de Asigurari de Sanatate. Atat Spitalul Arcadia, cat si Spitalul Memory, care primesc bani de la CAS, ar trebui sa vireze 25 la suta din acest buget catre Ministerul de Finante. Pentru lunile septembrie, octombrie, noiembrie si decembrie, Spitalul Arcadia primeste de la Casa de Asigurari de Sanatate Iasi 44 miliarde lei vechi. Aceasta suma depaseste bugetul pe patru luni al unor spitale publice din judetul Iasi. Spitalul de psihiatrie privat a primit de la CAS pentru luna septembrie putin peste 3 miliarde lei vechi, iar pentru octombrie, aproximativ 2,8 miliarde lei vechi.
Directorul general de la Spitalul Arcadia, Dan Fiterman, a tinut sa precizeze ca isi va exprima un punct de vedere vizavi de nemultumirea reprezentantilor Sindicatului Sanitas, dupa ce va vedea exact despre ce este vorba. „Trebuie sa vedem ce nemultumiri au reprezentantii sindicatului vizavi de personalul de la Spitalul Arcadia. M-ati luat prin surprindere si chiar nu stiu ce sa spun acum. Eu sunt deschis sa discut cu toata lumea. Noi suntem o firma privata. Voi avea un punct de vedere dupa ce voi vedea ce declaratii au facut reprezentantii sindicatului”, a afirmat Dan Fiterman. Pe de alta parte, directorul de la Spitalul Memory a declarat ca in spitalele publice schema de personal este extrem de incarcata, deoarece nici criteriile de incadrare nu sunt corecte, iar la un spital cu 800 de paturi sunt o suta de oameni in sectorul administrativ. „Eu nu micsorez salariile angajatilor. La 70 de paturi am putin peste 50 de angajati si doar 4 la administrativ. Ceilalti oameni sunt la patul bolnavilor. Aici este greseala statului, ca sunt multi angajati pe administrativ. In acest fel, fondul de salarii este sub presiune. Din banii de la Casa, 60 la suta sunt pentru salarii, iar la spital public este de 85 la suta. Pentru un caz de dementa, Casa imi da la doua treimi din cat da la un spital de stat. La mine fiecare banut este chibzuit. Invit pe cei care lucreaza in spitalele publice sa vina sa vada cum se lucreaza la noi. In spitalele de stat sunt cate 7-8 ingineri, de nu mai stii daca este uzina sau spital. Eu nu am bagat banii in tot felul de fotolii de piele, ci i-am administrat pentru ingrijirea bolnavilor. Eu imi respect angajatii si nu le reduc salariile. La salariile noastre sunt cuprinse toate sporurile”, a declarat Leon Donciu, directorul spitalului privat de psihiatrie.