Prima pagină » Eveniment-Social » Scandal-monstru și la Iași după modificarea criteriilor de acordare a burselor școlare de către Ministerul Educației
Scandal-monstru și la Iași după modificarea criteriilor de acordare a burselor școlare de către Ministerul Educației

Scandal-monstru și la Iași după modificarea criteriilor de acordare a burselor școlare de către Ministerul Educației

06 ian. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Revoltă la Iași, după modificarea criteriilor de acordare a burselor școlare de către Ministerul Educației! Profesorii și elevii acuză dur. Astfel, este tăiat numărul beneficiarilor de burse de merit, fiind afectaţi sute de mii de elevi din ţară. Așadar, 730.000 de elevi din România rămân fără burse. Probabil, în următorii 4 ani, 730.000 de tineri vor părăsi România, dezamăgiţi de eşecurile sistemului. Doar în județul Iași sunt câteva mii de beneficiari

Criteriile de acordare a burselor școlare sunt modificate după 10 ani de către Ministerul Educației, potrivit unui Ordin de Ministru (OM) publicat marți (4 ianuarie 2022) în Monitorul Oficial. Bursele de merit se acordă din semestrul II al acestui an școlar pentru elevii cu medii peste 9.50, față de 8.50, cum era până acum. Bursele de studiu vor fi acordate celor cu media între 7.50 și 9.50, în loc de 7.00 – 8.50, cum era pragul în ordinul precedent.

„Consider că, pe acest plan, ar trebui identificate problemele sociale și, unde sunt situații dificile, statul ar trebui să intervină pentru a-i susține pe acei copii cu stare materială gravă, pentru a-și continua studiile. Pe de altă parte, mereu vor fi discuții referitoare la pragul mediei de la care se acodă bursa de merit”, a precizat prof. Laviniu Lăcustă, președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP) Iași.

Elevi ieșeni: „Ministerul Educației tocmai ce a decis să priveze zeci de mii de elevi de dreptul la educație, printr-un masacru al burselor școlare”

Mai multe asociaţii ale elevilor au anunţat că vor ataca în instanţă ordinul prin care se modifică pragul mediei pentru acordarea burselor.

„Astăzi este o zi neagră pentru Educație! Decizia Ministerului Educației de a acorda burse de merit doar elevilor cu medii de 9.50 și peste 9.50 dezavantajează mii de elevi români. Astfel, elevii cu medii de peste 8.50, care, până acum, beneficiau de bursa de merit, pierd o sursă de venit, în unele cazuri substanțială. Ministerul Educației tocmai ce a decis să priveze zeci de mii de elevi de dreptul la educație, printr-un masacru al burselor școlare, care se vor acorda pentru un număr mult mai mic de beneficiari, sub pretextul creșterii mediilor ca urmare a școlii online. Consiliul Național al Elevilor a propus o diferențiere a cuantumului pentru burse, pe mai multe praguri de medii. De aceea ne delimităm ferm de orice fel de expunere a faptului că structura noastră a militat pentru o creștere a pragului de medie la 9.50. Consiliul Județean al Elevilor Iași condamnă cu fermitate o astfel de modificare iresponsabilă și inechitabilă și solicită Ministerului Educației să revină de urgență asupra deciziei în perioada imediat următoare, înainte de începerea semestrului al II-lea”, a transmis Miruna Stratone, președintele Consiliului Județean al Elevilor (CJE) Iași.

Bursele devin obligatorii pentru autoritățile locale

Pe de altă parte, în noul OM este și o formulare diferită:

„Elevii de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat beneficiază lunar de burse de performanță, burse de merit, burse de studiu și burse de ajutor social, denumite în continuare «burse»”.

Bursele de performanță au, în mare, criterii de acordare neschimbate. A fost eliminat articolul care prevedea că, „în perioada de acordare a bursei, elevii pot pierde bursa dacă nota la purtare într-un semestru este mai mică de 10”, fiind înlocuit cu „pot primi bursa doar elevii promovați”, deci un olimpic nu mai are condiția purtării exemplare sau neacumulării de absențe care pot duce la scăderea notei la purtare pentru a lua acești bani.

Amintim că, recent, cuantumul burselor de performanță s-a dublat. Noile cuantumuri minime ale burselor sunt: 500 de lei pentru bursa de performanță, 200 de lei pentru bursa de merit, 150 de lei pentru bursa de studiu, 200 de lei pentru bursa de ajutor social. Pragul mediei crește pe baza unui motiv care nu mai există.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`